logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Langrisser I en II

Er was een tijd, lang geleden, dat first person shooters nog niet bestonden. De enige manier om je onder te dompelen in de hectiek van de strijd was door middel van strategische rpg’s, waarbij je iedere zet nauwkeurig kón overdenken (maar goed: de meeste spelers doken er vol in). Denk daarbij aan games als Fire Emblem, maar ook Langrisser behoort tot één van die klassieke games. En goed nieuws: Langrisser I & II zijn terug… en beter dan ooit!

Basis van rpg: Langrisser 1

Langrisser had eigenlijk alles wat een tactische rpg hoort te hebben: statistieken, vaardigheden die je kunt upgraden en verschillende klassen van eenheden, waaronder die van de vliegende en marinevariant. Langrisser I speelt zich af in een wereld genaamd Elthlead, waar magie aan de orde van de dag is. De wereld wordt bevolkt door elven in alle soorten en maten, van stoere en sterke varianten tot slanke, sexy elven met indrukwekkende bepantseringen. Alles is fijn en vredig, tot koning Ledin het land moet ontvluchten door een invasie van de Slayers van Lodoss! Er is maar één manier om deze oorlog te beslechten: hij moet het magische zwaard Langrisser terugvinden. Samen met een team experts gaat hij op pad om het zwaard te zoeken, zich door kluwen Slayers eenvechtend. Het succes van de eerste game zorgde voor een vervolg. En nu, bijna dertig jaar na de release van de eerste Langrisser-titel, is het tijd voor een comeback. Een tactische zet, zeker omdat hij gereleased wordt voor de PS4, Switch en voor pc op Steam.

Het vervolg: Langrisser II

Langrisser II werd oorspronkelijk drie jaar later uitgegeven dan zijn voorganger, in 1994. Het is een upgrade in bijna alle opzichten, met een beter verhaal, betere rolverdelingen en een eerlijkere strijd. Desondanks is het vechtsysteem ongewijzigd gebleven: dat was gewoon perfect! Dit tweede deel zal je desondanks langer bezighouden dan het eerste deel. De verhaallijnen zijn uitgebreider, de gevechtssituaties zijn beter en vooral gevarieerder en heeft heel wat geheimen voor je in petto.

Hieronder zie je een vergelijk tussen de originele versie van de SEGA Genesis en de nieuwe versies:

Beter worden

Een belangrijk onderdeel van rpg’s is wel het upgraden van je karakters. In Langrisser I & II is elk belangrijk personage in je leger een commandant, een krachtig persoon die huurlingen kan rekruteren. Hoeveel en wat voor huurlingen dat zijn, hangt af van de klasse commandant. Elke commandant heeft zijn eigen klasseboom – maar je kunt na verloop van tijd wisselen tussen verschillende klassen, wanneer je genoeg klassepunten hebt verzameld. Dat gaat overigens vrij vlot, er wordt lustig gestrooid met deze punten. Bovendien is het mogelijk om je commandant terug te zetten naar een eerder verkregen klasse, zodat je snel kunt schakelen mocht dat nodig zijn. Ook de huurlingen hebben hun sterke en zwakke punten, zoals je gewend bent. Infanterie is sterk tegen speermannen, speermannen hebben een voordeel ten opzichte van de cavalerie en de cavalerie is weer fel tegen de infanterie. Daarbij zijn er talloze klassen die daar weer roet in het eten gooien in dit heldere driehoekje, zoals ondode monsters, huurlingen te water, boogschutters en magiërs. Houd ze allemaal goed in de gaten! Zo kun je vol de strijd in duiken en ervaringspunten winnen. Het gaat daarbij niet zozeer om het verslaan van de hoogste baas bij de tegenstander, het aantal slachtoffers dat je maakt is belangrijker. Het gevechtssysteem is vrij eenvoudig en mede daardoor ontzettend verslavend – je wil alleen maar door!

Ga direct naar Langrisser I en II op BOL.com.


Recensie over Langrisser I en II

Over het algemeen is deze nieuwe Langrisser I & II- remake een geweldige manier om in de rijke cultuur van tactische rpg’s te duiken. Het is ook een mooie manier om bekend te raken met de serie, die na deze twee delen nog tal van titels heeft opgeleverd. Het spel ziet er misschien niet zo flitsend uit als de moderne 3D shooters, het is absoluut verslavend en zeker vermakelijk. Geniet van de te gekke gameplay, de felle gevechten en vooral ook van de coole anime-graphics.

Score: 8


Info

Langrisser I en II, NIS
PS4, Nintendo Switch, Steam, rpg.
Prijs: 50 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.