logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Le Mans ’66


Sommige verhalen uit de geschiedenis krijg je pas heel laat te horen, maar blijken zo fantastisch en bijna ongeloofwaardig, dat je d’r een film over zou kunnen maken. En hey – waarom zou je dat dan ook niet doen? Het verhaal van le Mans ’66 gaat over de beroemde Franse race, de Le Mans, waarbij coureurs 24 uur lang achter elkaar rondjes moeten racen. Een pittige klus, dus niet alleen veel kennis en kunde vraagt, maar ook vooral veel uithoudingsvermogen. Aan het begin van de film Le Mans ’66 heeft slechts één Amerikaanse coureur die race gewonnen: Carroll Shelby, een rol van Matt Damon. Deze racer heeft echter hartproblemen, waardoor hij niet meer achter het stuur mag kruipen. Zijn passie voor auto’s is nog altijd aanwezig, maar inmiddels verkoopt hij dure auto’s aan mensen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Racersbloed

Aan de andere kant van het verhaal leer je de Britse coureur Ken Miles kennen, een fantastische rol van Christan Bale. Hij wil niets liever dan racen. Zijn hele leven draait erom. Hij verdient er echter nog helemal niets mee. Sterker nog… hij verliest alleen maar geld, omdat het onderhouden van zo’n racewagen heel wat geld kost. Zelfs zijn eigen garage moet er aan geloven, omdat hij zijn rekeningen niet meer kan betalen. Het blijkt echter wel dat Miles een geweldig gevoel voor auto’s heeft. Door er een stukje in te rijden, weet hij precies wat er aan mankeert en hoe hij de prestaties kan vergroten. Miles en Shelby zijn al jarenlang bevriend met elkaar en delen de passie voor het racen, hoe verschillend ze ook zijn.

Bekijk hier de trailer van Le Mans ’66:

Ford vs Ferrari

Tijdens de film kom je er al snel achter dat het er hard aan toe kan gaan in de autowereld. Zo kijkt Ford met behoeftige ogen naar Ferrari, die de ene race na de andere weet te winnen. Wanneer blijkt dat Ferrari op het punt van faillissement staat, proberen ze een bod uit te brengen… tevergeefs, ze worden overtroefd door Fiat. Maar de fantasie om een race te winnen, staat als een paal boven water. Shelby raakt betrokken in de discussie en weet precies wie er voor kan zorgen dat er een Ford wordt gemaakt die het kan opnemen tegen Ferrari: Miles! Het enige probleem is, is dat Miles niet echt een teamspeler is… en Ford graag wil dat iedereen volgens hun stramien loopt. Er is dus een gigantisch spanningsveld tussen Miles en Ford, met Shelby in het midden.

Race tegen de klok

Het is een spannende film op verschillende fronten. Natuurlijk heb je de races, waardoor je naar het puntje van je stoel schuift. Daarbij is de ontwikkeling van De Auto Der Auto’s, die het moet opnemen tegen de heersende leider, Ferrari. Aan de andere kant is er de spanning tussen Miles en Ford, waarbij je telkens moet afvragen wie er wint: bureaucratie of koppigheid… maar het mooiste van alles is wel dat het een film is over de persoonlijke demonen van alle hoofdrolspelers, en de gezamelijke passie om de meest revolutionaire raceauto voor de Ford Motor Company te bouwen. Het bewijs zal geleverd moeten worden tijdens de Le Mans ’66!

Ga direct naar Le Mans ’66 op BOL.com.


Recensie over Le Mans ’66

CooleSuggesties topper

Racefilms kunnen dan misschien niet je ding zijn, maar Le Mans ’66 gaat veel verder dan dat. Het is een episch verhaal over het bouwen van de ultieme racewagen, het volgen van je dromen en het vasthouden aan je eigen normen en waarden. Dat, doorspekt met actie, wat drama, heerlijk droge humor en mooie dosis sarcasme, zorgt voor een heel onderhoudende film – ook al duurt deze bijna 2,5 uur lang!

Score: 9


Informatie

Titel: Le Mans ’66 – Ford vs Ferrari
Uitgever: 20th century fox
Tijdsduur: 152 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.