logo-liggend-wit-donkerblauw

Review: LEGO City stadscentrum 60292


LEGO is geweldig leuk speelgoed. Het is zo veelzijdig en leerzaam, creatief en constructief. Je kunt er op iedere manier mee aan de slag – waarschijnlijk een van de grootste oorzaak van het grote succes. Je kunt alle steentjes door elkaar gooien om lekker creatief aan de slag te gaan als een echte LEGO Master, je kunt alle bouwplannen minutieus in elkaar zetten volgens het boekje… of een combinatie van die twee. En zelfs als je de creaties bouwt volgens het plan, kun je meestal nog wat kleine aanpassingen maken in de opbouw of er op zijn minst je eigen rollenspel mee spelen.

LEGO City recensie coolesuggesties 9 van 10

LEGO City Stadscentrum

Van alle reeksen die LEGO heeft ontwikkeld, zoals Star Wars, Marvel, LEGO Friends of de minder bekende Brickheadz, is LEGO City één van de evergreen-series door de jaren heen. De sets houden het dicht bij huis in normale, alledaagse omgevingen. En die worden nu nog alledaagser, zo blijkt, dankzij een nieuwe impuls aan welverdiende diversiteit. Opvallend is dat in de nieuwere sets van LEGO City niet meer strak wordt vastgehouden aan de standaard rollenpatronen voor mannen en vrouwen. Zo vinden we in dit LEGO City stadscentrum een vrouwelijke vrachtwagenchauffeur en een vrouwelijke brandweer op motor. In de dojo leert een oude sensei zijn zwaardvechtkunsten aan een stoer meisje. Maar er is meer dan dat. Een stukje diversiteit vinden we ook terug in de diversiteit van onze samenleving. Er is zelfs een kleine baby in een draagzak te vinden in deze set, alsook een blinde inclusief een geleidehond. Super!

Uitgebreide stad

De stad zelf is net zo divers. De dojo, waar we het net over hadden, bevind zich boven een pizzeria, waar verse pizza’s worden gebakken op een ouderwetse houtoven. De typisch Italiaanse pizzabakker (dat dan weer wel 😉 ) is goedlachs en schuift met zijn pizzaschep de pizza’s stuk voor stuk in de oven. Aan de andere kant van de weg vind je een afvalsorteercentrum met twee kliko’s, waar de inwoners van LEGO City hun afval netjes kunnen sorteren voor deze wordt opgehaald door de vrachtwagen met grijparm. Om alles er spik en span uit te laten zien, is er ook een autowasstraat met echt beweegbare borstels en een tankstation. Natuurlijk kunnen de inwoners even ontspannen in het kleine parkje, met wat bomen, een bankje en een wipkip voor onze jongste inwoner.

Geweldig stratenplan

LEGO City recensie coolesuggesties 6 van 10

Het is al weer even geleden dat we met LEGO City in de weer zijn geweest. Toen had je van die grote grondplaten, waarop wegen en voetgangersoversteekplaatsen waren gemarkeerd. Dat systeem heeft een mooie upgrade gekregen. Vierkante platen moeten nu de basis vormen voor je stratensysteem. Vanuit daar kun je werkelijk alle kanten op. Met gladde blokjes van 4×2 laat je de platen naadloos op elkaar aansluiten. Diezelfde blokjes gebruik je om de wegmarkering aan te geven. Effen grijze blokjes maken het wegdek neutraal, blokjes met een streep geven een wegmarkering aan of maken de oversteekplaats compleet. Dankzij dit stratenplan maak je in een handomdraai echt jouw eigen dorpje. Het is een heel fijn systeem om mee te werken. De vakjes om de straten met elkaar te verbinden kun je namelijk ook gebruiken om gebouwen strak op de weg aan de laten sluiten.

Stap voor stap bouwen met LEGO app

Dit is een ontzettend uitgebreide set van LEGO: hij bevat bijna 800 losse stukjes in 10 zakken, met 5 handleidingen om alle gebouwen, voertuigen en hulpmiddelen in elkaar te zetten. Zoals je gewend bent, wordt je netjes stap voor stap door de hele bouw geleid. Ieder boekje gebruikt twee verschillende zakken, die je na elkaar moet openen en gebruiken. Dat houdt de constructie eenvoudig en overzichtelijk. Wil je nog wat extra steun? Dan raad ik je aan om de LEGO app te installeren op je smartphone. Daarmee geef je aan welke onderdelen je wil bouwen en wordt je in nog kleinere stapjes begeleid in het maken van de set. Waar je in de handleiding bijvoorbeeld in 1 stap vier wielen in elkaar zet, wordt daar in de app vier keer tijd voor genomen. Zo zie je niets over het hoofd. Bovendien kun je in de app jouw creatie virtueel draaien en zoomen, zodat je precies kunt zien waar de blokjes geplaatst moeten worden.


Ga direct naar LEGO City stadscentrum 60292 op BOL.com.

Recensie over LEGO City stadscentrum 60292

CooleSuggesties topper

Het LEGO City Stadscentrum is een geweldige start voor je nieuwe LEGO City stadsplan of een fijne uitbreiding. Het bevat een mooi aantal gebouwen om je centrum meteen wat ‘body’ te geven, varierend van een parkje en een afvalscheiding tot een pizzeria en een heuse dojo. Let ook vooral op de kleine details. Ik was erg gecharmeerd van de baksteenstructuur die je gebruikt in de pizzeria, maar ook de waterstralen in de wasstraat en de planten op het dakterras van de dojo hebben genoeg aandacht gekregen. Hij bevat misschien wat veel voertuigen, maar die hoef je niet allemaal tegelijk te laten rijden. Met de tien poppetjes kun je heel wat verhalen verzinnen en avonturen beleven!

Score: 9


Informatie

LEGO City stadscentrum 60292
Adviesprijs: 84.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.