logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Leaseauto of mobiliteitsbudget: wat kun je het beste kiezen?

Krijg je van jouw werkgever de keuze tussen een auto van de zaak of een mobiliteitsbudget? Dan zijn er een aantal zaken om in overweging te nemen. Bij een leaseauto mag je een auto uitkiezen binnen het gegeven budget, waarin je rijdt zolang je bij de werkgever werkzaam bent of totdat het contract afloopt. Een mobiliteitsbudget biedt meer flexibiliteit en bestaat uit een maandelijkse vergoeding waarmee je zelf kunt bepalen hoe je deze inzet voor je zakelijke reizen of woon-werkverkeer.

Voordelen van een mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget is doorgaans een goede keuze voor wie in een stedelijk gebied woont. Je zet het budget in op een manier die bij jou past en gebruikt het bijvoorbeeld voor kilometers in je eigen auto, of een elektrische fiets. Je hoeft geen kosten voor te schieten om deze achteraf te kunnen declareren, je werkgever ontvangt een factuur met daarop de gemaakte reiskosten.

Er zijn allerlei manieren waarop het budget kan worden ingericht. Zo kan je met je werkgever afspreken dat je een vast en een variabel deel ontvangt of is het mogelijk om een onderverdeling te maken naar reisdoel. Als je heel veel kilometers maakt en hiervoor op dagelijkse basis een auto nodig hebt, is het doorgaans een betere keuze om voor een leasebudget te kiezen.

Voordelen auto van de zaak

Een auto van de zaak moet je eigenlijk zien als een deel van je inkomen. Je bespaart al snel honderden euro’s per maand in vergelijking met een eigen auto. In combinatie met een tankpas van het bedrijf profiteer je van nog meer voordeel. Je hoeft ook geen verzekering of belasting te betalen voor de auto en je rijdt in een mooie nieuwe auto. Maak je gebruik van een leaseauto van de zaak? Dan vervalt je recht op een vergoeding voor woon-werkverkeer.

Wel moet je bijtelling betalen over het privégebruik van de auto. Als je een auto van de zaak hebt en hier jaarlijks meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden in aflegt, rekent de fiscus een bepaald bedrag voor dit gebruik. Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van hoe energiezuinig en milieuvriendelijk de auto is en bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Omdat je een nieuwe auto rijdt, kan dit bedrag oplopen. Als je werkgever met Reisbalans werkt, dan kun je eenvoudig in de Reisbalans app de rittenregistratie bijhouden. Zo kan je aan de Belastingdienst inzichtelijk maken hoeveel zakelijke en privékilometers je hebt gemaakt.

Lease auto binnen mobiliteitsbudget

Een private leaseauto kan ook binnen het mobiliteitsbudget vallen. Zo kan je met behulp van een kilometervergoeding je zakelijke kilometers declareren. Hou er wel rekening mee dat je doorgaans een leasecontract voor vier of vijf jaar aangaat met een leasemaatschappij. Als je eerder weggaat bij je werkgever stopt het mobiliteitsbudget, maar loopt het leasecontract gewoon door.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.