Boek recensie: Leerjaren in Topeka, Ben Lerner

Leerjaren in Topeka Ben Lerner

Leerjaren in Topeka is het derde boek van Ben Lerner. Hoofdpersoon in dit boek is Adam Gordon, maar je zou zo maar kunnen indenken dat Adam Gordon een soort alias is voor Ben Lerner, aangezien hijzelf in Topeka opgegroeid is. Aan de andere kant is dat natuurlijk een prima manier om een verhaal te vertellen, vanuit je eigen perspectief, geschiedenis en leven. Gooi er een leuk en bijzonder sausje overheen en je kunt de hele wereld inpakken met een geweldig boek.

Schooltijd

De leerjaren van Topeka draait eigenlijk vooral om de leerjaren die zijn ‘genoten’ bij De Stichting, een gemeenschap van progressieve psychoanalytici die in Topeka wonen. Adams ouders zijn lid van deze organisatie en nemen elk twee hoofdstukken van het boek voor hun rekening. De echte moeder van Lerner, Harriet, is een psycholoog die verbonden is aan de Menninger Foundation. Je vraagt je vanzelf af hoe veel van het echte leven van Lerner terug te zien is in het boek, wanneer je zo duidelijk ziet dat de ouders in het boek, Jane en Jonathan, neergezet worden als goedbedoelde maar wanhopig ongelukkige mensen.

Voorbereiding op de toekomst

Het is echter niet alleen De Stichting die de dienst uitmaakt in Leerjaren in Topeka. Lerner benoemt namelijk een paar elementen uit zijn jeugd die hem hebben gevormd naar hoe hij is. Zoals Adams trainingen om te spreken in het openbaar. Er wordt een directe lijn gelegd naar de manier van debatteren dat de politiek is gaan domineren. Maar ook de manier waarop mensen zich uiten en het gebrek aan debatteervaardigheden. Daardoor neemt de jeugd – aldus Lerner – al snel toevlucht tot geweld en agressie.

Ga direct naar Leerjaren in Topeka op BOL.com.


Recensie over Leerjaren in Topeka

Lerner laat zien dat hij een bijzonder begenadigd schrijver is. Hij weet een boeiend en interessante roman neer te zetten, gebaseerd op zin eigen jeugd en verleden. Door een aantal elementen uit zijn jeugd te nemen en deze te spiegelen naar een groter geheel, wordt duidelijk dat hij hiermee niet alleen een roman heeft geschreven over zijn eigen jeugd, maar tegelijkertijd ook een maatschappelijk-kritisch boek heeft geschreven over de toenemende spanning in Amerika met diens gewelddadige jeugd en onstuimige politiek. Wil je die lijn niet direct trekken, dan heb je in ieder geval een goed en onderhoudende roman, een becoming of age in een onstuimige tijd.

Score: 8


Informatie

Leerjaren in Topeka,
Illustrator: nvt
Uitgever: Atlas Contact, 376 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789025457983. Prijs: 22.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s