Als je de dag niet kunt doorkomen zonder koffie, ben je zeker niet de enige: koffie is het één van de populairste dranken ter wereld, waardoor je er overal ter wereld van kunt genieten. Maar… iedereen heeft zijn eigen manier om koffie te drinken, of dat nu ijskoud, heet, zwart of vol suiker en room is. En verschillende landen hebben hun unieke recepten voor koffie. Hier zijn een aantal unieke manieren waarop mensen over de hele wereld koffie drinken.
Lees hier het verschil tussen onder andere een espresso, latte, macchiato of een flat white!
Duitsland: Pharisäer
Laten we dichtbij beginnen. Dit is echt een genietkoffie. Duitse koffie lijkt misschien meer opeen dessert dan op een kop koffie. Echte zoetekauwen zullen pharisäer, Duitse koffie, zeker waarderen. Het is gemaakt met rum en slagroom, vervolgens naar smaak gemengd met suiker en geserveerd met slagroom erop. Vaak worden donkere gebrande koffiebonen gebruikt.
Italië: Espresso
Tja, dit is wel de meest eenvoudige. Italiaanse koffie is espresso. Espresso wordt gemaakt in machines die stoom onder druk door fijngemalen koffiebonen persen om een zeer sterke koffie met schuim bovenop te maken. Vanuit daar kun je alle kanten op, maar in Italië is het gebruikelijk om gewoon espresso te drinken met een beetje melk en suiker, of pure shots ervan.
Ierland: Irish coffee
Ja, Ierse koffie is echt Iers. Het werd in 1943 in Ierland bedacht en heeft meteen een schare fans gemaakt. Het is logisch waarom: Ierse koffie is een mix van warme koffie, Ierse whisky, bruine suiker en slagroom, en het is echt meer een speciaal dessertkoffie dan wat dan ook.
Oostenrijk: Wiener melange
Wiener melange bestaat in verschillende landen, maar zou oorspronkelijk uit Oostenrijk komen. Oostenrijkse koffie is espresso met gestoomde melk, bedekt met een beetje schuim en lijkt erg op je standaard cappuccino. Soms wordt het ook geleverd met slagroom.
Australië: Flat White
Hoewel we hier natuurlijk ook genoeg Flat Whites drinken, komt hij oorspronkelijk uit Australië. Een Flat White lijkt op een latte, maar dan iets uitgesprokener. De flat white is espresso gemengd met een beetje gestoomde melk en eventueel een dun laagje microfoam, waardoor het samen met je gestoomde melk een sterkere koffiesmaak geeft.
Cuba: Café Cubano
Cubaanse koffie is een erg zoete drank. Het is sterke koffie of espresso vermengd met opgeklopte suiker. Doe wat rietsuiker in een kopje, giet er een beetje koffie bij een klop als een bezetene. Hoe harder, hoe beter. Je krijgt dan een mooie schuimlaag. Schenk daarna de koffie erbij. De suiker stijgt naar de bovenkant van de beker en vormt een dikke en schuimige laag waardoor dit echt opvalt.
Griekenland: Frappé
Nee, dit is geen verkeerd vertaalde frappuccino! Deze populaire Griekse koffie is echt compleet anders. De frappé is een verfrissend zomerdrankje gemaakt van een theelepel instant koffie, een glas water, eventueel wat suiker en melk. Dat alles moet je krachtig shaken om een mooie schuimige bovenkant te maken. Vervolgens giet je het over drie of vier ijsklontjes.
Vietnam: Cà phê trúng
Cà Phê Trứng wordt vaak Vietnamese eierkoffie genoemd vanwege de manier waarop het wordt gemaakt: je klopt een eigeel 10 minuten met gezoete gecondenseerde melk tot het een zeer lichte en romige substantie vormt, die vervolgens wordt gemengd met koffie.
Wordt je eigen barista en zet de beste espresso’s zelf! Wij gebruiken de Sage Barista Pro.
Finland: Kaffeost
Als je dacht dat koffie met ei raar was, wacht dan tot je hoort waar de populaire koffie uit Finland van gemaakt is: kaas! Kaffeost vertaalt naar “koffiekaas”. Het verwijst naar een gedroogde kaas genaamd juustoleipä, die in een kop warme koffie wordt gedaan. De kaas absorbeert de koffie als een spons. De kaas wordt meestal op de bodem van een houten kopje gelegd en vervolgens overgoten met koffie.
Frankrijk: Café au lait
Soms hoor je al aan de naam waar de koffievariant vandaan komt. De favoriete manier om Franse koffie te drinken is simpel: het is koffie met melk, niets meer en niets minder. Het is echter niet zomaar een latte of een kopje koffie met koude melk. Café au lait is gezette koffie gemengd met gestoomde melk en er zit geen schuim bovenop. Een flat white, maar dan met meer melk.
