logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De kronieken van Juno: De Koning van de Vuilnisbelt

Soms stappen mensen ineens van hun standaard verwachtingspatroon en geven ze toe aan een oude passie. Dat zou je ook kunnen zeggen van Geert Klaasen, huisarts in het dorpje Ravels. Hij schreef het kinderboek De Kronieken van Juno: De Koning van de Vuilnisbelt en geeft daarmee ook al te kennen in de titel dat het geen op zichzelf staand boek is. Het is een eerste deel uit een (wellicht lange) serie boeken, die ons oprecht heeft verrast.

Koning van de vuilnisbelt

De Koning van de Vuilnisbelt gaat om de jongen Sem, die – je raadt het vast al – op een vuilnisbelt lijkt de wonen. Hij heeft de hele vuilnisbelt, die aan een chique herenhuis grenst, omgebouwd tot ‘zijn domein’. Juno, een verlegen meisje, komt hem toevallig tegen wanneer ze ziet dat een paar jongens proberen in te dringen in de met hekken omheinde verzameling afval. Ze wordt nieuwsgierig en neemt ook een kijkje, maar daar ziet ze dat Sem de jongens met gemak de baas is. De twee raken met elkaar aan de praat en Sem geeft Juno een bijzonder medaillon, waar een geheimzinnige tekst op staat.

Droomwereld

De avonturen van Juno en Sem kunnen echter nog een tandje vreemder, want Juno ontdekt dat er een hele droomwereld bestaat, waar dromen van kinderen tot in detail worden uitgedacht en uitgewerkt. Er blijkt een koningin actief, die niet helemaal het beste voor lijkt te hebben met de inwoners van deze droomwereld. Tenminste: Juno en Sem horen verschillen verhalen dat nachtmerries de overhand lijken te krijgen. Van een raadselachtige man krijgen ze een nog raadselachtiger gedicht te horen, dat hen zal moeten helpen dichterbij hun lotsbestemming te brengen. Maar dat is nog lang niet zo makkelijk, zeker omdat ze niets snappen van het hele rijmpje!


Ga direct naar De Kronieken van Juno: De Koning van de Vuilnisbelt op BOL.com.

Recensie over De Kronieken van Juno: De Koning van de Vuilnisbelt

De Kronieken van Juno zijn een spannend eerste deel, waar je met horten en stoten doorheen komt. Letterlijk. Je schommelt tussen de wakkere wereld en de droomwereld, waardoor er twee verhaallijnen door elkaar lijken te lopen. Met een nadruk op lijken, want aan het einde blijken ze dichter bij elkaar dan je zou denken. Aanwijzingen in het begin van het boek krijgen aan het einde alvast een tipje van de sluier opgelicht, maar lang niet volledig: het abrupte einde zorgt voor een straffe cliffhanger, die je laat uitkijken naar het vervolg. Let wel dat dit boek is geschreven met een Vlaamse insteek, er zullen dus woorden en zinsneden voorkomen die voor ons wellicht wat vreemd ogen. Die wat behouden schrijfstijl ontneemt het verhaal soms wat van zijn vaart. Verder zijn er heel wat links te leggen naar bekende verhalen en films.

Score: 7


Informatie

Titel: De Kronieken van Juno: De Koning van de Vuilnisbelt
Auteur:
Illustrator: Harmen van Straaten
Uitgever: Davidsfonds
Aantal pagina’s: 156
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789002275050
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.