logo-liggend-wit-donkerblauw

Kookboeken voor het ultieme restaurant-gevoel thuis

Als ik ergens van kan genieten, is het wel ergens op een terrasje of in een klein restaurantje zitten en echt lekker eten. Even niet die standaard tosti of panini, maar een gerecht waar ook daadwerkelijk liefde en aandacht in is gaan zitten. Het liefst van voor tot achter versgemaakt, maar ik snap dat die optie niet altijd beschikbaar is. Lang had ikzelf de droom om een gezellig eettentje te openen, maar soms is het ook prettig om ergens over te kunnen fantaseren! Met deze boeken is dat geweldige bistro-gevoel in ieder geval binnen handbereik. Vind hier recepten voor je eigen bistro – ook al is dat gewoon thuis voor je gezin! Ga je mee op pad door de wereld om deze verrassende maaltijden te ontdekken?


La table de Caron

La table de Caron

De familie Caron is geen onbekende naam in Amsterdam. De Franse chef-kok Alain Caron en zijn zoons David en Tom runnen de familierestaurants Café Caron, Petit Caron, Cantine de Caron en De Gouden Reael. Vader Alain heeft in verschillende sterrenrestaurants gewerkt en presenteert onder andere het televisieprogramma Binnenstebuiten. In La Table de Caron vind je een flink aantal familierecepten die ze in hun restaurants gebruiken. Door de jaren heen zijn ze verfijnd en her en der een tikje aangepast, maar ze laten zien hoeveel liefde er in hun eten gaat zitten. Kwaliteit kost tijd!

Het boek bestaat naast een praktische inleiding uit een vrij uitgebreid hoofdstuk met basisrecepten. Je krijgt namelijk alle tools aangereikt om je eigen bouiilons en basissauzen voor te bereiden, die in de recepten gebruikt worden. Vanuit de recepten wordt er dan ook regelmatig naar terugverwezen. Na de basisrecepten ga je letterlijk een diner af, stap voor stap. Je begint bij de voorgerechten, hoofdgerechten en tot slot eindig je met de nagerechten. Heel spannend is die indeling dus niet, maar dat hoeft ook niet. Het gaat er niet om hoeveel gangen je serveert, maar wát je tijdens die gangen serveert! En dat is, als het aan de familie Caron ligt, afkomstig uit de Franse keuken.

La table de Caron is steevast gedekt met gerechten uit de robuuste en bourgondische Franse keuken. Veel vlees, saus en boter. Dat klinkt als een vooroordeel, maar als ik erwtjes op tafel zet waar uitgebakken spek, zelfgemaakte bouillon en een flinke klont boter doorheen geroerd worden, weet je ongeveer hoe laat het is. De recepten zijn vaak wat aan de exclusieve kant, met luxe ingrediënten als eendenei, konijnenbout en paling. Je zult dus een aantal speciaalzaken af moeten voor je aan de gang kunt met de gerechten, maar die aandacht voor de voorbereiding hoort ook bij de Franse keuken. Op je gemakje, even een praatje maken en met de beste producten van jouw specialist de deur weer uitlopen. Ze weten zelfs van worteltaart een exclusief gerecht te maken, met een unieke Franse twist. Dit kookboek is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als je een echte lekkerbek bent die graag een tijdje in de keuken vertoeft en houdt van die rijke Franse keuken, is dit toch wel een must-have!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair, 272 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048858064. Prijs: 33.99 euro.

Ga direct naar La table de Caron op BOL.com.

Bistro Manon

Bistro Manon

Bistro Manon gaat een stapje verder: het levert inspiratie op voor het hele gezin. Niet voor niets is Bistro Manon door de vakjury verkozen tot Kookboek van het jaar 2021! Manon Proper, schrijfster van dit boek, kreeg kort na elkaar een tweeling en een drieling. Een druk huishouden dus, maar wel eentje waar ze haar passie in de keuken helemaal op kan botvieren. Haar missie is om niet te eenvoudig te koken, maar haar gezin voedzame en gevarieerde maaltijden voor te schotelen. Ze heeft dan ook vooraf aandacht voor de indeling van haar keuken: wat heeft ze in de voorraadkast staan, met welke keukengereedschappen werkt ze het meest? En er zijn zelfs 5 pagina’s gewijd aan kooktips, kleine middeltjes die het je in de keuken wat makkelijker maken.

