logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kookboeken voor winterse maaltijden


De donkere dagen vol gure wind, regenbuien en natte sneeuw vragen om wat extra gezelligheid in huis. Wat warmte, prettig licht en een fijne maaltijd om je aan op te warmen. Wij vonden vier kookboeken die je daar perfect bij kunnen helpen.


Recensie over Winterkost, Jeroen Meus

Jeroen Meus is dagelijks te zien in veel huishoudens, dankzij zijn televisieprogramma Dagelijkse Kost, wat hij vol overgave vult met eenvoudige, verrassende en bovenal smakelijke maaltijden. In het kookboek Winterkost vind je 75 gerechten voor ieder moment van de dag, die een heerlijke geur verspreiden in huis. Heerlijk comfort food om je aan op te warmen! De gerechten beginnen als ’s ochtends vroeg bij het ontbijt. Vanuit daar ga je naar lunchgerechten, koffieklets en diners. Bij de lunch en het avondeten vind je veel oosterse gerechten, maar ook relatief veel visgerechten. Met verrassende combinaties in kruiding en het toepassen van alle ingrediënten. Helaas zijn niet alle middelen in Nederland even ruim voorhanden als in België. Ook is het boek echt Vlaams geschreven, wat je af en toe een kleine vertaalslag vergt. Een stoer boek vol stevige maaltijden en zoete koffieklets. Hier kom je de winter wel mee door!

Score: 8


Ga direct naar Winterkost op BOL.com.


Recensie over Quiche en hartige taart, Marion Flipo

Onze oven maakt al heel wat uurtjes, maar tijdens het avondeten gebruiken we hem nog niet heel erg vaak – maximaal twee keer per week. Zonde eigenlijk, zeker na het lezen van dit boekje vol hartige taarten zullen we er meer gebruik van maken! Het prettige van dit boekje is ook wel dat het slechts gebruikmaakt van drie verschillende soorten korstdeeg: hartig, gekruid en zoet. Met die degen in het achterhoofd kun je eindeloos variaties maken, wat Marion Flipo dan ook doet. Laat je inspireren door een klassieke Quiche Lorraine, maar ook eentje met appel-camenbert, waterkers-pompoen-gorgonzola of eentje met chocoladepasta-banaan-kokos. De recepten zijn eenvoudig en duidelijk omschreven, met op de andere pagina een sfeervolle kleurenfoto.

Score: 8


Ga direct naar Quiche en hartige taart op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over Mosselen uit het atelier van Leon

Eigenlijk kunnen mosselen het hele jaar door gegeten worden. ’s Zomers doen ze je terugdenken aan een mooie dag aan zee, in de herfst en winter zijn het echter heerlijke smaakbommetjes die garant staan voor een gezellige maaltijd. In het kookboekje Mosselen uit het atelier van Leon krijg je een aantal recepten aangereikt om de schaaldieren eens op een andere manier te bereiden dan je gewend bent. Want laten we wel wezen: de meeste mensen maken ze steevast op hun eigen manier klaar! En dat is jammer, want je kunt er eindeloos mee variëren. Wat dacht je van mosselen met Schotse whisky en bacon? Of met munster en komijn? Loopt het water je al in de mond? Dit kookboekje heeft duidelijk omschreven recepten en een fijne vormgeving: aan de ene kant zie je de ingrediënten, op de andere pagina een kleurenfoto van het resultaat. Het kookboek zelf is ingedeeld in de hoofdstukken Uit de pan, Uit de koekenpan, Gegratineerde mosselen en papillotten en een aantal bonusrecepten, zoals groene tartaarsaus, wafels met appelcompote en mayonaise. Eet smakelijk!

Score: 8


Ga direct naar Mosselen uit het Atelier van Leon op BOL.com.


Recensie over Soep, Anne Catherine Bley

Naast alle indrukwekkende en ingewikkelde comfort food dat je kunt bedenken, is er vaak niets verwarmender dan een grote kom soep. In het boekje Soep vind je dan ook 30 uiteenlopende recepten voor deze vloeibare oppepper. Daarin is een verdeling gemaakt in vier soorten: vegetarische soepen, maaltijdsoepen, soepen met vlees en koude soepen. Van zoete-aardappelsoep met spekjes tot brandnetelcrème, van koude watermeloen-gember-limoensoep naar rode linzen-kokos-limoen. Lekker hartig en boven al gezond: je maakt ze immers met enkel verse ingrediënten. Er komt bovendien geen bouillon of bouillonblokje aan te pas, zodat je zelf bepaalt hoe veel zout je in het gerecht strooit. De recepten zijn eenvoudig en verrassend. Naast een duidelijke omschrijving staat een sfeerfoto op de andere pagina, vaak voorzien van een praktische tip. Bij de ingrediëntenlijst vind je een foto met alle ingrediënten, verspreid en gesneden, als sfeermakertje.

Score: 8


Ga direct naar Soep op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.