logo-liggend-wit-donkerblauw

Korte kinderboeken om van te smullen

Soms zijn boeken ontzettend dik, wat veel kinderen meteen zal ontmoedigen om ze aan te pakken en erin te beginnen… hoe leuk, spannend, grappig of origineel ze ook zijn. Erg jammer, maar heel erg is het niet. Er zijn namelijk genoeg kinderboeken die compacter zijn – en waarin je ook heerlijk kunt genieten van bijzondere avonturen!

Het geheim van de verliefde hulpkok

Recensie over Het geheim van de verliefde hulpkok

Jacques Vriens schrijft al heel wat jaren boeken over schoolgaande kinderen. Onlangs kwam hij met een leuke nieuwe serie kinderboeken, over een gezin dat een klein hotel heeft in een gezellig Limburgs dorp. De vier kinderen van Hotel de Korenwolf, van de vijfjarige Nina tot de veertienjarige puber Pepijn, zijn heel erg verschillend. Dat maakt het leven in het hotel dan ook altijd dynamisch. In dit tweede deel draait het allemaal om een bruiloft: de oudste zoon van de burgemeester gaat namelijk trouwen, en zoekt dus een locatie voor de receptie en het diner. Naast Hotel De Korenwolf is er nog een keuze in het dorp: Hotel Tivoli, met twee heel gemene en vervelende jongens die de kinderen van De Korenwolf telkens pesten en treiteren. Het is dus hotel tegen hotel… maar hoe ver kun je daarin gaan? Er is echter meer aan de hand. Zo is Pepijn verliefd op een meisje, maar wil er niets over hebben. De slimme uitvinder Joost en Eefie willen er alles van weten en proberen hem af te luisteren. Of dat een goed idee is? De jonge Nina laat zien hoe het kan. Zij ’trouwt’ op het toneel met haar klasgenootje Roy. Het verhaal is divers en heeft heel wat verhaallijnen in zich. De tekeningen van Iris Boter rengen het verhaal op een leuke manier tot leven. Je ziet het gezin zo voor je!

Score: 7


Ga direct naar Het geheim van de verliefde hulpkok op BOL.com.

Mees Kees De husselrace

Recensie over Mees Kees: De husselrace

Mees Kees gaat al heel wat jaren mee – als stagiaire bovendien, waarbij hij gewoon een hele klas moet draaien. Vroeger kon dat, maar tegenwoordig is dat natuurlijk not-done. Een van zijn leerlingen zegt hem dan ook in het boek: misschien kun je eens een keer afstuderen? Wat natuurlijk een rake opmerking is. Ik denk dat mees Kees wel klaar is om als jonge leerkracht voor de klas te staan, in plaats van als stagiaire. Het zal voor de avonturen weinig uitmaken – het blijft alsnog een flinke ontdekkingsreis! In dit geval draait het om twee grote en belangrijke dingen: het verjaardagsfeestje van Koen, waar in eerste instantie Tobias – de verteller van het verhaal – en de drukke Jackie niet voor zijn uit genodigd. Dat zorgt voor de nodige druk in de klas. Ten tweede is er De Voorleeswedstrijd, waar de kinderen druk mee zijn. De dyslectische Sammy speelt daar een grote rol mee. Hij leest als geen ander, maar husselt bij het voorlezen alle woorden door elkaar… zijn ouders willen hem dan ook uit de klas halen, maar dat vinden de kinderen van groep 6b absoluut geen goed idee! Het is nu aan mees Kees om alles weer recht te breien en te zorgen dat alles weer goed komt. Maar hoe? Mees Kees: de Husselrace is een leuk en spannend boek, met een enorm tempo. De kenmerkende tekeningen van Rick de Haas zijn onlosmakelijk met de reeks verbonden. Alle personages komen weer aan bod, met de betweterige Tom en de gadget-fan Hakim aan toe. Maar… misschien moet mees Kees toch eens zijn papiertje halen?

Score: 8


Ga direct naar Mees Kees: De husselrace op BOL.com.

Top Bob De Grote Ontsnapping

Recensie over Top Bob: De Grote Ontsnapping

Too Bob is misschien wel de beste hond die je kunt tegenkomen, zoals je in het eerste avontuur van deze trouwe viervoeter hebt kunnen lezen. In dit tweede avontuur, Top Bob: De Grote Ontsnapping, denkt hij nog altijd graag terug aan zijn spannende avontuur… waarvoor de stomme Nero Buldog door stom toeval alle eer voor kreeg. En Top Bob? Die werd nog altijd niet aangezien voor de hond die hij eigenlijk is. In dit avontuur komt daar hopelijk verandering in: de hele buurt loopt namelijk gevaar! Dat komt door een sluw plan van de postbode. Die heeft samen met zijn zus het plannetje gesmeed om een hondenpension te beginnen. Een stom pension, met hoge hekken en een heel strenge leidster… maar doordat de baasjes hun dieren naar dit goedkope pension stoppen, weet het tweetal precies wie er wanneer op vakantie is en kunnen ze ongestoord inbreken! Top Bob weet nog niets van dit snode plan, maar weet wel dat hij en zijn vrienden niet goed behandeld worden in het pension. Hij wil ontsnappen. En snel ook! Samen met zijn vrienden, Skipper Angstteckel en Doortje Dwergpoedel bedenkt hij een plan om te ontsnappen. En Nero Buldog? Die sukkelt er weer achteraan. Als dat maar goed gaat! Het vrolijk en vlot geschreven boek leest lekker snel weg. Het is herkenbaar en grappig vanuit honden geschreven. De kenmerkende illustraties van Harmen van Straaten maken het boekje vertrouwd, gezellig en knus.

Score: 8


Ga direct naar Top Bob: De Grote Ontsnapping op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.