logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Laadpaal of draagbare oplader: wat is de beste manier om je elektrische auto op te laden?


De elektrische auto is enorm populair in Nederland en blijft in opkomst de komende jaren. Vooral nu de elektrische occasions dit jaar in grote getalen op de markt zullen komen. Waar de waarde van een auto vroeger grotendeels bepaald werd door de motor die erin zat, wordt er nu vooral naar het accupakket gekeken. De accu blijft ontwikkelen richting een grotere actieradius, snellere laadtijden en een goedkopere prijs. Ook de manieren om een accu op te laden evalueren constant. Naast de traditionele laadpaal zijn ook de mobiele laadpalen en draagbare opladers in trek. Wat zijn de verschillen tussen al deze opties en wat is de beste manier om je elektrische auto op te laden?

Steeds meer elektrisch rijden

Er zijn meer dan 425.000 elektrische voertuigen in Nederland, in 2023 werden er zo’n 100.000 verkocht. Rond 2030 is het de bedoeling dat er alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht. De overheid verwacht dan ook dat het aantal elektrische auto’s in 2030 is toegenomen tot 1,9 miljoen stuks. De infrastructuur moet ook meegroeien: het aantal laadpunten moet in zeven jaar tijd van 55.000 naar 1,7 miljoen. Laadpunten zijn nu nog schaars, dus het is handig om thuis op te kunnen laden. Er komt steeds meer keus in het aanbod van elektrische autoladers, bovendien worden ze steeds betaalbaarder. Maar wat is nu de beste manier om je elektrische auto op te laden?

Vaste laadpaal thuis

Thuis kun je je auto opladen met een vaste laadpaal. Het voordeel hiervan is dat je heel snel kunt opladen. Veel mensen kiezen voor een vaste wallbox, hiermee kun je je auto namelijk tot 11 kW in één nacht weer helemaal opladen. Er zit nog een verschil tussen of je met 1-fase of een 3-fasestroom wilt gaan laden. Met 3-fasenstroom heb je de grootste laadsnelheid, wel moet je misschien een aanpassing in de meterkast laten maken en de juiste laadpaal aanschaffen. Laad je op voor je werk? Dan kun je zelfs kiezen voor een laadpaal die de administratie bijhoudt voor bijvoorbeeld je werkgever. Zo berekent hij voor je hoeveel jouw werkgever aan stroomkosten zou moeten vergoeden. Dat scheelt weer uitzoekwerk voor jou. Ook kun je kiezen voor een laadpaal die in de toekomst de extra stroom van je auto kan terug laden, dit zal steeds meer opkomen in de komende jaren. Tot slot heb je laadpalen die aan de muur bevestigd kunnen worden, of losse laadpalen.

Draagbare oplader

Het kan natuurlijk zijn dat je thuis geen plek hebt voor een laadpaal of een wallbox. Dan kun je ook kiezen voor een draagbare oplader. Een ander voordeel is dat je deze oplader ook met je mee kunt nemen als je onderweg bent en overal kunt gebruiken. Je kunt hem namelijk direct op het een gewoon stopcontact aansluiten. Afhankelijk van de kabel die je koopt kun je met 2,3 kW of 1,6kW je accu redelijk snel opladen. Meestal kun je in een dag en een nacht laden wel weer even vooruit. Het ligt er dus net aan wat je behoeften en wensen zijn bij het aanschaffen van een accuoplader voor je elektrische auto.

Bij reichelt elektronik zijn verschillende opladers voor de accu van je elektrische auto verkrijgbaar.

Auteur: Jan Pakusa, Productmanager Power Supplies / Test & Measurement bij reichelt elektronik

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.