logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Product review: KRUPS Evidence ECO


Koffie is een heel belangrijk onderdeel van ons dagelijkse eet- en drinkpatroon. En daarbij hebben we behoorlijk wat technieken en producten uitgeprobeerd, zo door de jaren heen. 

Volautomatisch

Onze voorkeur gaat uiteindelijk toch uit naar een volautomatische machine. Inmiddels zijn er namelijk vier koffiedrinkers in huis. Ga je alles handmatig bereiden met een barista machine, dan is het eerste kopje inmiddels weer koud… en hoewel de gangbare kant-en-klaarmachines met cups en pads prima koffiezetten, is de afvalberg toch bizar groot. Dat kan beter, zo moeten ze ook bij KRUPS hebben gedacht. Zie hier het resultaat: de KRUPS Evidence ECO, een automatische koffiezetter die heel praktisch blijkt in gebruik én een paar slimme keuzes heeft gemaakt, waardoor de ecologische voetafdruk van deze machine minimaal is. Maar daarover dadelijk meer!

Vormgeving

De KRUPS Evidence ECO ziet er heel neutraal en basic uit. Hij is best fors, met 365 × 240 × 380mm (d x b x h) en zijn gewicht van 7,5 kg. Het donkergrijze materiaal van de behuizing is gemaakt van grotendeels gerecycled kunststof. Door bewust te kiezen voor natuurlijke kleurstoffen, krijg je een apparaat dat niet intens zwart is. Dat vind ik eigenlijk wel een fraai resultaat: zeker het geribbelde oppervlak, dat je zou kunnen vergelijken met dat van leisteen, geeft de koffiemachine een heel eigenwijs uiterlijk. Het apparaat heeft ook geen beeldscherm of touchscreen. Waarom niet gewoon een rij knopjes, waarmee je kunt aangeven welke drank je wil zetten? Deze knopjes zijn ook weer ingetogen vormgegeven en variëren van een ristretto tot een latte macchiato… en alles daar tussenin. Je kunt kopjes koffie zetten van 20 ml tot en met 350 ml, er is dus ook een optie voor onze oer-Hollandse mok koffie of een thermosflesje voor onderweg. Leuk detail: je kunt ook theewater zetten met deze machine!

Ecologisch verantwoorde koffiemachine

Even iets over de toevoeging ‘ECO’ bij deze machine. Die komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. 62% van alle onderdelen is gemaakt van gerecycled materiaal en 90% van het model kan aan het einde van zijn levensduur ook volledig worden gerecycled. Ook een slimme keuze: de fabrikant belooft de consument dat je de KRUPS Evidence ECO over 15 jaar nog kunt laten repareren, mocht bijvoorbeeld de grinder of iets dergelijks versleten zijn. Je hoeft dan dus geen ​​nieuw model te kopen! 

Koffie en water

Boven op de machine vind je de bewaarbak voor de koffiebonen. Er is ruimte voor 250 gram aan bonen, die luchtdicht worden afgesloten voor de buitenwereld. Zo blijven ze optimaal vers. In het bonenreservoir vind je een draaiknop waarmee je de maling kunt instellen in 5 standen, maar je voelt hem pas goed klikken op de standen 1, 3 en 5. Op de achterkant vind je een waterreservoir voor een imposante 2,5 liter. Daarmee kun je heel wat kopjes koffie zetten! Het afvalreservoir heeft ruimte voor ongeveer 9 koffiepucks. Jammer is wel dat het waterreservoir wat trilt tijdens de bereiding: dat leverde voor een behoorlijke geluidstoename van het zetten.

Smaakvariatie

Dankzij de 9 koffiespecialiteiten die je kunt zetten met de KRUPS Evidence ECO kun je altijd wel een geschikte bak zetten. Daarbij kun je de hoeveelheid ml aanpassen in drie niveaus, maar ook de sterkte aanpassen in drie niveaus. De standaardinstellingen worden automatisch bewaard, wat natuurlijk super praktisch is. Zo kun je de hoeveelheid koffie aanpassen op jouw kopjes en de intensiteit afstemmen op jouw smaak. Wil je een extra boost? Druk dan even op de knop Extra Shot en je drankje wordt verrijkt met een extra espresso!

