logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Je huis weer als nieuw


Ik heb jarenlang gehuurd. Tot ergens in mijn dertigste, toen kocht ik samen met mijn vrouw een huis in haar geboorteplaats. Tot die tijd, toch zo’n schamele vijftien jaar, kon ik zorgeloos wonen. Was er iets stuk? Even een belletje plegen en het werd opgeknapt. Super makkelijk! Nu mag ik er echter zelf voor opdraaien. Ook een uitdaging (en het geeft veel vrijheid in wat je wel en niet mag doen) maar soms wil je gewoon de makkelijke weg. En die is er, geloof me! 

Huisschilder

Een van de meest vervelende klusjes aan het onderhoud van een huis vind ik persoonlijk het schilderwerk. Dat komt altijd ongelegen – en je hebt altijd meer ramen en deuren dan je zou wensen wanneer je ze stuk voor stuk moet schilderen. Daar komt bij dat onze huizen bovendien een deel bekleed hebben met houten schroten. Ziet er ontzettend leuk uit, maar die schroten zijn in de loop der decennia vrijwel allemaal kromgetrokken en schilderen daardoor nog minder prettig. Tijd voor een vervanging! Op het moment dat we onze buitendeuren en kozijnen vervingen door kunststof varianten, hebben we ervoor gekozen de gevelbekleding kunststof te maken. Met een eigentijdse kwinkslag: de dunne verticale schroten zijn vervangen door brede, horizontaal geplaatste schroten. Dat maakt het huis optisch een stuk breder én we zijn de komende jaren af van het onderhoud. Dat houdt in: geen kwasten, verfblikken, schuurpapier en kwastenreiniger meer nodig! En: een frisse, moderne uitstraling voor de gevel. De bonus van geen schilderwerk, nemen we graag voor lief.

Tuinperikelen

Een korte tijd later kondigde onze buurman aan dat hij de muur tussen onze tuinen wat wilde ophogen, zodat het mooier uitkwam met zijn nieuwe carport. Geen probleem, natuurlijk. Maar het kleurverschil tussen de stenen en waaier van kalkaanslag op de muur door een verkeerde cementmix was iets minder charmant. Dankzij onze ervaringen voor onze gevelbekleding was het echter snel bedacht: we gaan hem bekleden met kunststof plaatmateriaal! Met eenzelfde brede kunststof plank kreeg ons terras meteen een lekker frisse uitstraling. We hebben de muur zelfs gebruikt om er een vaste overkapping aan vast te maken. De creme kunststof muur maakt het helemaal af en houdt de schaduwhoek lekker fris en licht.

Hoe wordt kunststof gevelbekleding bevestigd

Kunststof is natuurlijk een heel ander materiaal dan hout. Je kunt er minder makkelijk in schroeven, maar met de juiste middelen kun je het geweldig mooi en nagenoeg onzichtbaar bevestigen. Zo kun je gebruik maken van schroeven, die in dezelfde kleur worden gespoten als het plaatmateriaal. Zo heb je een nagenoeg onzichtbare verbinding, die makkelijk en snel te plaatsen is. Je kunt het ook verlijmen op een ondergrond, hoewel dat wel heel erg permanent is. Wij hebben gekozen voor een frame, waarop de planken middels een uniek systeem zijn bevestigd. Op die manier zijn de bevestigingsmaterialen niet zichtbaar. Op de zijkanten is wel een afwerklat bevestigd, uiteraard, om de zaagsneden te verbergen.

Met deze twee manieren hebben we ons huis op een prettige en mooie manier klaargestoomd voor een lange tijd onbezorgd wonen – zonder onderhoud, geheel in stijl!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.