logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Leer tekenen en kleuren als een baas met de kleurtechnieken workshop van Julia Woning

kleurtechnieken-workshop-julia-woning-boek-cover-9789045320564Ikzelf heb twee kinderen, van acht en tien jaar oud. Ze zitten dus op de basisschool, in groep 6 en 7, om precies te zijn. Wat me opvalt (en wat ik echt heel erg jammer vind) is dat er tegenwoordig op school zo veel aandacht is voor alle leervakken. Nee, ja… leren is natuurlijk hartstikke belangrijk, dat zal ik écht niet ontkennen. Maar ik vind het juist zo jammer dat er daardoor zo weinig tijd is om lekker creatief bezig te zijn. Met knutselen en tekenen, bijvoorbeeld! Of waren mijn leerkrachten daar zelf gewoon veel actiever mee? Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen. Het komt er wel op neer dat mijn kinderen niet weten wat ze allemaal kunnen en niet kunnen. Wat hun stijl in tekenen is. En wat je allemaal met een potlood kunt doen, want dat is veel meer dan enkel een tekening inkleuren! In de Kleurtechnieken Workshop legt Julia Woning uit wat je met verschillende materialen kunt doen.

Van basis tot pro

Het leuke van de Kleurtechnieken Workshop is dat Julia niet alleen vertelt waar de verschillende tekenmaterialen voor gemaakt zijn, maar ook wat je er nog meer mee kunt doen. Stiften in elkaar laten overvloeien, bijvoorbeeld, of werken met magische stiften die langzaam vervagen. Het zijn allemaal mogelijkheden die je maar even moet weten. Of wist jij dat er verschillende soorten gummen zijn? En waar je op moet letten als je een gum uitkiest? Van kneedgum tot gumpotlood (ja, echt!): ze komen stuk voor stuk aan bod in deze workshop.

Verkeerde naam

Door dat grote aantal verschillende materialen en gereedschappen lijkt de naam van het boek, Kleurtechnieken Workshop, eigenlijk verkeerd gekozen. Naast verschillende manieren om iets in te kleuren (hele coole manieren, mag ik wel zeggen) leer je namelijk ook hoe je figuren tekent, patronen maakt, wat de beste gum en puntenslijper zijn, en nog veel, veel meer. Is het daarom een slecht boek? Nee joh, helemaal niet! Maar weet wel dat de Kleurtechnieken Workshop veelzijdiger is dan je denkt. Wil je beter leren tekenen of je tekeningen meer Wauw geven? Dan is dit boek echt iets voor jou.

Handig Hulpje

Oh ja: en heb je hulp nodig bij het kiezen van je kleuren? Dan is het Kleurenwiel een geweldig hulpmiddel. Dit handige kleurenwiel (ISBN: 9789045320533, 4,99 euro) koop je gewoon in de (online) boekhandel en is een onmisbaar hulpmiddel bij het mengen en combineren van kleuren. Door de kleuren in een cirkel te combineren laat het wiel je zien wat de relatie tussen verschillende kleuren is, wat het effect van het mengen van kleuren zal zijn en welke kleuren goed met elkaar combineren. Een eenvoudige draai aan het wiel laat je echt zien wat het resultaat is, zodat je ook zelf kunt beoordelen of het voldoet aan je wensen. Je leert daarnaast over primaire, secundaire en tertiaire kleuren en begrijpt tinten, tonen en schakeringen van tien basiskleuren. Tevens leer je de definities en het gebruik van complementaire, dyadische, triadische en tetradische kleurcombinaties. Kleurtechnieken workshop, Julia Woning
Illustrator: Julia Woning BBNC, 96 pagina’s, paperback. Prijs: 14.99 euro. Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789045320564

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.