logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Le Lapin waterkoker

Soms komen producten terug in een nieuw jasje, zo bewijst deze tof uitziende waterkoker. Je had hem misschien al een beetje herkend: het is een stijlicoon, dat in 1990 de Nederlandse huishoudens heeft bereikt. In 1990 leverde Nikolaï Carels namelijk zijn ontwerp voor een fluitketel in, met de naam ‘Le Lapin’. Hij won daarmee de vijfde editie van de HEMA-ontwerpwedstrijd. Het ontwerp was enkele jaren te koop, maar werd ook als designobject gezien en vertoond in verschillende musea. Nu, 30 jaar later, is Le Lapin terug… als elektrische waterkoker!

Fraai ontwerp

Toen ik de fluitketel zag, was ik eigenlijk meteen verliefd. Ik houd wel van die zachte, ronde vormen en eigenwijze styling. Ondanks de bijna aaibare vormen is hij toch stoer en neutraal stijlvol, waardoor hij in ieder huishouden past. De combinatie met het bamboe handvat geeft een bijzondere twist. De koppeling met ‘le lapin’ (het konijn) vind je in de tuit, dat je kunt zien als een hoofd met oren, maar ook aan de aan/uitknop, die als een staartje op de achterkant te vinden is.

Schenken maar!

Je vult de fluitketel net zoals je vroeger een fluitketel zou doen: door de schenktuit. Daarvoor draai je de ‘oren’ van de Le Lapin waterkoker naar beneden, waardoor het zeefje naar boven wordt gedraaid en de opening vrij komt. Het is even wennen om het water in te schenken in een krappe opening in plaats van de grote openingen van de meeste waterkokers. Bedenk je dat mensen jarenlang gebruikmaakten van fluitketels en dus ook zo’n zelfde opening! Het filter zorgt bij het uitschenken dat vuiltjes en kalk worden tegengehouden. Dit filter is afneembaar, zodat je het goed kunt reinigen.

Sinds het eerste moment dat de ‘Le Lapin’-fluitketel uit de schappen verdween, kreeg ik regelmatig de vraag van klanten waar ze een nieuw exemplaar konden kopen en waarom er geen elektrische variant te koop was. In 2020, het dertigjarige jubileumjaar van ‘Le Lapin’, besloot ik aan deze wens tegemoet te komen. Met de nieuwe elektrische variant kunnen gebruikers nog steeds genieten van het iconische ontwerp, maar nu met het gemak van moderne technologie.

Nikolaï Carels

High tech

Dat de techniek niet heeft stilgestaan, bewijst de werking van het apparaat. Ik heb een test gedaan met onze standaard waterkoker: de Lapin heeft het water aanzienlijk sneller warm dan ons huidige model, met minder geluid (zo’n losse deksel trilt behoorlijk snel). Het enige nadeel dat we eigenlijk kunnen vinden, is dat je niet goed kunt zien hoe vol de waterkoker zit. Er zit wel een begrenzer op (onder het handvat zit een kijkvenstertje: kleurt die oranje, dan is de limiet van 1,7 liter bereikt), maar om water te koken voor één of twee kopjes is lastig.


Recensie over Le Lapin waterkoker

CooleSuggesties topper

Deze nieuwe waterkoker is echt te gek. Hij is heel fraai vormgegeven en voelt ontzettend degelijk aan. De rvs behuizing geeft geen smaak af aan het water. Het onderhoud is eenvoudig (af en toe een scheutje azijn meekoken, is het devies) en het filter is afneembaar. De snelheid van water koken is absurd snel en de waterkoker is heerlijk stil en subtiel. Een kleine ‘pling’ na het uitspringen van de waterkoker zou leuk zijn geweest. Een praktisch detail, het zien van het waterniveau, ontbreekt – en dat is wel jammer.

Score: 9


Informatie

Le Lapin waterkoker
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 149 euro.

De elektrische waterkoker van Le Lapin Kitchenware (€149,95) is verkrijgbaar via lelapin.eu en via alle Oldenhof-keukenwinkels in Nederland, België en Duitsland.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.