logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Koos zoekt een huis, Liselot Jansen en Yondi Schmidt

koos zoekt een huis

Soms zorgt de liefde voor natuur en het zien verdwijnen ervan voor heel mooie projecten. Zoals dat van Liselot Jansen, die na haar vakantie in Australië en het zien afsterven van het koraal aldaar het idee kreeg om mensen bewust te maken van ed effecten die ons handelen op de aardehebben. Dat klinkt zwaar – en dat is het in feite ook – maar het zijn ook vaak kleine dingen die een verschil kunnen maken. Met Koos Koala probeert Liselot met haar team te zorgen voor een stukje bewustwording. Een kleine verandering, die hopelijk kan zorgen voor steeds meer kleine stapjes… om zo grote veranderingen teweeg te brengen.

Koos Koala zoekt een huis

Het eerste zaadje van bewustwording dat ze willen planten komt met het prentenboek Koos zoekt een huis. Koos de Koala woont samen met zijn vriendjes in het Australische dierenbos. Hij leeft een heerlijk en rustig leven in zijn boom. Maar op een dag verschijnen er gele monsters (bulldozers) die zijn huis vernielen. Alle bomen worden gekapt! En daardoor zijn Koos en al zijn vrienden ineens dakloos. Vol moed gaat Koos op pad om een nieuwe plek te zoeken voor zichzelf en voor zijn vrienden. Daarbij maakt hij natuurlijk heel wat avonturen mee. Veel verder dan zijn bos is hij namelijk nog nooit gekomen. Wat zijn dat allemaal voor gekke planten en wezens, op weg naar de grote stad!

Zoekboek

Het is niet alleen het verhaal van Koos Koala waar je plezier aan kunt beleven. Het boek is ook inzetbaar als een echt zoekboek. Op iedere pagina komen een aantal elementen terug: een foto van Koos’ opa en oma, een blikje frisdrank (maar als je goed kijkt, zie je vaak nog veel meer troep liggen in de natuur), de avontuurlijke muizen Harry en Harold én twee gidsen, Coco en Barry, de twee lachvogels (ofwel kookaburra’s) die in het verhaal telkens weer even terugkomen.


Recensie over Koos zoekt een huis

Er is veel te vertellen over het milieu en de manieren waarop wij hem geen goed doen. Dat is één ding dat zeker is. De schrijvers van dit prentenboek hebben dit zo goed mogelijk in beeld proberen te brengen. Het verhaal van Koos die een nieuw thuis zoekt en een nieuwe wereld (de mensenwereld) ontdekt, is natuurlijk een leuke en grappige insteek om aan te wijzen hoe wij de natuur hebben omgevormd tot leefomgevingen. De combinatie met de zoekelementen zijn een fijne manier om kinderen te laten zoeken naar elementen. Ze zullen ook in hun eigen leefomgeving sneller vuil op straat zien liggen. Dat is misschien ook wel het sterkste kunt van het verhaal. Het doel is nobel, de uitwerking vrolijk en aimabel. Jammer genoeg komt het boek door een veelheid aan elementen soms een tikje chaotisch over.

Score: 7


Informatie

Titel: Koos zoekt een huis
Auteur:
Illustrator: Sarina Reilingh
Uitgever: Billy Bones
Aantal pagina’s: 32
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 3 jaar
ISBN: 9789030507697
Prijs: 14.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.