logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: KSIX Studio Live Ringled


Als je bezig bent met fotografie of filmen, dan zul je tegen heel veel problemen aanlopen. Een van de grootste uitdagingen is wel het licht. Dat kan eigenlijk nooit perfect zijn zoals het is. Er is altijd wel een probleem met de belichting. Het is de zacht of te fel, te diffuus (waardoor je geen schaduwen hebt) of juist de intens vanuit één zijde, waardoor je heel harde of heel lange schaduwen hebt. Extra verlichting is dus essentieel. Het is daarbij logisch dat je niet meteen een hele studioverlichting aanschaft – daar moet je maar net de ruimte voor hebben. Wij mochten van Gamebrands.nl de KSIX Studio Live Ringled uitproberen: een ringlamp met statief, speciaal ontwikkeld voor je smartphone.

Ringlamp

Er is veel te zeggen voor de vorm en de functionaliteit van een ringlamp. Het grootste voordeel is wel dat het heel natuurlijk oogt. Normale flitsers en studioverlichting zijn hard rond of juist vierkant, afhankelijk van de kap die je er omheen zet. Ze leveren in beide gevallen een relatief groot lichtvlak op, dat je makkelijk terugziet in foto’s. Een ringlicht heeft dat niet. Daarmee maak je een cirkel van licht, die je minder snel terugziet. Sterker nog: als je met een ringlamp een portret schiet (of filmt) recht van voren, krijg je een heel mooi en flatterend effect. Je ziet nauwelijks schaduwen, waardoor oneffenheden op de huid goed gemaskeerd worden. Ook heb je geen schaduwen van wallen of een neus, wat vaak ook wel goed is 😉 Deze Ring Led geeft continu ligt. Daardoor is hij niet alleen geschikt voor fotografie, maar ook perfect voor het opnemen van filmpjes of video’s! De lamp krijgt stroom via een USB-kabel, die je kunt koppelen aan je computer, een oplader in het stopcontact… of natuurlijk een powerbank voor opnames op locatie.

Op statief

Om het je daarbij nog wat makkelijker te maken, krijg je een compact statief meegeleverd die je op je tafel of bureau kunt zetten. De vier kunststof pootjes hadden van mij wat stroever gemogen. Hij staat stevig op zijn plek, maar de pootjes ‘klepperen’ nogal makkelijk als je er mee rondloopt – als je ze zo ziet en voelt, geven ze niet veel vertrouwen. Dat is trouwens onterecht: staat je opstelling eenmaal, dan gaat-ie nergens heen! Boven op het statief vind je een balhoofd statiefkop. Dat wil zeggen dat je de lamp en je smartphone (daar kom ik zo op) traploos kunt draaien en kantelen. Deze statiefkop werkt prima en is goed stevig vast te draaien, zodat de hele opstelling in de hoek blijft staan die jij wenst.

Smartphoneklem

In het midden van de Ring Led vind je een schroefgat, waar je een buigzame smartphoneklem in kunt draaien. Je raadt het al: hierin kun je jouw telefoon klemmen. De klem is strak en stabiel, de ijzerdraad in de beugel is stug en stevig genoeg om zelfs een iPhone Max met hoes vast te grijpen en op zijn plek te houden. Jammer vind ik wel dat de beugel zo stug is, dat het best veel moeite kost om je smartphone op de juiste plek te buigen. Een klem in het midden, waarbij de smartphone gecentreerd wordt, zou ik praktischer vinden.

Kleur en intensiteit

Op de kabel van de KSIX Studio Live Ring LED vind je een kleine afstandsbediening, waarmee je de lichtkleur en de intensiteit kunt aanpassen. Beiden zijn bijzonder handig. Zo zorg je namelijk dat het licht aansluit op je omgevingslicht. Werk je in daglicht en wil je wat extra licht op jezelf of je onderwerp? Dan schakel je over op het witte licht om een gele kleurgloed te voorkomen. Datzelfde gaat op voor als je werkt met het licht van een lamp: pas je ringlicht daar op aan qua lichtkleur voor de beste resultaten. Je smartphone of camera past de lichtkleur automatisch aan om ‘wit’ te tonen, maar dat gaat mis als hij moet kiezen uit twee lichtbronnen.


Recensie over KSIX StudioLive Ring LED met statief

Voor dit bedrag krijg je met de KSIX StudioLive Ring Led met statief heel wat nieuwe mogelijkheden in huis. Het statief is niet de meest stevige of veelzijdige, maar voor een bureaustatief voor het maken van opnames recht vooruit (of in een lichte hoek) volstaat hij perfect. De meegeleverde smartphoneklem is robuust en stevig, maar de buiging is wat stroef. Prettig is de mogelijkheid om de lichtkleuren en de lichtintensiteit in te stellen in drie lichtkleuren en 10 intensiteitsstanden. Een prima product voor beginners!

Score: 8


Informatie

KSIX StudioLive Ring LED met statief
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 27.99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.