logo-liggend-wit-donkerblauw

Kookboeken met Indonesische recepten


Wij, Nederlanders, hebben een speciale band met de Indonesische keuken. Sterker nog: wij hebben een speciale band met Indonesië! Niet altijd even lief en aardig, die band, maar dat neemt niet weg dat we genoeg invloeden hebben van die fantastische eilanden. De meeste ‘Chinese’ restaurants zijn zelfs groot geworden met Indonesische recepten! Nasi, bami, de hele kaart van 20 jaar geleden… allemaal Indonesisch. Maar goed. Dat is weer een heel ander verhaal. Wij ontvingen de afgelopen weken een tweetal boeken vol recepten uit Indonesië, die we niet ongemerkt voorbij kunnen laten gaan.


Toko Lo – Indonesisch bakboek

Toko Lo - Indonesisch bakboek

Toko Lo was één van de tien genomineerde kookboeken om als Het Gouden Kookboek 2021 gekozen te worden. Jammer genoeg is dit boek het niet geworden, maar het moet een close finish zijn geweest! Lola van Ruler schreef 80 verschillende recepten in dit chique boek. Daarin staan authentieke Indische gerechten, zoals pangsit tot spekkoek, maar ook een aantal recepten die Indische Nederlanders in ons koude kikkerlandje hebben ontwikkeld. Gewoon, omdat je hier vroeger lang niet alles kon krijgen wat in Indonesië wel beschikbaar was. En soms is dat nog altijd zo. Lola is van huis uit allround banketbakker, met een specialisatie in zoetigheden uit de Indonesische keuken. In 2015 opende ze Toko Lo, een Indische bakery & catering: een match made in heaven! De recepten in dit boek gebruikt ze zelf in haar keuken. Ze zijn dus door en door getest.

Het boek bestaat uit zes hoofdstukken: Cake en koek, Taarten, Hartige snacks, Zoete snacks, Pudding en drankjes en tot slot een hoofdstuk met basisrecepten. Tussen de recepten door vertelt ze over haar persoonlijke leven en de band die zij (en haar familie) nog altijd heeft met Indonesië. Zo krijg je letterlijk een kijkje in de keuken van deze jonge bakker! De recepten in dit boek zijn heel divers. Aan de ene kant zijn het recepten die heel herkenbaar zijn (en soms ook wat on-Indisch aanvoelen), aan de andere kant heb je exotische recepten waar veel tijd, liefde en aandacht in gaat zitten. De recepten worden steevast ingeleid met een persoonlijke anekdote of een stukje achtergrondinformatie. Tijdens het doorwerken van het recept kom je heel praktische tips tegen om het resultaat te verbeteren of te zorgen dat het zeker niet mislukt. Lees die dus altijd goed door! Niet alle ingrediënten zullen even goed verkrijgbaar zijn (zoals de spekkoekkruiden, waar je drie varianten van tegenkomt in het boek), maar over het algemeen zal het geen probleem vormen. En in het geval van de spekkoekkruiden: daarvan vind je ook een recept, zodat je ze zelf kunt maken!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair, 192 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048859931. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Toko Lo – Indonesisch bakboek op BOL.com.

Bali, het lekkerste uit de Indonesische keuken

Bali, het lekkerste uit de Indonesische keuken

Het kookboek Bali is eerder een eerbetoon aan dit specifieke eiland, opgehangen aan verschillende Indonesische recepten. Je krijgt in het begin van het boek een overzicht met activiteiten die je kunt doen, de opbouw van het eiland en de bijzondere gewassen die er groeien (en een rol spelen in de Balinese keuken). Natuurlijk komen ook de inwoners, het klimaat en een stukje geschiedenis aan bod. Grappig, maar een beetje meer voor toeristen natuurlijk… niet direct voor koks! Nu hebben de auteurs, Sara Richter en Nico Stanitzok niet direct een band met Indonesië, hoewel Sara een fan is van het eiland Bali en Nico foodblogger en kok.

Na deze informatieve hoofdstukken komen de recepten, opgedeeld in de hoofstukken Nasi for life, Snel & lekker, Kleurrijk & gezond, Scherp, scherper, chili!, Suikerzoet & allerliefst. Het hoofdstuk Scherp, Scherper, Chili vond ik het meest bijzonder, aangezien dat vooral draait om het maken van je eigen sambals en smaakmakers. Dat is natuurlijk een onmiskenbaar onderdeel van de Indonesische keuken en kan eigenlijk niet ontbreken, maar ik was er eigenlijk nog nooit recepten voor tegengekomen. Heb je geen zin om – net als de authentieke Indonesische keuken van je vraagt – uren boven een pan te hangen? Dan is Snel & Lekker een hoofdstuk dat op jouw lijf is geschreven. Ieder recept wordt bij zijn Indonesische naam genoemd, met daaronder een heel korte omschrijving (lees: vertaling). Het recept wordt niet ingeleid, je vind aan de linkerkant een lijst met ingrediënten, rechts de stapsgewijze bereidingswijze. Die is helder en duidelijk omschreven, maar een tikje zakelijk. Ieder recept wordt vergezeld van een kleurrijke en sfeervolle kleurenfoto. De recepten zijn wat aan de zakelijke kant omschreven, de informatie is summier voor een reisgids en springt te veel van de hak op de tak. Het lijkt daardoor meer op een verzameling recepten die je na een vakantie hebt opgedoken dan een samenhangend boek vol authentieke familierecepten, zoals Toko Lo.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Deltas, 176 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789044762037. Prijs: 29.95 euro.

Ga direct naar Bali, het lekkerste uit de Indonesische keuken op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.