logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: L.A.M.A, 999 games


Het spel L.A.M.A. van 999 games is één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2020. Een mooie overwinning, en toegegeven: het is ook een heerlijk en vlot spel. Het doel? Dat zegt de naam al. Niet meteen duidelijk? Nou: L.A.M.A. staat voor Leg Alle Minpunten Af. En nou ja… al je kaarten zijn minpunten. Die moet je dus zo snel mogelijk afleggen!

De spelregels van LAMA

De regels zijn heel eenvoudig – een van de sterke punten van het kaartspel L.A.M.A.. Iedere speler is ombeurten aan zet om een kaart af te leggen. Je begint met 6 kaarten in de hand. In het midden van de tafel ligt een trekstapel en een aflegstapel. Voor de eerste speler begint, wordt één kaart van de trekstapel omgedraaid en als trekstapel neergelegd. Iedere speler mag nu ombeurten een kaart afleggen. Dat mag hetzelfde cijfer zijn als de bovenste kaart op de trekstapel, of een kaart met één cijfer hoger. Na de 6 komt de LAMA, weer gevolgd door de 1. Simpel, niet?

Passen of winnen… of allebei?

Nu komt het leuke element van L.A.M.A.. Tijdens je beurt mag je een kaart afleggen. Lukt dat niet, dan mag je ook een kaart trekken en op handen nemen. Misschien kun je de volgende beurt wel een kaart neerleggen. Ieder cijfer (of lama) die je na deze ronde op handen hebt, leveren minpunten op! Je mag ook passen. Je doet deze ronde niet meer mee. Je mag geen kaarten afleggen, maar hoeft er ook geen te pakken. Alle kaarten die je op handen hebt, worden omgevormd volgens de minpuntenregel. Als een speler al zijn kaarten heeft opgemaakt is deze ronde afgelopen, maar de ronde is ook afgelopen ook als alle spelers hebben gepasst.

De minpuntenregel

Hoe worden de minpunten berekend? Wel: voor iedere unieke kaart die je op handen hebt, krijg je het aantal minpunten dat gelijk is aan de waarde van die kaart. Heb je bijvoorbeeld drie kaarten van 5, krijg je 5 minpunten. Heb je een 4 en een 6, dan heb je 10 minpunten. twee kaarten van 4 en drie kaarten van 6? Dan heb je heel slecht gespeeld, maar toch 10 minpunten. Een lama kost je 10 minpunten. Na iedere ronde pakt iedereen de minpunten van de stapel fiches op tafel. De persoon die al zijn kaarten heeft weggespeeld in de ronde, mag een minpuntenfiche naar keuze wegleggen. Als één speler 40 minpunten heeft, dan is het spel afgelopen. De persoon met de minste minpunten is dan de winnaar!

De beste strategie voor L.A.M.A.

L.A.M.A betekend Leg Alle Minpunten Af! Je kaarten dus kwijt raken. Het is een vlot makkelijk spel die je makkelijk mee kunt nemen. En probeer dus eigenlijk met niet teveel kaarten in je hand zitten.

Ga direct naar LAMA Kaartspel op BOL.com.


Recensie over L.A.M.A.

Een snel kaartspel, dat is het zeker. De regels zijn heel eenvoudig en je hoeft weinig na te denken over de zet die je kunt doen. Je kunt wel een kaart wegleggen… of niet! Het is eerder de keuze: pak ik een kaart van de stapel om nog een ronde mee te doen, of geef je de ronde gewonnen? Dat is echt een gok die je moet wagen. Soms pakt het goed uit, soms niet. Het is belangrijk omdat element van toeval en geluk te benadrukken. Dit is echt geen spel voor een gedegen strategie of een goed doordacht plan, en dat maakt het spel ook wel leuk. Minpunten verzamelen is natuurlijk nooit prettig, maar in de praktijk blijkt iedereen toch akelig dicht bij elkaar te liggen in de eindstand… behalve die geluksvogel die zijn hand helemaal heeft kunnen opspelen en een zwart fiche (10 punten) heeft kunnen wegleggen! Leuk voor tussendoor, maar niet voor de wat ervaren spelletjesspeler.

Score: 7


Informatie

, 999 games
Genre: kaartspel, Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2-6 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 10,99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.