logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Korte kinderboeken: Ongewenst, Kameleonie en Picture Perfect

De trend in boekenland lijkt soms wel: hoe dikker, hoe beter. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn! Dat bewijzen deze boeken, die voor wat oudere lezers zijn geschreven. Wij doken in Ongewenst, Picture Perfect en Kameleonie.


Ongewenst

Ongewenst

Ongewenst is het spannende en misschien wel schokkende verhaal van Feline, die al een tijdje een relatie heeft met Milan. Ze is 16 jaar oud, maar heeft al regelmatig seks met Milan. Onlangs is hun relatie uitgegaan, omdat Milan met een ander meisje heeft gezoend…. en nu blijkt Feline zwanger te zijn! Ze is flink in shock, maar weet één ding zeker. Ze is nog te jong om moeder te zijn. Wat zijn haar opties, en wie kan ze in vertrouwen nemen? Haar ouders zijn knap streng, haar BFF Soof kan haar niet echt van goed advies voorzien. Dan ontdekt Milan via-via van Felines zwangerschap en krijgt haar leven even een heel andere wending.

Ongewenst is een heel direct en hard boek over ongewenste zwangerschappen. En dan in het specifiek gericht op tienerzwangerschappen, iets wat regelmatig voorkomt. Je bekijkt het verhaal vanuit Feline, zij is de duidelijke hoofdpersoon in dit boek. Je ziet hoe haar omgeving omgaat met deze zwangerschap, hoe haar ouders reageren en hoe Milan in de hele kwestie staat. Omdat het een korter boek is, dendert Marlies Slegers door het verhaal. Het heeft daardoor een flink tempo, maar soms wilde ik juist dat ze even wat vaart minderde om wat meer van de achtergrond te weten te komen. Op het einde van het verhaal, wanneer het kindje geboren is, kampt Feline ook met de nasleep van haar keuze, die behoorlijk is beïnvloed door haar directe omgeving. Het slot is dan ook een beetje vreemd en best heftig… en heeft een open einde.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Kluitman, 104 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789020609677. Prijs: 8.99 euro.

Ga direct naar Ongewenst op BOL.com.

Kameleonie

Kameleonie

Oude steden zijn vaak doorspekt met verhalen en legenden, mythen en sagen. Zo ook Antwerpen. Er zijn zoveel verhalen, dat je bijna niet meer weet waar je moet zoeken. Maar geen nood, de fantasierijke Leonie zal je daar zeker bij helpen. Zij vertelt je de spannendste, leukste en bekendste verhalen over Antwerpen, maar dan wel op een unieke manier: vanuit zichzelf! Tijdens haar vertellingen verweeft ze er haar eigen ervaringen en mening in. Hoe moet je het verhaal eigenlijk begrijpen, wat wordt er bedoeld? Ze gaat overigens verder dan alleen de legenden uit Antwerpen, ook verhalen uit andere geloven en religies komen naar voren, maar dan op een heel natuurlijke manier: via vriendjes van Leonie, een beeldje dat ze op straat tegenkomt… vanuit die ervaringen vertelt ze voluit over alles dat ze weet.

Kameleonie is een heerlijk verhalenboek dat je meeneemt naar alle hoeken van de wereld, van de fantasie en van de gedachtenkronkels van onze kameleonie, want ze past zich zonder problemen aan op ieder denkbare verhaal. Dimitri Leue, schrijver van dit boek, heeft zich zichtbaar verdiept in de verschillende verhalen en weet ze piekfijn uiteen te rafelen om ze vervolgens weer in elkaar te zetten, doorspekt met persoonlijke noten en een heldere, fantasierijke en vooral lieve mening van Leonie. Zij weet zelfs aan de meest vreselijke legendes een vrolijke draai te geven!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Davidsfonds, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789002272950. Prijs: 16.99 euro.

Ga direct naar Kameleonie op BOL.com.

Picture Perfect

Picture Perfect

Picture Perfect is eigenlijk een beetje een vreemde eend in deze bijt. Het is eerder een verslag over interviews die zijn afgelopen door Kelli van der Waals, die ook in de wereld van iGen: de generatie jongeren die letterlijk is opgegroeid met smartphones. Zij weten niet beter, of mensen lopen met deze schermpjes in hun handen. En wat voor impact heeft zo’n smartphone (en dan met name social media) op hun dagelijkse leven? Hoe beïnvloedt dat hun sociale contacten? Altijd aan, nooit iets missen. Hoe gaan jongeren om met die ‘picture perfect’ wereld?

Picture Perfect hangt qua schrijfstijl tussen een spannende novelle en een gedegen stuk documentaire. Het is heel vlot geschreven en volgt jongeren op de voet. Dat maakt het natuurlijk realistisch (want: dat is het ook) en zal voor veel jongeren ook herkenbaar zijn. Natuurlijk komen in dit boek bizarre voorvallen naar voren, waar jij als het goed is nog nooit mee te maken hebben gehad. Knap is dat Kelli de verhalen en gebeurtenissen opschrijft zonder duidelijk waarde-oordeel. Dat is helemaal aan jou. Kun jij je vinden in de personages? Of ben je eerder een van de omstanders in het verhaal? Lees, kijk en huiver.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Atlas Contact, 188 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789045037141. Prijs: 21.99 euro.

Ga direct naar Picture Perfect op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.