logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Lees jij folders digitaal of op papier?


Iedere week is het zo ver: de folderpakketjes van de grote winkelketens vallen weer in de bus. Eerlijk is eerlijk, de helft daarvan mist direct zijn doel: die gaan linea recta richting de oud-papiercontainer. Een aantal folders worden doorgebladerd om te kijken ‘of er iets interessants’ in staat. De overige folders – veelal die van supermarkten – worden van voor tot achter doorgebladerd. Zonde, zou je zeggen, en ergens is dat ook wel zo. Toch kiezen wij niet voor een nee-nee-sticker.

Papieren plezier

Er zijn veel meer mensen die de papieren brochures verkiezen boven de digitale varianten. Waarom? Omdat drukwerk simpelweg praktischer is. Je kunt er meer mee! Je bent minder afhankelijk van het omgevingslicht, je hebt geen accu nodig en je krijgt het precies voor ogen zoals de ontwerpers het bedacht hebben. Je hoeft niet in te zoomen op je kleine schermpje, niet te swipen of te scrollen. Je slaat simpelweg de pagina om en je leest weer verder waar je gebleven was.

Meer voordelen van drukwerk

Er is nog een ander heel groot voordeel van drukwerk. Als ik namelijk een folder doorblader, dan maak ik meteen aantekeningen in de brochure zelf. Ik omcirkel de dingen die ik wil kopen in de supermarkt. En als er een brochure binnenkomt van bijvoorbeeld elektronica, dan maak ik aantekeningen in de kantlijn. Waarom wil ik juist dat apparaat, en niet een ander model of een variant van de concurrent? Mijn vrouw daarentegen scheurt altijd uit wat ze wil halen. Al die fragmentjes komen in een boekje, zodat ze allemaal netjes bij elkaar liggen en ze niets kan vergeten. Probeer dat maar eens met een app te doen!

Mini onderzoek

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe veel mensen er folders kijken via een app, en hoeveel mensen er het liefst door een papieren huis-aan-huisfolder bladeren. Dus mijn vraag: wat heeft jouw voorkeur? Papier of digitaal? En waarom?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.