logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kookboeken vol vegetarische recepten


Ik denk dat er weinig mensen zijn die nog twijfelen aan het feit of je iedere dag vlees moet eten. Nee, zeker niet. Je kunt het zelfs makkelijk helemaal van je weekmenu schrappen, mits je de juiste alternatieven eet om toch aan je voedingsstoffen te komen. Gelukkig zijn er tal van kookboeken die je daarmee kunnen helpen. Of je nu helemaal vegetarisch gaat eten, of een paar dagen per week het vlees achterwege laat: deze kookboeken staan vol inspiratie en haalbare recepten.


No Meat – No Nonsense

No Meat - No Nonsense

No Meat – No Nonsense is een stoer boek vol vegetarische recepten, zoals je wel uit de titel kunt opmaken. Op de cover sie je ook een smakelijke burger in beeld: dat is ongeveer de tendens van dit kookboek. Het staat vol makkelijke en toegankelijke recepten om eens meer vegetarisch te eten. De recepten zijn opgedeeld in Fingerfood, Snelle hap, Dinner en Dessert. Daarbij komt overigens ook de oorsprong van het boek naar voren: het is geschreven door de makers van Greenway, een producent aan vleesvervangers. Opvallend genoeg staan er meer recepten in zonder de vleesvervangers dan met de Greenway-producten, wat ik zeker prijzenswaardig vind. De Greenway-producten uit de supermarkt vinden hun oorsprong namelijk in een aantal vegetarische restaurants, waarvan de recepturen dan ook afkomstig zijn.

De recepten zijn haalbaar, eenvoudig en bevatten een aangenaam aantal ingrediënten, die je makkelijk in huis kunt hebben. Er wordt gebruikgemaakt van verse ingrediënten, maar ook diepvriesproducten worden niet geschuwd in de fijne variatie van stoere recepten. Van een vegetarische clubsandwich tot empanada’s, van zoete aardappelfrietjes met muntraita en mancochutney of een toffe Texas BBQ Burger: met deze recepten kun je zeker wel voor de dag komen. Minpunt vind ik de gekleurde pagina’s waarop de tekst staat: dat haalt de leesbaarheid behoorlijk onderuit. De ingrediëntenlijst is overzichtelijk, de voorbereidingstijd en moeilijkheidsgraad staat vermeld en de stappen zijn netjes uiteengesplitst met een witregel tussen de afzonderlijke stappen.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 181 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401488310. Prijs: 26.99 euro.

Ga direct naar No Meat – No Nonsense op BOL.com.

Groentekost

Groentekost

Jeroen Meus is geen vreemde naam: op de Vlaamse televisiezender VRT1 heeft hij een eigen kookprogramma, waar hij op zijn eigen nonchalante manier laat zien dat koken vooral leuk moet zijn. In het boek Groentekost geeft hij een verzameling van 100 vegetarische recepten, die je makkelijk thuis kunt maken.

De 100 recepten uit Groentekost nemen je mee de wereld rond, waarbij je recepten krijgt aangeboden die variëren van klassiekers in een nieuw jasje tot bekende vegetarische recepten. Denk daarbij aan tarte tatin van rode biet, wellington van gekonfijte worden of een sushibowl met watermeloen, maar ook gepaneerde pompoen met opgeklopte feta of een dahl van zoete aardappel, rode linzen en halloumi.

De recepten in Groentekost zijn haalbaar en maken ruim gebruik van kruiden en specerijen (die je natuurlijk goed in de keukenkast kunt hebben staan). Hierdoor zijn de recepten wat minder toegankelijk dan No Meat – No Nonsense. Aan de andere kant zijn de gerechten wat verrassender en exclusiever. De instructies zijn helder en duidelijk omschreven, maar er staat geen voorbereidingstijd of kooktijd aangeduid.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Manteau, 268 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789022339305. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Groentekost op BOL.com.

Karola’s Kitchen

Karola's Kitchen

Karola’s Kitchen lijkt misschin een vreemde eend in te bijt, aangezien ze zelf kookt ‘zonder regeltjes, zonder restricties’, maar als je weet dat ze zelf de vegan leefwijze hanteert, weet je dat dit kookboek weer helemaal in het straatje past. Omdat Karola overigens directe alternatieven gebruikt voor bijvoorbeeld zuivel, kun je ook de ‘normale’ versies gebruiken in het recept. Zo maak je van dit vegan kookboek een vegetarisch kookboek. Helemaal strak houdt Karola zich overigens ook niet aan het vegan eetpatroon, want regelmatig kom je toch wat kaas of vis tegen. Nou ja – dat maakt het in ieder geval makkelijker om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen en valt netjes samen met haar ‘zonder regeltjes’-credo.

De recepten uit Karola’s Kitchen zijn eenvoudig en toegankelijk, voor iedere dag geschikt. Het zijn complete maaltijden en lunchgerechten voor het hele gezin, boordevol groentes. Ieder recept wordt ingeluid met een praktische inleiding en veel recepten worden afgesloten met een tip voor een eenvoudige bereiding of een goed bewaaradvies. Boven ieder recept vind je een aantal logo’s waaraan je kunt zien of je het kunt invriezen, of het lactose of gluten bevat en hoe lang je kwijt bent met de bereiding. De ingrediënten zijn netjes onder elkaar vermeld, de stappen zijn uit elkaar getrokken met een witregel. In de stapsgewijze instructies staan de ingrediënten vetgedrukt. Dat vond ik in eerste instantie wat vreemd, maar na een tijdje was het eigenlijk wel prettig, vooral omdat er behoorlijk wat ingrediënten op de lijst staan. Zo vergeet je niets! De foto’s zijn helder en contrastrijk, erg sfeervol.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Horizon, 224 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464102222. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Karola’s Kitchen op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.