logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Kook je koelkast leeg


Je kent Too Good To Go vast wel: een organisatie die zich inzet om voedselverspilling tegen te gaan en samenwerkingen heeft met verschillende winkels, zodat ze producten die bijna overcode zijn (of er niet zo mooi uitzien) tegen een zacht prijsje verkocht kunnen worden. Welnu: er is natuurlijk veel meer dat je kunt doen tegen voedselverspilling: vooral thuis wordt namelijk heel wat voedsel weggegooid, omdat het er simpelweg niet meer smakelijk uitziet, omdat het te lang ligt of omdat je niet weet wat je er mee kunt doen. Het kookboek ‘Kook je koelkast leeg’ probeert je wegwijs te maken in je koelkast en je te laten zien wat je juist met die halve porties of restjes kunt doen.

Bewaaradviezen

Het meest praktisch van Kook je koelkast leeg vind ik echter het eerste deel, waarin je tekst en uitleg krijgt over het bewaren van eten en drinken. Wat je er allemaal mee kunt doen, hoe je voedsel het langst vers houdt en welke etenswaren je makkelijk kunt invriezen. Ook krijg je tips en advies over slim inkopen. Soms lijkt het voordelig om groot in te kopen, maar met versproducten betekent dat soms ook dat je een deel moet weggooien, omdat het niet meer goed is. En dat is dan weer zonde! Lees dus vooral het eerste hoofdstuk goed door en knoop alles goed in je oren.

Recepten

De recepten zijn opmerkelijk genoeg niet echt gericht op het opmaken van kleine porties die je in de koelkast hebt staan. Natuurlijk worden er heel wat ingrediënten gebruikt, maar de kans dat je al die ingrediënten in huis hebt, is eigenlijk best klein. Er zijn maar een beperkt aantal recepten dat zich echt richt op restjes, verder is het gewoon een heel divers kookboek waarbij je bijna nooit een heel product gebruikt, maar bijvoorbeeld een halve groene kool, een aantal champignons, oud brood of andere producten. Sommige recepten zijn zelfs eerder voor grootgebruikers, zo lijkt het, zoals de appelgelei (een kwartier inkoken per kilo schillen?). Erg tof vind ik dan weer wel de pagina’s die zich richten op één enkel ingrediënt, zoals aardappels, yoghurt, overrijpe tomaten, bananen of eieren. Dat zijn juist de pagina’s die ik meer zou willen zien in dit boek. Wat kun je doen met een paar wortels? Wat doe je het die halve courgette? Dat is praktisch om je koelkast leeg te koken!


Ga direct naar Kook je koelkast leeg op BOL.com.

Recensie over Kook je koelkast leeg

Het is natuurlijk lastig om een heel flexibel kookboek te maken waarin je uitgaat van restjes die mensen mogelijk in de koelkast wegzetten. Kook je koelkast leeg slaagt dan ook deels in zijn doel: de informatieve pagina’s zijn echt heel fijn en nuttig om te lezen. Onthoud ze, je zult er veel plezier aan beleven. De recepten in het kookboek zelf zijn veelzijdig en gebruiken kleinere porties van van alles en nog wat, zodat je daarmee restjes kunt opmaken als je die toevallig in de koelkast hebt liggen. Toppagina’s zijn de productspecifieke pagina’s, waarin je leest wat je bijvoorbeeld met kaas, eieren of die overrijpe banaan kunt doen. Daarmee bespaar je verspilling!

Score: 8


Informatie

Titel: Kook je koelkast leeg
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 160
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789401485456
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.