logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kunstboeken over pop-art en Andy Warhol

Moderne kunst ontstond in de late 19e eeuw en is het keerpunt na een lange periode van traditionele artistieke inzichten. Het opent de deur naar een expressieve vrijheid, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Een van de meest opvallende bewegingen binnen de moderne kunst is de opkomst van pop-art in de tweede helft van de 20e eeuw.

Een korte geschiedenis van pop-art

Pop-art heeft haar wortels in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten; het omarmde alledaagse populaire cultuur en veranderde de kunstwereld door banale objecten en massamedia-iconen tot kunstwerken te verheffen. In deze inleiding duiken we dieper in de wereld van moderne kunst en verkennen we de dynamische en kleurrijke ontwikkelingen van pop-art, waarin kunstenaars de grenzen van traditie uitdaagden en de complexiteit van hedendaagse samenlevingen weerspiegelden.


Pop-art

Pop-art

In Taschen’s Pop-Art van Klaus Honnef krijg je een uitgebreid inleiding in deze bijzondere kunststroming, waarin je niet alleen meer leest over het ontstaan en de ontwikkeling van het genre, maar ook kennismaakt me teen aantal grote namen uit deze wereld. Denk daarbij aan David Hockney, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg en Andy Warhol, maar ook andere kunstenaars (van wie de naam je misschien niet zoveel zegt, maar de afbeeldingen je vast bekend voorkomen) passeren de revue.

Na een inleiding over de stroming Pop-art van ongeveer 24 pagina’s duik je in de bekendste kunstwerken die in de stroming te vinden zijn. Je krijgt hierbij paginagroot een kleurenafbeelding van deze kunstwerken te zien, met op de andere pagina een uiteenzetting van het ontstaan, de gedachtegang en het effect van het betreffende kunstwerk. Daarin komt vaak ook een stukje biografie van de betreffende kunstenaar aan bod, maar de belangrijkste aandacht gaat uit naar de kunstwerken zelf. Toch had ik graag gezien dat er wat meer aandacht was voor de besproken kunstenaars, nu voelt het een beetje als een gat, hoewel het tof is om een redelijke analuse te krijgen van de verschillende bekende en minder bekende Pop-Art.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Taschen, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9783836523370. Prijs: 15 euro.

Ga direct naar Pop-art op BOL.com.

Andy Warhol

Andy Warhol

Waar Pop-Art wat op de oppervlakte bleef als het aankwam op de levensgeschiedenis van de verschillende kunstenaars, richt dit boek zich volledig op de levensloop en carrière van één van de grootste en bekendste pop-art kunstenaars: Andy Warhol. Dankzij dit inkijkje in diens loopbaan ontdek je ook hoe zijn kunst en stijl zich heeft ontwikkeld, naar gelang hij nieuwe technieken ontdekte en ermee experimenteerde.

Het is knap lastig om objectief over een kunstenaar als Warhol te schrijven, aangezien er zo veel over hem is geschreven, gesproken en gepubliceerd. Wat is waarheid, wat is fictie… en hoe houd je die twee uit elkaar? Soms moest schrijver Klaus Honnef dan ook wat aannames doen, die netjes worden afgezwakt en ingekleed, zodat je weet dat het niet is gestaafd op feiten. Doorheen het boek vind je niet alleen veel informatie over Andy Warhol, maar ook talloze kunstwerken die uit zijn atelier zijn ontstaan. Je ziet heel wat bekende en befaamde werken, maar ook verschillende minder bekende (soms ook terecht 😉 ) creaties. Maar ook die experimenten maken de biografie juist compleet en geven een totaalplaatje van de denk- en werkwijze van deze mysterieuze artiest.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Taschen, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9783836543897. Prijs: 15 euro.

Ga direct naar Andy Warhol op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.