logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Kruisvaarders – de strijd om het Heilige Land, Dan Jones

De geschiedenis zit vol spannende avonturen en periodes, zoals je zelf wel weet. Ook vol periodes die ontzettend tot de verbeelding spreken, omdat ze niet zo veel te maken hebben gehad met ons land – tenminste, niet in de mate zoals wij die in de geschiedenisboeken op school te lezen krijgen. Zo zijn er tussen 1100 en 1500 meer dan een kruistochten geweest, waarin macht en religie ontzettend belangrijke rollen hebben gespeeld. Enorme reizen werden afgelegd – bovenmenselijke prestaties bijna, als je bedenkt dat alles met minimale vervoersmiddelen uitgevoerd moest worden.

Alle kanten

En eerlijk gezegd komt mijn kennis over de Kruisvaarders niet heel veel verder dan Monty Pythons queeste naar de Heilige Graal en de avonturen van professor Langdon in de spannende avonturen van Dan Brown. Zelfs die verhalen zijn vanuit slechts één enkele kant belicht – en vormt daarmee een heel ander beeld dan Dan Jones in zijn boek De Kruisvaarders – de Strijd om het Heilige Land laat zien. Dan Jones kijkt namelijk vanuit alle hoeken naar de kruistochten – zowel moslim als christen, en Byzantijns, vrouwelijk en mannelijk – en neemt je mee van Europa naar het Oosten, waarbij zelfs de ‘heilige oorlogen’ tegen de heidense volkeren van Oost-Europa belicht worden.

Persoonlijke verhalen

Hoewel De Kruisvaarders een tamelijk veelzijdige vertelling is van geschiedkundige feiten, is het Jones toch gelukt om er een spannend verhaal van te maken, vooral door het verhaal vanuit belangrijke personages te vertellen, vanuit hun standpunt. Zo kun je bijvoorbeeld lezen over Margaret van Beverley, een pelgrim uit Yorkshire die uiteindelijk de heilige stad Jeruzalem verdedigt met een pan op haar hoofd. Of het verhaal over de vierde Kruistocht van Venetië, met de blinde en bejaarde doge Enrico Dandolo in de hoofdrol. Het boek staat vol met deze personages, waardoor de kruistochten een uniek karakter krijgen. Een geweldige manier om te laten zien dat er meer hoofdrollen te verdelen zijn dan grote namen uit de geschiedenis. Bovendien maken deze punten unieke verhalen om te lezen en te vertellen.

Te veel informatie – of niet?

Er is natuurlijk een groot probleem bij een onderwerp als dit. Ruim 400 aan geschiedenis in een boek vatten is natuurlijk bizar veel. Je kunt niet alle kruistochten tot op de dag omvatten in een enkel boek! De Kruisvaarders probeert ook niet volledig te zijn in de verslaglegging: het is een kennismaking met het fenomeen en een uitleg over de vele aspecten die eraan verbonden zijn. Het boek is geschreven om de lezer te inspireren ‘om dieper in de geschiedenis van kruistocht te duiken’, om hen vragen te stellen in plaats van noodzakelijkerwijs de antwoorden te geven.

Ga direct naar De Kruisvaarders – de strijd om het Heilige Land op BOL.com.


Recensie over De Kruistochten

Dit lijvige boek bewandelt een dunne lijn tussen geschiedschrijving en spannende thriller, met alledaagse en best kleurrijke personages die laten zien hoe de Kruistochten er aan toegaan. Het is een goed geschreven boek dat je meeneemt naar de onbekende geschiedenis van de kruistochten en vormen daarmee een boeiende inleiding tot de mensen die er doorheen hebben geleefd, in hen hebben gevochten, ervan zijn weggelopen en ze hebben laten gebeuren.

Score: 8


Informatie

De Kruisvaarders – De strijd om het Heilige Land,
Illustrator: nvt
Uitgever: Omniboek, 544 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789401916547. Prijs: 34.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.