Daarna gaan we los met recepten: die zijn opgedeeld in de hoofdstukken Hoofdgerechten, Bijgerechten en Basisrecepten. Stuk voor stuk maken ze gebruik van verse producten en bestanddelen, zodat er zoveel mogelijk voedingsstoffen op tafel komen. Dat kots inderdaad wat tijd, maar die aandacht en liefde proef je er ook zeker aan af. Dat merkt ze ook aan haar kinderen, die zo’n beetje alles eten wat ze op tafel zet. De recepten in dit boek nemen je mee over de hele wereld. Er staan verrassend veel stoofpotjes en ovenschalen op het menu, met curry’s en maaltijdsoepen op het af te maken. Dat geeft niet veel mogelijkheid om heel fancy borden op te maken, maar daar gaat het Manon ook niet om. Het gaat niet om het uiterlijk, maar om wat er in zit. Letterlijk.

Opvallend is op de eerste plek dat het gros van de recepten uit het Midden-Oosten afkomstig zijn. Die komen we hier nog niet zo vaak tegen, daarmee zet Manon in Bistro Manon alvast een fijn statement. Daarnaast vind ik het heel prettig dat er best een aandeel van de recepten vegetarisch zijn. En daar wordt gewoon geen aandacht aan geschonken. De recepten zijn gewoon zonder vlees, punt! Een perfect boek dus voor een flexitarisch gezin. De extra voedingsstoffen worden overigens door een fraaie hoeveelheid peulvruchten, noten en vetten opgevangen. Een fijne verdeling en een fraaie verzameling recepten voor in ieder huis.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 224 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432605. Prijs: 25.95 euro.

Ga direct naar Bistro Manon op BOL.com.

Cuisine Carine

Cuisine Carine

In Cuisine Carine legt Karin Gaasterland haar recepten op, die ze in de loop der jaren heeft verzameld en ontwikkeld als hoofd van Balthazar’s Keuken in Amsterdam. Daar heeft ze 23 jaar lang leidinggegeven. Sinds 2018 werkt ze enkel en alleen in pop-up restaurants, waarbij ze zich laat inspireren door lokale seizoensproducten uit die regio. Een spannende manier om bezig te zijn met koken en eten! Tijdens de pandemie afgelopen jaar zag ze haar kans schoon en begon ze met het opschrijven, verzamelen en ordenen van haar favoriete recepten. Het resultaat ligt hier voor me: Cuisine Carine, een internationaal kookboek met een vette knipoog (letterlijk) naar de Franse keuken: haar voorliefde voor boter druipt er van af! (sorry voor de woordspelingen, ik kón het gewoon niet laten).

Het boek Cuisine Carine is logisch, het begeleidt je door een complete maaltijd heen, maar niet na een voorwoord en wat tekst en uitleg over hoe je het boek moet gebruiken. Haar tip: lukt het niet helemaal, bluf je er dan gewoon doorheen! Voor Amsterdammers staat er een lijstje met Karins favoriete adresjes. Daarna komen de recepten, geordend in de hoofdstukken Apéro (borrelhapjes), Dranken, Mezze (voorgerechten), terrines, lunch/entree, plat du jour, familierecepten. Na deze logisch ingedeelde hoofdstukken verlaat Karin dit pad enigszins en komt ze met een hoofdstuk favorieten, bijgerechten, inmaak, basis sauzen, chocolade en patisserie. Als afsluiter geeft ze je een aantal voorbeelden van menu’s met goede combinaties van gerechten. Tussen de hoofdstukken door lees je over Karins leven en achtergrond. Daaruit blijkt dat de mix tussen haar mediterraanse moeder en Nederlandse vader een geweldige combinatie bleek: ze is letterlijk opgegroeid met fusion kitchen – en dat zie je ook terug in de recepten.

De vormgeving van het boek is beduidend anders dan anders. Het gebruikt grote lettertypes, die regelmatig van formaat wisselen. Dat is voor een kookboek best fijn. Regelmatig moet ik bij andere boeken bijna met mijn neus tegen de pagina’s hangen om de receptuur te kunnen lezen! Dit lijkt soms bijna op een grote-letterboek, ware het niet dat de zinnen vrij dicht op elkaar staan en dat de marge aan de zijkanten van de pagina soms wel heel klein zijn. De recepten zelf zijn overigens gedrukt in een normaal font, wat wel wat dikker en duidelijk is. De recepten zijn in de regel voorzien van een fraaie kleurenfoto en gebruiken veel vlees, vis, boter en rijke ingrediënten. Het is daardoor een bont kookboek geworden, dat soms een beetje mist in de samenhang.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair, 440 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048860524. Prijs: 33.99 euro.

