logo-liggend-wit-donkerblauw

Kooktip: dit kun je doen met het bakvet van bacon of spek


Toegegeven: bacon, rauwe ham of spek wordt hier in Nederland niet al te vaak gegeten. Maar fans van het zoute, knapperig gebakken vlees lusten er wel koek van! En wist je dat het vet van bacon heel goed gebruikt kan worden voor andere doeleinden? Dit is wat je allemaal kunt doen met het bakvet van bacon, spek of rauwe ham. Je hebt vast wel eens gebakken ei gebakken in dezelfde pan, waar je net bacon in hebt gebakken. Dan weet je hoe lekker dat ei daardoor is geworden! Rauwe ham, bacon of fijn gesneden spek heeft namelijk een unieke smaak, dat perfect gecombineerd wordt met andere gerechten.

Bakvet bewaren

Als je bakvet wil bewaren, moet je zorgen dat het goed gezeefd wordt. Kleine stukjes vlees wil je uit je verzameling vet houden, dat gaat mis (hoewel… als je het snel gebruikt, is er geen enkel probleem mee). Bewaar je bakvet op een koele plek! Om het te zuiveren heb je een paar kleine stappen nodig. Gebruik als eerste een mooie, glazen pot. Plastic potten en heet vet zijn namelijk geen goed idee. Een metalen of keramische pot is ook prima. Zet daarop een trechter en stop daar een koffiefilter in. Giet het vet in de filter… en wacht tot het schone vet in je potje druipt. Laat je potje afkoelen en zet hem daarna in de koelkast voor verder gebruik. De filter met de restjes kun je weggooien.

bacon

Crispy bacon? Bak bacon in een koude pan

Wil je het geheim weten van lekker, knapperig spek? Verwarm je pan niet voor. Nee, niet doen! Leg het in een koude pan en zet hem dan pas aan. Doorregen vlees gaat alle kanten op in een hete omgeving. Het krult, krimpt en spettert alle kanten op, waardoor het vet geen tijd heeft om eruit te komen. Het resultaat is taai en gummy vlees. Geef dat vlees een beetje tijd om zijn beste zelf te worden door hem in een koude pan te leggen, het vuur middelhoog te zetten en het vet langzaam naar buiten te laten komen, zodat het spek voldoende tijd heeft om krokant te worden. (Bonus: dit resulteert in het meest overgebleven bakvet). Dit gaat niet alleen op voor bacon, spek of rauwe ham, maar op elk super vet vlees dat je krokant wil bakken. Het duurt misschien wat langer, maar anders had je de pan moeten voorverwarmen. En je moet iets overhebben voor heel knapperig spek!

Bakken in bakvet

Wat koken betreft, zul je snel merken dat het je favoriete culinaire vet wordt. Het is een fantastische optie voor ondiep frituren (bedenk je eens wat dit voor je frietjes doet), maar ook voor braden (hallo, de beste wortels die je ooit hebt gehad, of lapje vlees met die extra punch van bacon). Houd wel rekening met de smaak. Bakvet is al zout van zichzelf, met een rokerige, hartige smaak. Daar is bijna geen zout meer bij nodig!

Bak je popcorn in bakvet

Zoals alle goede popcorn is popcorn die je in bakvet bakt, krokant en knapperig; maar deze popcorn heeft die unieke rokerige, zoute smaak. Vooral als de popcorn een beetje is afgekoeld – dan proef je echt het spek. Bak je popcorn in ruim vet. Laat het bewaarde vet smelten totdat het “rond de ronding van de pan” omhoog komt en voeg dan popcorn toe totdat het vloeibare vet de korrels nog net bedekt. Kook de popcorn met het deksel op de pan op middelhoog vuur – zonder te schudden – totdat het knallen aanzienlijk langzamer gaat (als er een paar seconden stilte tussen elke pop is, ben je klaar). Laat de popcorn daarna even staan. Deze wordt pas knapperig als hij een paar minuten heeft kunnen afkoelen. Strooi er eventueel nog wat parmezaanse kaas of edelgistvlokken overheen voor een extra kaas-explosie!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.