logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Lastig onderhoud in huis: lekkages


Wanneer je een eigen huis hebt, is het onvermijdelijk dat je regelmatig onderhoud moet uitvoeren. Misschien heb je buiten kozijnen die geschilderd móeten worden, maar ook andere delen in je huis zijn gevoelig voor slijtage en problemen. Denk aan je dakpannen of plat dak, dat door de elementen langzaam verweren, of elektrische bedrading die niet eeuwig kan blijven zitten. Onoverkomelijkheden, die je relatief kun zien aankomen. Andere problemen zijn wat uitdagender, zoals lekkages…

Lekkage in huis

Een lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht is er een leiding verstopt en barst-ie daardoor letterlijk uit zijn voegen, of sijpelt er door een blokkade water uit een kleine kier, die anders geen problemen zou geven. Of is er om één of andere reden te veel druk op de leiding gekomen, waardoor er een scheur is ontstaan. Het kan natuurlijk ook komen dat de waterleiding verkeerd is aangesloten of door ouderdom gescheurd is. Wat de reden ook is: voor je gaat breken, moet je eerst de lekkage vinden! En dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt.

Klein kiertje, grote problemen

Het hoeft namelijk niet altijd een grote lekkage te zijn dat voor problemen zorgt. Sterker nog: vaak zijn de kleine problemen het meest vervelend. Ze zorgen voor schimmelvorming en vochtplekken, voor slijtage van andere systemen in huis en voor het langzaam doorrotten van structurele elementen in huis. Zie je ergens vochtplekken ontstaan? Laat er dan zo snel mogelijk naar kijken. Weet je eenmaal waar het vocht vandaan komt, kun je gepaste actie ondernemen door een loodgieter, dakdekker, cv-installateur of andere expert te laten komen. Of misschien ben je zelf prima in staat om het euvel te verhelpen. Het scheelt je in ieder geval veel breekwerk en breinbrekers wanneer je weet waar je moet zoeken. Ook daar is een expert zeker op zijn plek!

Eigen ervaring

Zo had ik eens waterschade in mijn Kubuswoning in Helmond. Onder de trap naar de zolderverdieping ontstond waterschade. Onder de trap! En dat terwijl er op zolder geen waterleiding kwam. Kwam het dan van onder? Liep er een leiding van de verwarming onder de vloer die was gaan lekken? Nee. Het bleek een klein scheurtje te zijn in de kit van één van de zolderramen. Via dat kiertje liep water via de binnenkant van het plafond en wat schuine muren (geloof me – die hebben kubuswoningen nog al wat) naar het trappengat, vanwaar het langzaam naar onder de trap sijpelde… en een vochtplek veroorzaakte. Zodra je eenmaal weet waar het probleem zit, kun je actie ondernemen. In dit geval: een heel ervaren glaszetter inschakelen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.