Spanje: Barraquito coffee
Barraquito-koffie is eigenlijk niet echt Spaans, meer van de Canarische Eilanden. De traditionele Spaanse koffiecocktail is een laag gecondenseerde melk, gevolgd door Licor 43 (een likeur gemaakt van citrus, vanille en kruiden en specerijen), espresso en schuimige melk, en wordt vervolgens bestrooid met kaneel en citroenschil. De laagjes zijn erg belangrijk voor de meest authentieke smaak.
Spanje: Cafe bombon
Echte Spaanse koffie is cafe bombon, dat terug te leiden is tot de Spaanse stad Valencia. Bonbon betekent confectie en is traditioneel espresso gemengd met gezoete gecondenseerde melk. Moderne versies gebruiken vaak gemalen koffie.
Portugal: Mazagran
Portugese koffie voegt een bijzonder drankje toe aan de koffie: mazagran. Dit is in feite ijskoffie-limonade: het is ijskoffie gemaakt met versgeperst citroensap. De geschiedenis van het drankje is best duidelijk: het wordt beschouwd als de eerste ijskoffie ooit en is eigenlijk afkomstig uit Algerije. Nu is het enorm populair in Portugal.
Marokko: Gekruide koffie
Marokkaans gekruide koffie is een traktatie: het wordt meestal gemaakt met een Franse pers en versgemalen koffiebonen en vervolgens gemengd met een mix van kruiden, waaronder kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, zwarte peper en nootmuskaat. Het wordt meestal gezoet met room en suiker. Marokkaanse koffie wordt meestal thuis gemaakt in plaats van op straat of in restaurants.
Turkije: Türk kahvesi
Turkse koffie, genaamd Türk Kahvesi, is een zoete koffie waar de lokale bevolking van houdt. Je maakt hem van fijngemalen, ongefilterde koffiebonen en mengt er suiker door, vlak voordat het water kookt om het zoet te maken. Wanneer de bonen op de juiste manier zijn gemalen en de goede basis is gelegd, ontstaat er schuim bovenop. Turkse koffie wordt traditioneel gemaakt in koperen of koperen potten die cezves worden genoemd, en is bedoeld om samen met anderen van te genieten.
Brazilië: Cafezinho
Bij Braziliaanse koffie gaat het niet over drinken onderweg. Cafezinho kun je vertalen als Kleine Koffie en is een teken van gastvrijheid. Kom zitten, geniet van een kopje koffie! Cafezinho is erg sterk en wordt dan ook flink gezoet met suiker, waardoor het zetten een langdurig proces is. Je zoet eerst het water met suiker, waarna de koffie wordt toegevoegd. Het wordt meestal zwart geserveerd.
Ethiopië: Buna
Ethiopië staat eigenlijk bekend als de geboorteplaats van koffie (dat buna wordt genoemd), en daarom is het daar best bijzonder. De groene bonen worden verzameld en vervolgens geroosterd en gebrouwen in een koffiepot van klei, een jebena. De koffieceremonies kunnen ongeveer drie uur duren en een paar keer per dag plaatsvinden.
Mexico: Cafe de Olla
Cafe de olla, ook wel Mexicaanse koffie, is een traditionele Mexicaanse drank die al heel lang wordt geserveerd. Het bevat een mix van kruidnagel, anijs en kaneel en een ongeraffineerde bruine suiker, piloncillo. Die kun je overigens vervangen door rietsuiker, mocht je het willen proberen te maken. Oorspronkelijk wordt cafe de olla gezet in een aarden aarden pot, een “olla” genoemd, en geserveerd in soortgelijke aarden mokken.
Hong Kong: Yuanyang
In Hong Kong wordt koffie heel anders gedronken dan je misschien gewend bent: yuanyang is een mix van een kopje zelfgemaakte melkthee en vers gezette sterke koffie (Yuanyang wordt ook wel “koffie met thee” genoemd). Melkthee is zwarte thee vermengd met gecondenseerde melk, waardoor het romig en zoet is.
Zuidoost-Azië: Kopi Luwak
Kopi Luwak, Aziatische koffie, is zeker geen doorsnee kopje koffie. Kopi luwak is namelijk een van de duurste koffies ter wereld. Hij wordt gemaakt koffiekersen die gedeeltelijk zijn verteerd en vervolgens zijn uitgepoept door de Aziatische civetkatten. De koffie wordt gezet in een French press, een infusie-koffiezetapparaat of een espressomachine. Het was ooit een luxe drankje, maar is populairder geworden en wordt nu vaak geboycot vanwege de onmenselijke omstandigheden waarin civetten worden vastgehouden om de koffie te produceren.