logo-liggend-wit-donkerblauw

Kookboeken met een Indonesisch tintje

Het is heerlijk om uitgebreid te koken, maar voor sommige gerechten moet je wat meer tijd incalculeren dan andere. In sommige landen wordt eten en koken namelijk eerder gezien als een (terecht) onderdeel van het dagelijks leven, in plaats van onze ‘oh ja, dat moet ook nog’-mentaliteit. Hier vind je twee kookboeken die de Indonesische keuken omarmen. Proef die exotische smaken en waan je in een andere wereld!


Java

Java

In Java beschrijft Maureen Tan 150 recepten uit verschillende delen van de Indonesische archipel. Wat wij namelijk kennen als ‘Indonesisch’, is slechts een selectie van het ruime smaakpalet dat de archipel rijk is. Ieder eiland heeft namelijk zijn eigen eetcultuur, kruidenmengsels en gewoontes. Daarmee is het ene gebakken-rijst recept ook heel anders dan het andere. Maar er is veel meer dan dat. Vol met de authentieke kruiden en specerijen van de verschillende eilanden laat Maureen je zien hoe je smakelijk gerechten op tafel zet. Zelfs binnen één en hetzelfde eiland zijn de verschillen enorm, zoals Maureen hier laat zien. Zij diept namelijk het eiland Java uit, waarbij ze een splitsing maakt tussen West-, Midden- en Oost-Java. Zo loop je van friszuur naar zoet naar hartig.

Het bijzondere aan koken met authentieke recepten is dat je merkt dat er zoveel gewerkt wordt met verse kruiden en specerijen. Niets komt uit potjes of pakjes (tenzij je daar trassi onder verstaat… maar ga er maar eens aanstaan om dát te maken). Je zult dus aan de slag moeten met de vijzel en verse kruiden om zelf je eigen boemboe kruidenpapjes te maken. Met genoeg tijd en geduld, planning en overzicht kun je op die manier een geweldige authentieke maaltijd op tafel zetten die je smaakpapillen echt zullen verrassen. Ben ook niet verbaast over de enorme ingrediëntenlijsten die per recept staan afgebeeld. Veel van die ingrediënten zijn lang-houdbare kruiden en specerijen. Ga je experimenteren met de Indonesische keuken, dan zul je profijt hebben van een goed gevulden kruidenkast. Ieder recept wordt ingeleid met een kort stukje tekst, waarin een persoonlijke noot is verwerkt. De instructies zijn stap voor stap uitgesplitst in losse alineas, waardoor ze goed leesbaar zijn. De instructies zijn helder, maar lopen soms onnodig door op de volgende pagina. Niet alle recepten zijn voorzien van een afbeelding.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair, 336 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048862603. Prijs: 35 euro.

Ga direct naar Java op BOL.com.

Manis – bakken met een Indische twist

Manis - bakken met een Indische twist

Toegegeven: Manis is niet direct een super Indonesisch bakboek, maar de van originele Francis Kuijk laat zich inspireren door de specerijen van de omringende landen van haar geboorteland. En ja, daar valt Indonesie ook onder! In Manis geeft Francis haar visie om de Indonesische keuken en gaat aan de slag met de verrassende kruiden en specerijen die de eilandengroep te bieden heeft. Dat biedt heel wat verrassende resultaten, vooral ook omdat Francis niet terugdeinst van het mixen en matchen van recepten en kookculturen. Dankzij deze fusion kitchen staan je heel wat verrassende resultaten te wachten in dit smakelijken en kruidige bakboek.

Waar je bij Java soms nog terecht kon bij je plaatselijke supermarkt (zeker als die wat groter is), is dat bij Manis zeker niet het geval. Daar zul je voor vrijwel ieder recept naar je toko of buitenlandse winkel moeten afreizen, zoekend naar die felbegeerde ingrediënten om een smakelijke cake, koek of nagerecht op tafel te zetten. Naast de ingrediënten omarmt Francis ook verschillende bereidingstechnieken, zoals het stomen van cakes. Dat zal niet voor iedereen zijn weggelegd (de laatste keer dat ik iets stoomde in mijn oven stond het water tegen de keukenkastjes en kon ik de bijkeuken dweilen), maar het geeft wel een echt uniek resultaat. Ieder recept wordt ingeleid met een persoonlijke anekdote, waarin wat tips en geheimen staan onthuld. De ingrediëntenlijst is helder en dankzij de nummering in de bereidingswijze kan het daar niet misgaan. Op naar de pandan en spekkoek!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 200 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432728. Prijs: 25.95 euro.

Ga direct naar Manis – bakken met een Indische twist op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.