logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Kookboek van Utrecht, Frank Noë

Iedere streek heeft zo zijn eigen gerechten. Veel daarvan zijn terug te herleiden naar grote steden. Zo ook Utrecht: deze provinciehoofdstad heeft een unieke keuken met geheel eigen recepten, die uit alle hoeken van het land zijn komen aanwaaien en vervormd tot een unieke keuken. Fusion cuisine, maar dan in het klein! In het Kookboek van Utrecht vind je een aantal van deze typische Utrechtse gerechten, zodat je ze thuis stuk voor stuk na kunt maken.

Utrecht van binnen en buiten

Maar er is meer in Utrecht buiten het eten en drinken, uiteraard. In het Kookboek van Utrecht vind je dan ook verschillende feitjes en interessante weetjes. Hoe zit het blijvoorbeeld met al die kelders, waar komen de Utrechtse straatnamen vandaan en wat is nu precies de Winkel van Sinkel? In korte stukjes uitleg kom je er allemaal achter, aangevuld met foto’s en beeldmateriaal waar mogelijk. Zo komt ook het oude Utrecht helemaal tot leven.

De keuken rond

In de Utrechtse keuken ben je van alle markten thuis. Het kookboek van Utrecht is dan ook ingedeeld in een aantal overzichtelijke hoofdstukken, zoals Vlees, Vega en vis, Utrechts zoet, De Keukenmeid, Het Bisschoppelijke Utrecht en Regionaal zoet. In deze hoofdstukken vind je gerechten als Zuring met krenten, Utrechtse melkmoes, Utrechtse lieverdjes in de vorm van de Domtoren, Hylickmakers, Ghecloven nonnen en nog een aantal meer typische gerechten. De recepten zijn helder en duidelijk omschreven. Na een korte inleiding volgen de ingrediëntenlijst en het stappenplan, dat (jammer genoeg) niet puntsgewijs is omschreven, maar als alinea achter elkaar staat geschreven.

Ga direct naar Kookboek van Utrecht op BOL.com.


Recensie over Kookboek van Utrecht

Dit is echt een leuk cadeauboekje voor fans van de stad, oud-inwoners of juist mensen die er komen wonen. Maar ook voor koks die graag typische gerechten willen kunnen serveren, zoals het Utrechtse lieverdje. Er zijn natuurlijk tal van recepten die eenzelfde naam hebben – het is altijd de vraag of dit ‘het originele’ recept is. Maar leuk is het wel, doorspekt met geschiedenis en weetjes over de stad, en zeker haalbaar om thuis mee aan de slag te gaan.

Score: 7


Informatie

Kookboek van Utrecht,
Illustrator: nvt
Uitgever: Het Zwarte Schaap, 64 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789492821126. Prijs: 12.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.