logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: LEGO Super Mario: Luigi

Ongeveer een jaar geleden introduceerde LEGO een geweldige set: in samenwerking met Nintendo hadden ze namelijk LEGO Super Mario ontwikkeld, bouwsets die niet alleen geïnspireerd waren op de gamereeks van Nintendo, maar die ook daadwerkelijk interactief waren. Dit jaar volgde de eerste serieuze uitbreidingen met LEGO Super Mario: Luigi. Hoe brengt Mario’s jongere broer het er vanaf?

lego super mario luigi recensie

Hele wereld

Dankzij de komst van Luigi lijkt het erop dat de hele Super Mario-wereld gebouwd kan gaan worden. Al eerder zagen we fantastische sets voorbij komen, waarbij telkens weer een nieuw fragment uit de gamereeks werd geïntroduceerd. Nu blijkt dat het platform een succes is, konden de makers gaan nadenken over een tweede fase: multiplayer. En ja, dan heb je toch echt de groene Luigi nodig! We ontvingen een tijdje geleden de set 71387 Avonturen met Luigi – de nieuwe startersset met Luigi in de hoofdrol. We zullen kijken naar de personages, maar ook naar het landschap en obstakels, en natuurlijk onze ervaringen met het spelen.

Wat zit er in de doos?

lego super mario luigi recensie 2

De Luigi Starter Set wordt geleverd in een vergelijkbare verpakking als de Adventures with Mario-startset. In totaal bestaat de doos uit 280 stukjes. Dat lijkt niet veel, maar je betaalt in deze set natuurlijk ook voor de interactieve Luigi, die interactie kan hebben met de verschillende bouwstenen. Luigi moet je nog even afmaken met twee AAA-batterijen, een broek, een hoed, knopen op zijn broek en twee guitige oren. Dan is hij eigenlijk al klaar voor actie en kun je hem via bluetooth koppelen met je smartphone.

Het is met de LEGO Super Mario sets de bedoeling dat je levels gaat bouwen met LEGO-stenen. Natuurlijk zit er dus een lanceerpip in de doos, in het herkenbare felgroen. Daarnaast vind je biome plaatjes in de doos – vierkante borden met afgeronde hoeken – in de kleuren geel, bruin en paars. Deze vertegenwoordigen drie verschillende omgevingen: Desert, Stone en Soda Swamp, een nieuw bioom. We hebben ook meerdere platen in deze kleuren, waarmee je jouw ‘levels’ kunt bouwen. Het is grappig om te zien dat deze kleuren anders zijn dan in de Mario starterset. Daarin vond je Groen (gras), Blauw (water) en Rood (lava).

Karakterelementen

Ook vind je bouwstenen voor het maken van Pink Yoshi, Bones Goomba en Boom Boom, de Koopaling die je moet verslaan. Pink Yoshi dient als een berijdbaar personage: nadat Mario of Luigi Yoshi’s tegel heeft gescand, verschijnt er een afbeelding van Yoshi op het borstscherm. Het rijden op Yoshi lijkt de punten te verdrievoudigen die worden behaald met eenvoudige (single scan vijanden), maar niet met Boom Boom.

Actie-elementen

De echte sfeermakers zijn daarbij de verschillende bedrukte elementen, die gelukkig al bestickerd geleverd worden. Want laten we eerlijk zijn: dat gaat meestal mis ;)). Denk daarbij aan een finishvlag, gezichtjes op je tegenstanders en een vraagtekenvak. De echte actie-elementen zijn de scanbare barcodes. Die verwerk je in jouw levels en geven een seintje aan Mario of Luigi dat er een bepaalde actie uitgevoerd kan worden. Iedere barcode heeft een andere actie tot gevolg, van het verdienen van munten, het verslaan van verschillende tegenstanders, het betreden van obstakels of transportmechanieken… voor alles is een steentje. En wanneer je de gebouwen volgens de instructies in de bijbehorende app hebt gebouwd, zul je zien dat je al een leuk level kunt bouwen.

LEGO Super mario luigi recensie 3

De app

Dat brengt ons bij een tamelijk onmisbaar element van LEGO Super Mario: de app! Die app houdt namelijk bij hoeveel muntjes je hebt verdiend en welke levels je hebt gespeeld. Het geeft je bouwinstructies voor de verschillende sets en uitbreidingen, laat je samen spelen met een partner én zorgt voor de nodige updates voor Mario en Luigi. Als kers op de taart is er een soort communityfunctie aanwezig, waarmee je jouw creaties kunt delen met de rest van de wereld in een soort gallery. Natuurlijk biedt de app genoeg privacybescherming. Je kunt bijvoorbeeld geen eigen naam ingeven, niet met elkaar communiceren en er worden geen persoonlijke gegevens gedeeld.

Soda poisening: hoe kom je er van af?

Je zult merken dat de nieuwe paarse stenen een vervelend effect hebben. Ze vergiftigen Mario en Luigi! Als je er te lang op loopt of staat, zul je zelfs geen muntjes meer kunnen oppakken. Hoe kom je dan van die frisdrankvergiftiging af? Welnu: je kunt Mario en Luigi schudden, waardoor het gif van ze afdruipt. Of geef ze een bad: ga in het water staan. Maar let op… de klok tikt door, je krijgt maar 1 minuut om een level te voltooien!

LEGO Super Mario Luigi recensie 4

Munten verzamelen

Geld verzamelen doe je door vijanden te verslaan. Skull Goomba levert je 1 munt op, Boom Boom in totaal 16. Je kunt ook geld verdienen met het vraagtekenvak. Dit blok kan maximaal 5 keer gescand worden in een level (alle ? vakjes hebben dezelfde code). Beloningen zijn onder meer 5 en 10 munten, Super Mushroom-kracht, sterrenkracht en een bonus van 15 seconden. Star Power duurt 10 seconden en biedt verschillende bonussen, waaronder onoverwinnelijkheid (als je omvalt of in lava of frisdrank staat); pauzeren van de timer, en dubbele punten. Als de randomiser een eerder toegekend item bedenkt, krijg je maar één munt. Dus… je kunt het blijven scannen, maar verspil niet te veel tijd!


Ga direct naar LEGO Super Mario: Luigi op BOL.com.

Recensie over LEGO Super Mario: Luigi

LEGO Super Mario is een lust voor het oog en super grappig. Het is tof dat je jouw eigen Super Mario levels kunt maken. De koppeling met de app is geweldig, maar de speelsets hebben zo ook hun beperkingen. Het is namelijk best makkelijk om vals te spelen. Wil je niet vergiftigd worden door de paarse platen? Dan spring je er gewoon overheen. Ook het geld verdienen is wat onduidelijk. Ja, je kunt muntjes verdienen met het verslaan van vijanden en het vraagtekenblok, maar ook door het draaien op een molentje, bijvoorbeeld, of het beklauteren van Pink Yoshi en vervolgens aan de slag te gaan. Ik mistte eerlijk gezegd wat van de structuur in het spelen met de set. Spring van de ene barcode naar de andere en je bent er – maar misschien ben ik hier iets te nuchter voor? Pluspunten krijgt de set wel voor de toegevoegde multiplayer, waarbij je zowel Mario als Luigi kunt gebruiken om de levels te voltooien.

Score: 7


Informatie

LEGO Super Mario: Luigi
Adviesprijs: 59.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. cas avatar
    cas

    ik vind het een rare naam maar cas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.