logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Durf jij het aan? Een koekoeksklok in huis.


De koekoeksklok is een van de oudste en bekendste soorten klokken

Misschien komt het geluid je wel bekend voor van toen je in je ouderlijk huis was of bij je opa en oma op visite was. Elk halfuur dat iconische geluid en elk uur dat prachtige kleine vogeltje dat uit de koekoeksklok tevoorschijn komt. De koekoeksklok is een van de meest klassieke klokken die je maar kan bedenken. De klok is ondanks het uitgesproken design en de uitstraling nog steeds ongekend populair. Dit geldt niet alleen voor de koekoeksklok, maar ook voor weerhuisjes. Beide producten worden steeds minder vaak aangeschaft vanwege de functionele werking, maar juist vaker gekocht vanwege de uitstraling in huis.

Weerhuisjes en koekoeksklokken worden vooral gebruikt als decoratie objecten

De koekoeksklok komt oorspronkelijk uit Duitsland. In de uitstraling en het design is de herkomst van deze klok duidelijk terug te zien. De meeste klassieke koekoeksklokken zijn gemaakt van hout en zijn prachtig afgewerkt met gedetailleerde houtbewerkingen. Het huisje van de klok zelf is meestal vormgegeven volgens de klassieke architectuur in het gebied waar deze klok is ontstaan, namelijk in het Zwarte Woud in Duitsland. Een weerhuisje is een hygrometer die bedoeld is om de luchtvochtigheid te meten, waarmee het aankomende weer voorspeld kan worden. Dit was dan ook oorspronkelijk de functie van het weerhuisje. Bij een bepaalde luchtvochtigheid komt er een traditioneel gekleed mannetje of vrouwtje naar buiten, waaruit je kan opmaken of er regen of zon aan komt. Helaas is door de algemene hoge luchtvochtigheid de werking van het weerhuisje in Nederland niet altijd ideaal, waardoor steeds meer mensen die een weerhuisje aanschaffen hem vooral gebruiken als decoratief item.

De moderne koekoeksklok is in opmars

De koekoeksklok bestaat al honderden jaren en hangt nog steeds in vele huizen. Ondanks het feit dat de klassieke variant nog steeds erg geliefd is, zijn er steeds meer klokkenmakers die ervoor kiezen om modernere varianten van koekoeksklokken op de markt te brengen. Zo zijn er steeds vaker moderne versies te vinden qua design met meer strakkere vormen. Naast het verschil in designs zijn er ook koekoeksklokken te vinden in vernieuwende kleuren anders dan de klassieke houtkleur. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ook witte koekoeksklokken te krijgen. Wanneer je op zoek bent naar een koekoeksklok maar niet heel veel ruimte beschikbaar hebt dan zijn er miniatuurklokjes te krijgen, waardoor je ook met minder ruimte alsnog kan genieten van deze prachtige iconische klok.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.