Ga direct naar Cuisine Carine op BOL.com.

Met mes en stokjes, Mascha Lammes

Met mes en stokjes, Mascha Lammes

Mascha Lammes is geen onbekende naam in kookboekenland: sinds ze samen met haar man een tweetal kookboeken heeft geschreven, kreeg ze de smaak te pakken en stortte ze zich op de internationale keuken met de kookboeken Wereldbroodjes en De Wereld Thuis. Met Mes En Stokjes, het kookboek dat ik hier voor me heb, zet de trend voort en geeft ze een bont geheel aan recepten. Om daar een invulling aan te geven, heeft Mascha een bijzondere indeling bedacht: de manier waarop je het eet. Met een vork, stokjes, met de hand of met wat brood. Vanuit daar kun je natuurlijk alle kanten op, en dat gaat het ook. Ieder recept bevat wel voorgerechten, hoofdgerechten en snacks, soms wat zoetigheid of bijgerechten om het compleet te maken.

Het internationale tintje is meteen duidelkijk: niet alleen het bestek en de tafelaankleding oogt internationaal en is aangepast op het gerecht, bovenaan de pagina prijkt het land vanwaar het recept afkomstig is. Meestal passen de gerechten prima in de Nederlandse keuken en zijn de ingrediënten in de supermarkt verkrijgbaar, maar een uitstapje naar de speciaalzaak of de toko is niet uitgesloten. Naar eigen zeggen is Mascha zeker niet iemand die uren in de keuken staat en te voet of op de fiets allerlei winkeltjes afreist om de beste ingrediënten te scoren. Dat merk je ook in de recepten: die zijn relatief eenvoudig en zonder al te veel poespas te maken. Toch neemt ze je daarmee door een verrassende reis door de wereld, met opmerkelijk veel Amerikaanse recepten, maar ook een heerlijke saté of een Katsu Sando, een Japanse sandwich met schnitzel. Gewoon, omdat het kan! En natuurlijk ook omdat het lekker is. De sarcastische ondertoon van Mascha in de inleidingen van de verschillende recepten is een acquired taste…

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Thomas Rap, 224 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789400407473. Prijs: 35 euro.

Ga direct naar Met mes en stokjes, Mascha Lammes op BOL.com.

Ceviche

Ceviche

Sjefietshe vind je in Amsterdam. Het restaurant is groot geworden met één bepaald onderdeel: ceviche! Ceviche is een van oorsprong Peruaans gerecht dat de laatste tijd onwijs populair is geworden over de hele wereld. Het gerecht bestaat uit rauwe vis, gemarineerd in de zogenaamde tijgermelk (een mengsel van onder andere limoen, peper en knoflook). Door de marinade op basis van limoen of citroen gaart de vis een beetje en ontwikkelt de smaak zich optimaal. En in het restaurant van Sjefietshe kun je het optimaal ervaren. De vier oprichters hebben zich helemaal verdiept in deze bijzondere kooktechniek en beheersen hem als geen ander. Zin in een bijzonder visgerecht? Laat hen dan garen in dit bijzondere mengsel!

Van voor tot achter vis, dat is zo’n beetje waar Ceviche om draait. Alle gerechten maken er gebruik van, hoewel er ook een aantal gerechten in staan met gebakken vis – er is zelfs een speciaal hoofdstuk(je) voor ingericht. Om je gerechten op smaak te brengen, vind je ook een aantal sauzen en marinades, achter in het boek. Het aantal is vrij schaars, maar dankzij de gerechten in het boek biedt het een mooie basis om mee aan de slag te gaan en jouw recentenbundel langzaam maar zeker uit te breiden. De recepten zijn helder en duidelijk omschreven, met een heldere lijst ingrediënten en bovendien de benodigde voorbereidingstijd. Ieder recept is aangevuld met een smakelijke kleurenfoto. Tussen de recepten door lees je over het ontstaan van het restaurant en de ontwikkeling van pop-up tot iconische eetplek.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Fontaine uitgevers, 176 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464040418. Prijs: 24.95 euro.

Ga direct naar Ceviche op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.