Echte chefkoks weten: een saus maakt een gerecht vaak af. Het geeft een extra dimensie aan een gerecht, dat de hoofdingrediënten kan versterken qua smaak, mondgevoel en beleving. Maar hoe je zo’n saus maakt zonder da hij schift, overheerst of veel te dik wordt? Dat is een kwestie van oefenen… en de juiste recepten binnen handbereik houden!
Bekijk hier alle Kookbijbels en Kook-atlassen.
De Sausbijbel
Julius Jaspers weet zijn weg in de keuken. Hij heeft inmiddels heel wat kookboeken op zijn naam staan en brengt zijn gerechten vaak op smaak met een sausje, in plaats van in de weer te gaan met kruiden en rubs om de gerechten op smaak te brengen. Natuurlijk ken je hem van zijn vele barbecue-kookboeken, waar hij je leert hoe de grill in elkaar steekt (met daarbij vooral aandacht voor Julius’ voorliefde, de kamado), maar als je kijkt naar zijn restaurants Happyhappyjoyjoy weet je dat ook de Aziatische keuken hem niet vreemd is. In De Sausbijbel krijg je dan ook recepten en tips uit alle hoeken van de culinaire wereld, met tips en heldere instructies over het maken van de beste sauzen en smaakmakers. Dat gaat vaan barbecue- tot botersauzen, en van dressings en vinaigrettes tot sauzen voor groenten of vlees. Zelfs dessertsauzen mogen niet ontbreken. Haal het fruit en chocolade maar vast tevoorschijn!
Heel fijn vind ik daarbij de inleiding, waarin Julius op zijn eigen, natuurlijke manier vertelt hoe je bepaalde technieken uitvoert – en waar het meestal mis kan gaan. En dat is nogal vaak… tenminste, in mijn geval. Hij vertelt je welke ingrediënten niet mogen ontbreken, welke sauzen je makkelijk kunt voorbereiden en hoe je problemen kunt oplossen (want, zoals in Julius’ woorden te spreken: shit happens). Heb je die instructies goed gelezen (en geloof me, in dit boek wil je dat zeker doen, dat vergroot je kans op succes enorm!) kun je aan de slag met de recepten, die in heldere hoofdstukken zijn opgedeeld. Het is wel even zoeken naar de beste saus voor jouw gerecht, ze zijn namelijk opgedeeld in de basis van de saus: botersaus, bouillonsaus, barbecue-saus, Oosterse saus. Pas achterin vind je sauzen die speciaal zijn voor vis, schaal- en schelpdieren en voor vlees. Grappig vond ik de sauzen met alcohol en de zoete sauzen, achter in het boek.
De recepten in dit boek zijn helder en duidelijk omschreven. Lang niet alle recepten zijn voorzien van een afbeelding, maar het gaat ook om saus – ik denk dat je wel een idee hebt hoe dat er uit ziet. Het recept wordt voorzien van een ingrediëntenlijst, waarbij je ook ziet hoeveel ml. saus het recept zal opleveren. Onder de titel staat een korte omschrijving, vaak aangevuld met wat tips. Kun je bepaalde ingrediënten bijvoorbeeld nog een tweede leven geven? Hoe bewaar je de saus? Is hij in te vriezen? Het is dan ook een helder en duidelijk naslagwerk, voor iedereen die af en toe met sauzen in de weer wil. Sommige zijn best wel wat werk (omdat de sauzen flink ingekookt moeten worden), maar het resultaat zal je versteld doen staan!
Score: 9
Uitgever: Carrera Culinair, 482 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048859696. Prijs: 33.99 euro.
Ga direct naar De Sausbijbel op BOL.com.
Het kleine boek voor sauzen
Dit kleinere boek voor sauzen gooit het over een andere boeg. Het vertelt je meer over de achtergrond van sauzen. De opbouw van smaak, de chemie die ontstaat wanneer bepaalde stoffen met elkaar in aanraking komen. Met tekstblokjes en vrolijke, lichtgekleurde illustraties worden je de basisprincipes van sauzen aangereikt, waarbij er ook aandacht is voor het combineren van de sauzen met gerechten. Wanneer is iets een goede combinatie, en wanneer niet? Daarnaast is er een keuze gemaakt om 40 sauzen te presenteren, die het bekendst zijn en die je waarschijnlijk wel wilt proberen.
Diezelfde semi-wetenschappelijke benadering wordt ook toegepast bij de recepten zelf. Ieder recept krijgt twee of vier pagina’s, waarbij de ruimte is genomen voor foto’s en illustraties. Als inleiding lees je hoe land de bereidingstijd is, wat je nodig hebt en waar je op moet letten. Je leest over bewaartermijnen, handige technieken die je onder de knie moet hebben en praktische varianten, zodat je met dit ene recept meerdere sauzen kunt maken. Op de daaropvolgende pagina’s is vooral veel aandacht voor foto’s, die de stapsgewijze instructie begeleiden. Er is soms zelfs een paginagrote foto met het eindresultaat te zien.
Helderheid en kennis, dat is waar het hier om draait. Er wordt stiekem heel wat informatie gegeven over de achterliggende technieken van het saus-maken, met verschillende technieken waar je mee aan de slag kunt. Naar mijn smaak is er iets te veel gewerkt met afbeeldingen, ik vind het altijd makkelijk om een compleet recept op één ‘spread’ te hebben (twee pagina’s naast elkaar), zodat je niet met vieze handen hoeft te bladeren. Bij de meeste recepten is dat zo, maar niet bij alle. Ook vind ik de tekst wat klein afgedrukt, zeker gezien de ruimte op de pagina’s had die wel een paar formaatjes groter mogen zijn.
Score: 8
Uitgever: Good Cook, 144 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432636. Prijs: 17.95 euro.
Ga direct naar Het kleine boek voor sauzen op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: