logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Welke lamp moet je kiezen voor in jouw huis?


Er zijn verschillende soorten lampen. Misschien denk je ‘een lamp is gewoon een lamp’, maar er zit een groot verschil tussen de verschillende lampen. Dus voor welke soort lamp ga je dan? Welke is het meest milieuvriendelijk en welke gaat het langst mee?

Hallogeenlamp

Hallogeenlampen zijn een beetje te vergelijken met gloeilampen, maar zijn een stukje energiezuiniger. Er zit een beetje gas in dit soort lampen, en natuurlijk hallogeen. Ze geven veel licht en vullen de ruimte dus goed op. Dit soort lampen hebben echter ook wel nadelen. Ze gaan langer mee dan de gloeilamp, maar hebben vooralsnog een korte levensduur van zo’n twee jaar. Bovendien worden ze erg heet als ze een langere tijd aan staan en hebben ze energielevel D, niet heel zuinig dus.

Spaarlamp

Een spaarlamp is een soort van klein dubbelgevouwen tl buisje. Ze zijn erg energiezuinig en dus goed voor het milieu Ze hebben energielevel A of B, en zijn daarom ook een stuk beter dan de gloeilamp. Het kost een spaarlamp vaak wel wat tijd om op volledige sterkte te komen. Na deze tijd geeft een spaarlamp echter wel veel licht. Ook zijn dit soort lampen aan de goedkopere kant, dus voor mensen met een budget zijn dit erg geschikte lampen. Ze hebben ook een lange levensduur van gemiddeld zo’n tien jaar.

Ledlamp

De ledlamp is een moderne manier van verlichten en wordt steeds meer gebruikt, zowel in huis als buitenshuis. Wel is deze lamp het meest prijzig van de drie, maar hier staan veel goede eigenschappen tegenover. Ledlampen hebben namelijk energielabel A, en zijn tot 90% zuiniger dan ouderwetse gloeilampen. Ze kunnen gerecycled worden en gaan zeer lang mee, het langste van alle lampen. Dit maakt ze nog eens extra duurzaam. Led verlichting staat erg mooi in elk interieur.  Inbouwspots zijn er in verschillende kleuren, zodat het in ieder interieur past. Kies bijvoorbeeld voor een zwarte inbouwspots voor een luxe uitstraling: http://www.ledinbouwspotsleds.nl/led-inbouwspots/zwarte-inbouwspots/.

Al met al kun je stellen dat de ledlamp de beste optie is wanneer je gaat voor een zuinige lamp. Ze gaan het langst mee, zijn recyclebaar en gebruiken weinig energie. Wil je een iets goedkopere lamp, dan kom je uit bij de spaarlamp. Ook deze zijn redelijk energiezuinig en iets goedkoper dan de ledlamp. Echter betaal je minder door de nadelen waar een spaarlamp ook over beschikt. Een lamp die je voornamelijk moet vermijden, is de hallogeenlamp. Ze zijn niet energiezuinig en gaan niet lang mee.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.