Naast deze standaardinstellingen kun je nog twee voorkeuren inprogrammeren, die daarvan afwijken. Grappig detail is dat je twee koffies tegelijk kunt zetten: jazeker, ook twee cappuccino’s of latte’s! Daarbij worden de glazen eerst gevuld met opgestoomde melk en krijg je een dubbele koffiebereiding. Natuurlijk werkt dit alleen als je twee dezelfde drankjes wil bereiden. Een Americano en een Cappuccino werkt natuurlijk niet tegelijk. 

Bediening

Sommige mensen zullen misschien hakkelen over de ‘beperkte’ instelmogelijkheden van deze machine. Je kunt tenslotte maar 9 variaties instellen voor iedere koffiespecialiteit, terwijl andere machines de instellingen tot op de millimeter kunnen inregelen. De vraag is: heb je die keuzemogelijkheden wel nodig? Door deze beperkte instelmogelijkheden is het apparaat super eenvoudig in te stellen, waardoor je bijna direct kunt genieten van een kopje koffie dat op jouw situatie is ingeregeld. In de handleiding zie je hoeveel milliliter iedere grootte je zal opleveren. Geen apps, geen moeilijke menu’s en bizarre knoppencombinaties. Cappuccino, standje 3, extra sterk. Klaar. En de volgende keer: Cappuccino. Start. Genieten.

Melk opschuimen

Voor het maken van melkschuim sluit je de meegeleverde slang aan op het systeem. Het metalen pijpje hang je in een kan of glas melk (of, net als bij ons, gewoon in het pak). Wil je het chiquer aanpakken? Dan kun je de optionele melkkan bijbestellen om je melk mee op te schuimen. Het schuim is fijn en stevig, maar onthoud dat de resultaten (zoals altijd) afhankelijk zijn van de soort melk en de temperatuur ervan. Heb je wat vettere melk? Dan zul je genieten van een heerlijke, lobbige latte of cappuccino, zoals het hoort. Is je melk niet goed op temperatuur of niet vet genoeg? Dan heb je grovere bellen. Na het opschuimen is het belangrijk dat je de melkslang schoonspoelt onder de kraan. Het apparaat zelf zal het melkzetsysteem vast schoonspoelen. Denk eraan om dat melkzetsysteem iedere avond even schoon te spoelen onder warm water, dan houd je de beste resultaten. Hieronder zie je de videotutorial van Krups:

Onderhoud

Dan komen we bij een heikel punt voor veel koffieliefhebbers. Het schoonmaken en het onderhoud! Een paar jaar geleden was het onderhoud van zo’n volautomatische machine een hele onderneming, waarbij je het apparaat zo’n beetje compleet uit elkaar moest schroeven om hem schoon te maken. Iedere keer weer. Dat is al lang niet meer zo, maar het kan altijd slimmer en beter, zoals KRUPS hier aantoont. Je volstaat namelijk met het legen van het afvalbakje aan de linker zijkant, het schoonspoelen van het melkopschuimsysteem (als je dat hebt gebruikt) en het regelmatig schoonpoetsen van het lekbakje. Moet het apparaat ontkalkt worden, dan voer je het schoonmaakprogramma uit zoals in de handleiding omschreven staat. In het kort: stop een schoonmaaktabletje in het apparaat en laat ‘m een paar keer schoonspoelen. Jij hoeft alleen maar het water te verversen en het water weg te gooien.


Ga direct naar KRUPS Evidence ECO op BOL.com.

Recensie over KRUPS Evidence ECO

De KRUPS Evidence ECO ziet er heel chique uit, met het leisteen-achtige kunststof. Dat het voor het grootste deel bestaat uit gerecyclede materialen, zie je er niet aan af. De bediening is heel eenvoudig, wat een groot pluspunt is. De resultaten zijn consistent en goed. De aroma’s worden goed uit de koffiebonen geëxtraheerd en het melkschuim is geweldig: lekker romig en zacht van structuur. Hij is makkelijk in onderhoud, het apparaat is voor het grootste deel zelfreinigend. Denk er wel aan om de melkschuimer na een dag gebruik even af te spoelen, daarmee bereik je de beste resultaten. De enige kritiek is de wat onlogische vormgeving van de waarschuwingsleds op het paneel, die zijn klein en niet duidelijk vormgegeven.

Score: 8


Informatie

KRUPS Evidence ECO
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 569 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.