logo-liggend-wit-donkerblauw

Kookboeken om zelf ijs te maken


Het was een koude, grillige zomer. Toch is ijs niet gebonden aan een hoge temperatuur. Wat mij betreft is het iedere dag wel tijd voor ijs! Maar op een gegeven moment ben je wel klaar met die bakken uit de supermarkt. Dat is ook het moment waarop je ontdekt dat ijs maken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ja, je hebt veel geduld nodig, en de ene ijssoort is de andere niet, maar je hebt genoeg mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan! Vriezer klaar? Roerpannen klaar? IJs maken maar!


Het Grote Ijsboek

Het Grote Ijsboek

Het Grote IJsboek laat je kennismaken met alle aspecten van ijs maken. Het boek begint een tikje ontmoedigend met ijssoorten waar je een echte ijsmachine voor nodig hebt. Heb je die niet? Dan kun je niet echt makkelijk vooruit met dat hoofdstuk. Aan de andere kant: voor de meeste keukenmachines heb je een ijskom als accessoire, waarmee je jouw keukenrobot omtovert tot een ijsmachine. Heel moeilijk hoeft het dus niet te zijn! Gelukkig staan er in dit boek nog heel wat andere technieken die je kunt proberen om ijs te maken, en dat maakt Het Grote IJsboek ook zo fijn om in huis te hebben. Christophe Declercq gaat aan de slag met het maken van sorbets, laat zien hoe je ook niet-gerutbineerd ijs (zonder ijsmachine dus) maakt, maakt ijsmousse, waterijsjes, ijsdranken, taartbodems, hoekjes en nog veel meer! Natuurlijk mogen zelfgemaakte smaakmakers en sausen niet ontbreken.

Inspirerend en educatief, dat is Het Grote IJsboek in een notendop. Je leert de basistechnieken van verschillende manieren om ijs te maken, inclusief een aantal variaties en manieren om de basisrecept een extra impuls te geven. Ze stimuleren dan ook echt tot experimenteren en uitbreiden van je ijs-arsenaal, waarbij je kunt spelen met de verse producten van dat seizoen. Zo maak je niet alleen verfrissend ijs voor een hete zomerdag, maar ook een hartverwarmende comfort bowl voor die mistroostige herfstdag! De recepten zijn telkens een variatie op het basisrecept, waar je regelmatig net andere handelingen mee moet uitvoeren. Zo kun je berusten op een handvol recepten voor een keur aan mogelijkheden. De foto’s zijn sprekend en zorgen voor een drang om in de keuken te gaan staan.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 192 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401474443. Prijs: 25 euro.

Ga direct naar Het Grote Ijsboek op BOL.com.

Lekker ijs zelf maken – zonder ijsmachine

Lekker ijs zelf maken - zonder ijsmachine

Het kookboek van Camilla Hamid is van heel andere orde. Waar Christophe Declercq laat zien hoe je ijs moet maken ‘volgens het boekje’ (om daarna je inspiratie de vrije loopt te laten), is Camilla meer van de huis-, tuin- en keukenmethodes. Bevroren banaan met pinda en chocolade, Griekse yoghurt en slagroom: geen enkel middel wordt onbetuigd gelaten om ijs mee te maken. Dat levert een bonte mix op van ijsrecepten, zoals je kunt voorstellen, met genoeg variatiemogelijkheden. De recepten zijn een stuk minder bewerkelijk dan in het boek hierboven, maar maakt regelmatig gebruik van rauwe eidooiers voor een vollere smaak (zonder het mengsel eerst te koken). Klein minpuntje. Maar er zijn ook genoeg recepten waar geen enkel ei aan te pas komt… of zuivel. Heb je mensen met bepaalde allergieën in je omgeving, dan heb je met dit boek meer keuzemogelijkheden ter beschikking.

De recepten uit Lekker ijs zelf maken zijn eenvoudig en snel te realiseren. Een keukenmachine en een vriezer zijn vaak de enige benodigdheden die om de hoek komen kijken. Daarnaast wordt er dankbaar gebruik gemaakt van (diepvries)fruit als basis voor verschillende ijssoorten en leer je ook hoe je op een makkelijke manier versieringen maakt om het ijsfestijn net wat extra’s te geven.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: De;tas, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789044759730. Prijs: 17.95 euro.

Ga direct naar Lekker ijs zelf maken – zonder ijsmachine op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.