logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Welke vloer is beter: laminaat of pvc?


Door de opkomst van pvc-vloeren is er een nieuwe keuzemogelijkheid als je gaat zoeken naar een nieuwe vloer. Volgens sommige mensen is een pvc-vloer eigenlijk de toplaag van een laminaatvloer, maar dat is wel wat kort door de bocht. Wij zetten de verschillen tussen een laminaatvloer en een pvc-vloer voor je op een rij.

Wat is er gelijk aan een laminaatvloer en een pvc-vloer?

Laten we beginnen met de overeenkomsten tussen een laminaatvloer en een pvc-vloer. Beiden zijn heel onderhoudsvriendelijk. Je hoeft ze niet te lakken, te oliën of tussentijds te behandelen. Een regelmatige dweilbeurt met een onderhoudsmiddel is genoeg om hem jarenlang als nieuw te laten ogen. Beide vloeren hebben een kunststof toplaag, waardoor ze goed vuilafstotend zijn en behoorlijk krasvast. Beide vloersoorten zijn verkrijgbaar als gladde variant, maar je kunt ze ook in huis halen met een structuur, zodat het een echt houten of stenen vloer lijkt, zoals je bijvoorbeeld op de website van onlinevloerenspecialist.nl kunt zien. Ook het leggen is met beide vloersoorten een eitje. Beiden gebruiken het bekende kliksysteem, waardoor je de vloer snel legt.

Dikte van de vloer

Een belangrijk verschil kan de dikte van de vloer zijn. Een pvc-vloer is bijvoorbeeld niet alleen in een kliksysteem verkrijgbaar, maar ook als lijmbare variant, die je direct op de (egale) ondervloer lijmt. Zo’n verlijmbare variant heeft geen ondervloer nodig en is ongeveer 3mm dik. Een pvc-vloer met kliksysteem is ongeveer 5-6mm dik. Een laminaatvloer is 6-12mm dik, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Bij een vloer met kliksysteem moet je ook rekening houden met een geschikte ondervloer, die ook 3-6mm dik kan zijn. Door de dikkere laminaatvloer is er een nadrukkelijkere groef mogelijk, waardoor laminaat (maar ook een klik-pvc-vloer) meer op een houten vloer lijkt dan een gelijmde pvc-vloer.

Ondervloer

Bij een verlijmbare pvc-vloer moet de ondergrond helemaal glad zijn. Iedere oneffenheid is uiteindelijk zichtbaar op de vloer zelf, en dat is natuurlijk zonde. Heb je een klikvloer, dan kun je dat deels opvangen met een ondervloer. Met de juiste ondervloer kun je tot maar liefst 4mm opvangen, wat een behoorlijke diepte is. Maar zo’n ondervloer heeft nog meer voordelen. Je kunt ze gebruiken als een stukje warmte-isolatie (hoewel het niet opbokst tegen echte vloerisolatie van onderaf) en geluidsisolatie. Let er bij vloerverwarming op dat je juist een ondervloer kiest met een zo klein mogelijke isolerende werking, zodat de warmte er goed doorheen kan. Zowel pvc-vloeren als laminaat is gebruikt voor vloerverwarming.

Vocht

Beide vloersoorten beschikken over een kunststof toplaag, die de nodige bescherming biedt tegen vocht. Bij laminaat is er echter nog een onderlaag aanwezig die is gemaakt van hout-achtige materialen, die wél vocht kunnen opnemen. Zodra het vocht tussen de kieren kruipt, kan een laminaatvloer daardoor opzetten. Een pvc-vloer is volledig van kunststof en kan daarmee perfect worden gebruikt in een keuken, toilet of badkamer. Zorg bij voorkeur voor een verlijmde vloer, zodat er geen vocht onder de vloer kan lopen (en daar kan gaan verstikken, waar het kan verstikken en schimmelen).

Prijs

Tot slot speelt de prijs natuurlijk ook een factor: hierbij is laminaat de goedkoopste oplossing. Heb je dus geen extreem vochtbestendige vloer nodig en is de dikte van de vloer ook niet zo’n probleem? Dan heb je bij laminaatvloeren een uitgebreidere keuze voor een lagere prijs.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.