logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Leer schaken als een pro, begin als een dummie

schaken voor dummies Schaken. Oude mannen die in geruite overhemden tegenover elkaar in het zonnetje zitten, starend naar witte en zwarte stukken. Het ziet er idyllisch uit, maar tegelijkertijd ook niet heel erg uitnodigend. Een tikje saai zelfs. Toch zijn er miljoenen mensen verknocht aan het schaakspel. Vooral oude mannen en kinderen lijken zich er helemaal in te kunnen verliezen, maar toch is het onder volwassenen niet erg populair. Waarom niet? Tja, waarschijnlijk vanwege dat stoffige imago… Schaken voor dummies wil hier dolgraag verandering in brengen!

Beginnen bij de basis

De schrijver van dit boek, James Eade, is schaker in hart en nieren. Hij zal je in Schaken voor Dummies door het schaakspel leiden, van de absolute basis tot indrukwekkende strategieën en spannende eindstrijden. Want dat staat je te wachten als je begint aan schaken. Maar voor je begint moet je natuurlijk eerst weten welke stukken je ter beschikking hebt, en hoe je ze moet gebruiken. Daarbij leert James je ook waar je ze moet neerzetten, waarbij het coördinatenstelsel een heel belangrijke rol speelt. Je kunt dus ook zonder enige voorkennis over schaken aan dit boek beginnen, maar ook als je al weet hoe je de stukken moet neerzetten zul je veel van dit boek opsteken.

Oefenen en ervaring

Schaken, zo heb ik inmiddels geleerd, steunt aan de ene kant heel erg op logisch nadenken. Aan de andere kant echter heb je ook een belangrijk aspect, dat je maar moeilijk uit een boekje kunt leren: het is de factor ervaring en oefening. Schakers kijken uren en uren naar professionele matches, om zo de bestaande zetten en strategieën in zich op te nemen. En die kennis komt maar wat goed van pas als je zelf in zo’n situatie terechtkomt. Dan kun je berusten op de kennis die je hebt opgedaan met het kijken naar deze matches. Dat kijken naar schaken gaat natuurlijk wat lastig in een boek, maar gelukkig is er een heel fijne oplossing beschikbaar, want door het boek heen vind je heel wat schema’s met opstellingen, waardoor je stap voor stap door hele schaaksituaties wordt geleid. James vertelt je bij iedere zet waarom juist die optie is gekozen, wat een leerzame ervaring garandeert. In het begin zal het nog wel even aanpoten zijn, maar na korte tijd zul je vast en zeker ook zijn aangestoken door het schaakvirus! Dit boek zal daarbij een mooie steun zijn, ook als je wat meer ervaring hebt opgedaan. Schaken voor dummies, James Eade Voor dummies, 336 pagina’s, paperback. Prijs: 14,99 euro. ISBN: 9789045351964

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.