logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Last night in Soho


Eloise “Ellie” Turner is de hoofdpersoon in Last Night in Soho, een film van regisseur Edgar Wright. Het is een spannende psychologische thriller geworden over ambities, dromen en een bizar verleden. Ellies moeder achtervolgt haar namelijk vanuit het hiernamaals, zo lijkt. Ook zij wilde, net als Ellie, een carrière in de mode beginnen en trok daarvoor naar Londen. Daar pleegde Ellies moeder zelfmoord. Nu ziet Ellie haar gezicht in elke spiegel. Niet omdat het haar moeder is, maar omdat ze inmiddels zo op haar lijkt.

Roaring sixties

Er is nog een duidelijk verband tussen Ellie en haar moeder: ze reist niet alleen naar Londen om de modeschool te volgen, ze is ook groot fan van alles dat met de jaren 60 te maken heeft. Een periode waarin haar moeder natuurlijk letterlijk opgroeide. Haar liefhebbende grootmoeder kijkt alles vanuit haar veilige huis met lede ogen aan. Zij heeft een sterke psychische klik met haar omgeving, ze kan aanvoelen hoe mensen zich voelen. En ze heeft gelijk: Ellie wordt niet geaccepteerd door haar omgeving om de mode-academie, vanwege de vreemde zelfgemaakte kleding, maar ook vanwege haar platte accent. Ellie besluit dan ook op zichzelf te gaan wonen en huurt een heel toepasselijke vintage flat van een strikte maar zorgzame mevrouw Collins.

Fantasiewereld

Ellie lijkt ze niet allemaal op een rijtje te hebben. Ze verplaatst haar eigen leven over dat van de jonge blonde zangeres Sandy, die in 1966 in Londen woonde. Al snel vervagen de grenzen tussen realiteit en fantasie, en veranderen Ellies dromen in nachtmerries. Voor jou als kijker wordt het daarmee soms wat chaotisch, maar ook met een paar grappige momenten waarin die twee werelden met elkaar in aanraking komen. Je kijkt mee over Ellies romantische beeld van Londen, het beeld dat ze heeft gevormd door allerlei liedjes en filmbeelden. Haar hang naar nostalgie sleurt haar mee naar een fantasiewereld, waarbij jij getuige bent van die verandering.

Slechte mannen

Last night in Soho lijkt echter ook een waarschuwing voor foute mannen. Van de subtiele hint vanuit een schunnige opmerking van een taxichauffeur tot aan de agent van Sandy, Jack, die een dubbelleven leidt als pooier en met mooie verhalen Sandy overhaalt om ook die kant op te gaan. Dat doet hij echter vrij subtiel. Als kijker blijft groei je ook daar langzaam in mee, maar Jack blijft in alle opzichten een slechterik, dat voor Ellie al snel duidelijk is. Ellie op haar beurt voert haar strijd met het verleden en haar eigen demonen.


Ga direct naar Last night in Soho op BOL.com.

Recensie over Last night in Soho

Last Night in Soho is een bijzonderen en chaotische film waarin de levens van twee vrouwen door elkaar gaan lopen, doordat de hedendaagse Ellie zich inleeft in het verleden van zangeres Sandy. Acceptatie, nostalgie en giftige mannen zijn centrale thema’s, maar het lijkt alsof de regisseur te veel wil oprakelen en in één film wil stoppen, waardoor niets echt lekker van de grond komt. De humor is niet altijd even scherm (understatement), met flink wat bloedvergieten en knipogen naar andere films. Meestal is dat een geslaagde combinatie, maar niet altijd. En dat bewijst deze fiml.

Score: 6


Informatie

Titel: Last night in Soho
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 112 minuten
Genre: thriller.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.