logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Last van lichamelijke pijn? Gebruik fitness als medicijn!


fitness-als-medicijn Zes jaar geleden schreef Yves Devos voor het eerst Fitness als medicijn. Nu, zes jaar later, komt hetzelfde boek opnieuw uit – bijgewerkt en helemaal up to date. Het blijkt namelijk zo te zijn dat wij, moderne kantoortijgers, veel te weinig bewegen. Spieren raken onderontwikkeld, waardoor je gewrichten niet op de juiste plek blijven zitten, zenuwen bekneld raken en jij met onverklaarbare en heel vervelende pijnklachten zit. Denk bijvoorbeeld aan nek- en schouderklachten bij kantoorwerk (niet te verwarren met RSI) of last van je rug bij zittend werk. En dat is zo makkelijk te voorkomen, als je maar in beweging blijft.

Fitness is het devies

Yves Devos zweert in dat geval bij losse fitnessoefeningen, die je gewoon thuis kunt uitvoeren, in je woonkamer, maar ook in de sportschool. Er worden slechts kleine hulpmiddelen gebruikt, waardoor het niet altijd even zinvol lijkt om voor deze oefeningen naar de sportschool te trekken. De fitnessbal is het grootst, daar moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Maar je zult zien, dan wanneer je aandacht schenkt aan je lichaam en je spieren, vanzelf verschillende pijntjes en kwalen zullen verdwijnen. Bovendien zorgen sportinspanningen voor een betere conditie, waardoor je bloedsomloop ook een oppeppertje krijgt. Dat geeft je weer meer weerstand en een fijner gevoel. Je voelt je beter, en dat zul je dan ook uitstralen.

Gezondheidsclaims

In Fitness als medicijn vind je tal van basisoefeningen die je zelf veilig kunt uitvoeren. De oefeningen die in dit boek staan maken soms gebruik van een fitnessbal, losse haltergewichten, een springtouw, elastiek of kettlebell. Ikzelf gebruik oefeningen om mijn spieren in conditie te houden, maar volgens de schrijver van dit boek gaan de effecten veel verder. Via zijn Fysio Fitness – een combinatie van manuele therapie, medische trainingstherapie en fitnessoefeningen – pak je moeiteloos aandoeningen als rug- en nekpijn, fibromyalgie en osteoporose. Ook artrose, CVS, diabetes, chronische aandoeningen van de lucht-wegen en longen en nevenwerkingen van kankertherapieën worden met een reeks eenvoudige oefeningen verlicht. Voor verschillende aandoeningen heeft hij kant-en-klare trainingsschema’s die de klachten zouden moeten verminderen, zoals diabetes, artrose en fybromyalgie. Deze claims vind ik persoonlijk wat enthousiast en positief, en zijn natuurlijk nauwelijks te controleren. Naast het promoten van meer bewegen gaat de schrijver ook in op een gezonde lichaamshouding en voeding, om zo een totaalbeeld te schetsen van een gezond leven. Fitness als medicijn, Yves Devos Manteau, 308 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789022332016

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.