Kookboeken voor je slowcooker


Sinds een tijdje hebben we een multicooker in huis staan. Soms in de kast, maar meestal in gebruik, op het aanrecht. Want: hoe makkelijk kun je het jezelf maken? Nou – best makkelijk, zoals het blijkt! Het is heerlijk om na een korte voorbereiding alles in een pan te kieperen en het lekker te laten pruttelen (wel af en toe roeren!). De smaken en structuren veranderen door het lang koken namelijk dusdanig, dat je een compleet andere wereld binnenstapt. Maar… wat kun je zoal met een slowcooker maken? Dat is ook wel een dingetje, want koken met een slowcooker is toch heel anders dan koken op een viertal pitten! Een tijdje terug recenseerden we het kookboek Slow, maar dat was niet specifiek voor de slowcooker geschreven. Onlangs verschenen er twee kookboeken die zich speciaal op dit handige apparaat richten.


Masterclass Slowcooker

Masterclass Slowcooker

In Masterclass Slowcooker laat Bas Robben je zien hoe je voor ieder moment van de dag een smakelijke maaltijd op tafel kunt zetten, waarbij hij klassieke stoofgerechten als boeuf bourgignon en rundergoulash combineert met modernere hachee met sojasaus en rendang. Erg leuk vond ik de vegetarische gerechten, waarvan er best een aantal in het boek staan omschreven. Ieder hoofdstuk omvat een ander thema, van soep tot simpele stoof, van ontbijt tot desserts. Bij deze masterclass is de introductie overigens vrij summier, maar dat is wel logisch. Een slowcooker heeft vaak maar 1 of 2 standen – heel spannend kun je het dus niet maken 😉

De recepten in dit kookboek zijn praktisch en goed omschreven. Bas deelt zijn tips en alternatieve opties met je, zodat je het recept zonder problemen naar smaak kunt aanpassen. De ingrediënten zijn voor het grootste deel gewoon verkrijgbaar in je plaatselijke supermarkt, hoewel een flink aandeel van de recepten in dit boek afkomstig zijn uit de Aziätische keuken. Verwacht dan ook de nodige soja, miso en kruiden, exotische smaken en verrassende combinaties. De instructies zijn helder en puntsgewijs omschreven. Praktisch is de vermelding van de voorbereidingstijd en de bereidingstijd – en schrik niet van het aantal uur dat sommige gerechten nodig hebben, dat is echt nodig voor een mega-mals resultaat!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair, 156 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048864591. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Masterclass Slowcooker op BOL.com.

Gezond koken met de slowcooker

Gezond koken met de slowcooker

Een ander boek is Gezond koken met de slowcooker, van Nicola Graimes en Cathy Seward. Zij richten zich in het kookboek regelmatig op de heilzame en gezonde effecten van bepaalde ingrediënten, maar laat je daar niet door weerhouden 😉 want als je gezond en gevarieerd kookt, zit dat natuurlijk al wel snor. Dit kookboek vertelt je overigens wel meer over de slowcooker en wat je er mee kunt: het vertelt je waar je op moet letten bij het koken van een nieuw model, maar ook welke ingrediënten je het beste kunt gebruiken voor een optimaal resultaat. Daarna gaat het boek aan de slag et recepten, ingedeeld per gebruiksmoment: Ontbijt en lunch, Lichte hapjes, Doordeweekse maaltijden en Langzame weekends. De ingrediëntenlijsten zijn vaak behoorlijk uitgebreid en bevatten soms ingrediënten waar ik nog nooit van heb gehoord, of waarvan ik niet zou weten waar ik ze moet zoeken. Wat dat betreft is dit boek dus wat minder toegankelijk.

De recepten in Gezond koken met de slowcooker zijn helder omschreven en beschikken over een duidelijke ingrediëntenlijst. Sommige ingrediënten zijn lastig verkrijgbaar, daarbij staat meestal een alternatief vermeld. Onder ieder recept vind je in een vrij subtiel lettertype de kookduur voor een slowcooker op de lage stand, maar ook voor de kookduur als je de hoge stand gebruikt. Een leuke aanvulling! Iedere inleiding vertelt over de gezondheidsvoordelen van het betreffende recept en ook de voedingswaarde mag niet ontbreken.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Deltas, 112 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789044763584. Prijs: 22.95 euro.

Ga direct naar Gezond koken met de slowcooker op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.