logo-liggend-wit-donkerblauw

Laptop stuk? Dit kun je eraan doen

Een laptop is op zich een geweldige uitvinding. Het is een complete computer, inclusief alle accessoires, in één enkel apparaat. Dat is handig, want lekker compact en gemakkelijk mee te nemen, maar ook een beetje lastig, soms. Want waar je bij een ‘ouderwetse’ desktopcomputer gemakkelijk de accessoires en soms zelfs de onderdelen van de computer zelf kon vervangen, is dat bij een laptop veel minder het geval.

Alles los of alles-in-één?

We vinden het allemaal erg gemakkelijk. Een compacte computer, waar ook gelijk een beeldscherm, toetsenbord en muis in zijn verwerkt. Zo’n laptop neemt een heel stuk minder ruimte in beslag dan een desktopcomputer, je hebt er geen losse onderdelen voor nodig, en je neemt hem om deze reden een stuk gemakkelijker met je mee.

Toch is er ook best iets te zeggen voor de keuze voor een onderdeel met losse onderdelen. Het is prettig hoor, dat monitor, muis en toetsenbord allemaal aan elkaar vast zitten. Maar kun je er ook aan werken zonder dat je hier op de lange termijn last van krijgt? Ergonomisch gezien is een laptop niet ideaal. Het is onmogelijk om je beeldscherm op ooghoogte te brengen, en tegelijk ook je toetsenbord te kunnen gebruiken. Even snel iets typen of opzoeken is geen probleem, maar echt langdurig aan een laptop werken kan eigenlijk niet zonder er toch losse accessoires bij te nemen. Je kunt je laptop bijvoorbeeld in een standaard zetten, zodat je beeldscherm hoger en dus op ooghoogte komt. In dat geval kun je niet anders dan een los toetsenbord gebruiken, want dat is nu niet meer bereikbaar met je handen. Natuurlijk kun je ook juist kiezen voor een losse monitor, of zelfs je laptop feitelijk als een desktop gebruiken, en kiezen voor zowel een losse monitor als een extern toetsenbos en een losse muis. Voordeel blijft dan wel dat je je laptop makkelijk hiervan los kunt koppelen en mee kan nemen naar een andere plek, als je hier snel wat werk moet doen.

Als er onderdelen stuk gaan

laptop stuk

Waar losse onderdelen van een computer makkelijk te vervangen zijn, is dit met laptop onderdelen niet altijd het geval. Even een nieuwe monitor in een laptop zetten wordt een lastig verhaal, en ook een kapot toetsenbord of een niet meer functionerende muis vallen vaak lastig te verhelpen. Er zit vaak weinig anders op dan een nieuwe laptop kopen, of noodgedwongen overstappen op losse accessoires.

Een onderdeel dat vaak wel makkelijk te vervangen valt, is de accu. Niet bij ieder merk, maar vaak wel. Hierbij is het dan wel weer van belang om precies het juiste type te kiezen. Een HP accu 807957-001 past namelijk niet zomaar in iedere HP laptop. Om over andere merken maar te zwijgen. Kiezen voor precies de juiste accu is belang: niet alleen zal een verkeerd type simpelweg niet passen, je loopt ook nog eens de kans je laptop onherstelbaar te beschadigen als je hem er toch in plaatst. Let hier dus goed op!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.