logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kun je het verschil zien tussen een 4K en een 8K televisie?


Op de grootste elektronicabeurs ter wereld, de CES 2022, was er één trend duidelijk. Televisies krijgen een fikse upgrade in resolutie. Waar we een paar jaar geleden werden verwend met televisies met een 4K resolutie, wordt die nu verviervoudigd naar 8K. Indrukwekkend, dat zeker. Maar: kun je het verschil zien tussen een 4K televisie en een 8K televisie?

De resolutie van een televisie

Waar we vroeger fysieke lampjes hadden in onze televisies, zijn die nu vervangen door elektronische varianten, zoals led, OLED, QLED en allerlei afgeleide vormen. Deze tonen hun beeld in pixels, kleine puntjes die oplichten in alle kleuren van de regenboog. Die afzonderlijke pixels worden door onze ogen samengevoegd tot natuurlijk ogende beelden. Een FullHD televisie heeft bijvoorbeeld een resolutie van 1920×1080 pixels, een 4K televisie heeft 3.840 horizontale pixels en 2.160 verticale pixels en een 8K televisie heeft 7.680 horizontale pixels heeft en 4.320 verticale pixels.

Beperkingen van het oog

Die afzonderlijke pixels moeten allemaal worden verwerkt door onze ogen. Er gaan dan twee systemen door elkaar werken. Aan de ene kant moeten de pixels klein genoeg zijn om mooie vormen te krijgen. Maar: je gezichtsvermogen heeft ook zijn beperkingen. Scherper dan scherp kunnen we niet waarnemen. Heeft het dan zin om een 8K televisie te kopen? Het komt daarbij neer op de afstand tot je televisie en het formaat van je televisie. Stel: je zit 3 meter van je televisie af. Dan zie je wel degelijk het verschil tussen een televisie van 40-inch met FullHD resolutie en eentje met 4K. Verhoog je die resolutie op diezelfde televisie naar 8K? Dan is dat verschil nagenoeg niet merkbaar. Dat verschil wordt wel zichtbaar als je dichterbij gaat zitten (maar… wie doet dat?) of wanneer je televisie groter wordt. Zet je een 60-inch televisie neer, dan zul je het verschil weer wél kunnen waarnemen tussen 4K en 8K.

Afstand en formaat

Als vuistregel kun je aannemen dat je meer profijt hebt van een grotere resolutie als je beeldscherm groter is. Ga je daaronder, dan wordt het lastiger om de scherpte waar te nemen. Als vuistregel kun je onderstaande rekensom gebruiken om de optimale afstand tot je televisie te berekenen. De beeldschermdiagonaal in cm bereken je door het diagonaal in inch te vermenigvuldigen met 2,54.

  • FullHD: Beeldschermdiagonaal in cm x 2 tot 2,5
  • 4K: Beeldschermdiagonaal in cm x 1,2 tot 1,7
  • 8K: Beeldschermdiagonaal in cm x 0,4 tot 0,8

Als voorbeeld: wil je optimaal genieten van een televisie van 50 inch? Dan reken we het diagonaal eerst om naar centimeters: 50 x 2,54 = 127 cm. Voor een FullHD televisie kom je tot een optimale afstand tussen 254 tot 318 cm. Voor een 4K televisie zou de afstand 152 tot 216 cm worden en voor een 8K is de optimale afstand 51 tot 102 cm. Natuurlijk kun je verder weg gaan zitten van je beeldscherm, maar het verschil in resolutie is dan niet meer zichbaar!

Nadelen van een hogere resolutie

Voor je naar de winkels rent om zo’n 8K beeldscherm in huis te halen, zijn er nog een paar andere dingen waar je aan kunt denken. We zetten er een paar op een rijtje.

  • Op dit moment lopen veel mensen tegen het probleem aan dat er weinig content is die geschikt is voor 4K. De meeste films die je kunt kopen koop je op dvd (HD resolutie) of Blu-ray (FullHD). Nieuwe films worden steeds vaker ook op 4K uitgebracht, maar die oude films zijn daar nog niet geschikt voor. En: je zult ook een andere 4K- of 8K-compatible speler moeten kopen. De next-gen consoles beschikken over en 4K speler. Heb je die (nog) niet, dan zul je een nieuwe dvd-speler moeten aanschaffen.
  • Televisie, streamingdiensten en oudere gameconsoles zijn vaak nog niet voorbereid op deze resoluties. Die worden door je televisie omgerekend naar de hogere resolutie.
  • Hoe hoger de resolutie en hoe groter de schermen, des te meer energie verbruiken ze.
  • De bandbreedte die nodig is voor het versturen van de informatie is groter. Er wordt meer gevraagd van je internetverbinding, maar ook van de bekabeling van randapparatuur naar je televisie.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.