logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Lees alles het het leven van kunstenaars in Kunstige Kwasten

kunstige kwasten Kunst is stiekem hartstikke boeiend om naar te kijken. Loop maar eens door een museum en sta eens stil bij een schilderij waarbij je een bepaald gevoel krijgt. Maakt niet uit welk gevoel. Geloof me, het gebeurt vaker dan je denkt. Want in musea hangen niet de minste schilderijen. Als je slim bent begin je bij een museum waar ze veel verschillende kunstwerken hebben hangen van verschillende kunstenaars, zodat je wat variatie hebt. Als je naar het Van Goghmuseum gaat en je hebt niets met zijn manier van schilderen, dan zul je je stierlijk vervelen. Ga in plaats daarvan naar bijvoorbeeld het Rijksmuseum of het Kruller Mullermuseum. Daar maak je kennis met veel verschillende kunstenaars. Heb je een schilderij gevonden waarbij je een bijzonder gevoel krijgt? Kijk dan naar de naam van schilder, en onthoud de naam van deze kunstige kwasten. Want in het boek ‘Knappe kwasten’ kom je meer te weten over de kunstenaar, op een heel bijzondere manier. Daar heeft de schrijfster, Mary Richards, namelijk allerlei informatie verzameld over twintig kunstenaars. Die heeft ze opgeschreven als een soort geheim dossier, een soort archiefdienst van krantenknipsels, maar dan modern. Je leest dus niet alleen wanneer de kunstenaar is geboren en gestorven, maar komt heel wat meer informatie tegen die erg interessant is. Daarnaast staat er per kunstenaar een stukje geschreven over het leven van die persoon. Zo kom je er misschien achter waarom de kunstenaar op die manier schilderde, en wat er allemaal in zijn of haar leven gebeurd is. Zo maak je kennis met de meest indrukwekkende kunstenaars. Van Caravaggio tot Vincent van Gogh en van Kandinsky tot Frida Kahlo: stuk voor stuk artiesten die in hun tijd een revolutie teweegbrachten door de manier waarop zij de wereld afbeeldden. Dat heeft ze in hun tijd meestal niet veel goeds opgeleverd – vaak werd er pas na hun dood bekendheid gegeven aan hun schilderijen en zijn ze goed bekend geworden. Zo kom je in Kunstige Kwasten niet alleen meer te weten over de twintig besproken kunstenaars, maar ook over de kunststromingen die ze teweeg hebben gebracht. Behalve leuke lijstjes met feiten over hun beroemdste werken, hun grootste uitdagingen en de technieken die ze gebruikten, wordt bij elke kunstenaar iets verteld over wat voor leven hij leidde en hoe hij de kunstwereld veranderde. Het boek zal je manier van kijken naar kunst echt veranderen. Kunstige Kwasten is lekker vlot geschreven, dankzij de combinatie van een groter stuk tekst met korte feitjes en weetjes. Een aanrader voor kunstliefhebbers, maar ook voor als je gewoon wat meer zou willen weten over kunstenaars zonder een dik en stoffig boek van zolder wil halen.

Informatie

Kunstige Kwasten, Mary Richards Lannoo, 92 pagina’s, hardcover. Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789059566859

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.