logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bijzondere Aziatische kookboeken


Het is altijd leuk om nieuwe smaken en recepten te ontdekken. Tenminste – dat vind ik. Daarvoor hoef je soms niet eens zo ver van huis te zoeken, ook in de Nederlandse keuken zijn genoeg recepten die ik nog nooit heb geprobeerd of ontdekt. Toch maken we dankbaar gebruik van onze moderne tijd en maken we uitstapjes naar de andere kant van de wereld… zeker in onze keuken. Zo ontdekten we onlangs twee bijzondere Aziatische kookboeken, die we je niet willen onthouden!


Klein Korea

Klein Korea

Ben jij bekend met de Koreaanse keuken? Ik durf eigenlijk te wedden van niet. Op culinair gebied is het land tamelijk onbekend, zeker in Nederland heeft Korea weinig culinaire impact gemaakt. Ook ik zou niet snel denken aan de Koreaanse keuken, eerlijk gezegd, maar dat maakte me des te nieuwsgierig naar het kookboek Klein Korea. De keuken steunt vrij sterk op kimchi, ingelegde groenten op zuur, dat aan het fermenteren is geslagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste hoofdstuk van Klein Korea helemaal gewijd is aan deze basis-tool voor het koken in de Koreaanse keuken. Dat houdt trouwens ook in dat je op tijd moet beginnen met het koken van je gerechten – je bent al snel een paar dagen kwijt voor de kimchi goed ‘gerijpt’ is!

Vanuit die Kimchi-gedachte ga je dus verder in het kookboek met het maken van bijgerechten, vleesgerechten, rijst & noedels, soepen en stoofschotels. waarbij de kimchi soms als elementje wordt gebruikt, maar soms ook als substantieel deel van het gerecht. Het is overigens leuk dat de auteur van Klein Korea zo’n briljant gevoel voor humor heeft: een mooi voorbeeld is daarvan de KFC-recepten, wat in dit geval staat voor Korean Fried Chicken… met de nodige pittige kruiden en specerijen. Volgens mij wordt er namelijk niet zoveel wasabi en chilipasta gebruikt in de bekende fastfoodketen 😉 maar houd je goed vast als je aan de slag gaat met sommige recepten en breng vooraf zeker een bezoekje aan je plaatselijke toko voor de echte Koreaanse ingrediënten: ze gaan van fris naar scherp, van pittig naar snel ontvlambaar!

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 220 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432797. Prijs: 22.50 euro.

Ga direct naar Klein Korea op BOL.com.

Chinese-ish

Chinese-ish

In Chinese-ish vertellen Rosheen en Joanna over hun eigen Aziatische achtergrond: ze hebben beiden genoeg meegekregen van hun Chinese ouders om zich Chinees te voelen, maar leven inmiddels in een westerse samenleving, waardoor die culturele bagage flink aan het verwateren is. Ze voelen zich dus Chinese-ish. In geuren en kleuren vertellen ze over hun ervaringen, hun achtergrond en over hun persoonlijke geschiedenis in de keuken (ik vond vooral het verhaal over rijst koken grappig en ontzettend typerend). Het leuke is dat de beide vrouwen hun Chinese cultuur, maar beseffen ook dat de rest van de wereld anders in elkaar steekt.

Hoewel de recepten authentiek overkomen en aanvoelen, zijn de gebruikte technieken en ingrediënten stiekem goed verkrijgbaar in de betere supermarkt (of desnoods met een klein uitstapje naar de plaatselijke toko). Dat maakt het een praktisch boek voor échte Chinese recepten, die je thuis met liefde maakt voor je gezin of familie. Het viel me op dat de hoeveelheid kruiden heel erg meevallen. In mijn ‘Chinese recepten’ gebruik ik steevast een aantal vaste kruiden door elkaar, maar dat was in deze recepten helemaal niet het geval. Het gaat hier vooral om de tebruikte kooktechnieken, de tijd en de aandacht die je de ingrediënten geeft tijdens het koken, die het de unieke Chinese vibe meegeven.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 220 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432810. Prijs: 23.50 euro.

Ga direct naar Chinese-ish op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.