logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: ecologisch verantwoorde Kobo Clara 2E e-reader

Een tijdje geleden introduceerde Kobo de opvolger van de mid-range Clara HD: de Clara 2E. Qua specificaties doet deze ereader niet onder voor zijn voorganger, maar hij heeft een paar nieuwe features om je leeservaring te verbeteren. Het spannendste is echter de milieubewuste insteek. Wij probeerden hem uit en geven je graag onze mening.

Milieuvriendelijke ereader

De Kobo Clara 2E ereader is volgens Kobo gemaakt van 85% gerecycled plastic, waaronder 10% oceaanafval. De overige 75% wordt gewonnen uit waterflessen en cd’s, weggegooide verpakkingen en ander plastic dat in het reguliere recycleproces worden verwerkt. Hiermee wil Kobo graag zijn steentje bijdragen voor de planeet en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Dat is natuurlijk een prettige bijkomstigheid aan het apparaat – en misschien zelfs wel een argument om hem in huis te halen!

Ga direct naar Kobo Clara 2E op BOL.com.

Specificaties

Even wat facts en figures: de Kobo Clara 2E beschikt over een 6-inch scherm, met de nieuwste E Ink Carta 1200-technologie. Ditzelfde scherm wordt gebruikt in de Kobo Libra 2 en biedt 15% meer contrast en is 20% responsiever dan zijn voorganger. Grappig detail is de aan/uitknop op de achterkant van het toestel. Daardoor heeft hij een heel cleane rand, op het USB-C oplaadpunt na. De batterij is overigens goed voor zo’n 30 uur leestijd, maar is afhankelijk van de licht-intensiteit die je instelt. Hij beschikt ook over Bluetooth, zodat je naar audioboeken kunt luisteren via draadloze hoofdtelefoons of een draagbare luidspreker, en verdubbelt de interne opslag naar 16 GB. Opladen doe je via een USB-C aansluiting. Als kers op de taart is de ereader waterdicht – iets waar de Clara HD merkbaar aan ontbrak. Deze ereader kan tot een uur zonder schade in een 2-meter diep bad worden ondergedompeld. De Kobo Clara 2E heeft een gewicht van 171 gram.

Open systeem

In lijn met zijn open ecosysteem biedt Kobo’s nieuwste e-reader nog steeds ondersteuning voor uiteenlopende formaten, zodat je gemakkelijk je bestaande collectie ebooks en documenten kunt gebruiken op je toestel. Natuurlijk maak je optimaal gebruik van het Kobo-concept als je een abonnement neemt op Kobo, waarbij je voor een vast bedrag per maand kunt putten uit de enorme bibliotheek aan ebooks van Kobo. Het is compatible met 15 verschillende bestandsformaten (Kobo Audiobooks, EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR, om precies te zijn), waardoor je vrijwel alle ebooks en standaard documenten kunt openen op je ereader.

Gebruikersinterface

De Clara 2E heeft een duidelijke gebruikersinterface, waar je snel je weg in kunt vinden. Of je dit systeem praktisch vind of niet is heel persoonlijk: sommige mensen kunnen hun draai er niet in vinden, anderen weten meteen waar ze alle instellingen moeten veranderen. Want dat is toch het grote voordeel van een ereader, dat je het lettertype, de fontgrootte en daarmee de leesbaarheid in een handomdraai kunt aanpassen (en dat je een complete bibliotheek in je binnenzak kunt steken, met ontelbare bladwijzers en boekenleggers 🙂 ). Ik vond het vinden van de bibliotheek, de Kobo Store en de instellingen eenvoudig en toegankelijk. Wel mocht het systeem wat sneller zijn, soms was er een vervelende vertraging die de beleving wat hinderde. Je kunt makkelijk zoeken en filteren in de bibliotheek, zodat je snel het boek of document vindt waarnaar je op zoek was.

In gebruik

De Kobo Clara 2E is scherp en comfortabel. Het backlit scherm leest erg prettig, ook in omgevingen die wat donker of schemerig zijn. Je past het lettertype makkelijk aan voor je boek, waardoor je het nog makkelijker kunt lezen. Het contrast is goed, en de mogelijkheid om het licht van kleur te veranderen voor je gaat slapen is heel prettig, zodat je ogen niet hyper worden door het blauwe licht. Het bladeren gaat eenvoudig door op het scherm te tikken, hoewel het soms wat traag reageerde in onze beleving. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je het wifi-wachtwoord moet invoeren om contact te maken met het internet. Boeken of documenten uploaden gaat heel eenvoudig vanaf je computer of smartphone, daar komt geen kabel meer aan te pas.

Accessoires

Om je ereader optimaal te beschermen is het verstandig om een hoesje bij te bestellen. Voor 30 euro extra heb je een SleepCover in handen, die je bovendien kunt gebruiken als steun om je reader rechtop (zowel in landschap als portretstand) kunt neerzetten. Je kunt de hoesjes in het zwart, groen en oranje vinden.


Ga direct naar Kobo Clara 2E op BOL.com.

Recensie over Kobo Clara 2E

De Kobo Clara 2E is een mooi toestel om te zien, hoewel hij een tikje aan de zware kant is: 171 gram lijkt licht, maar als je ‘m een uur in één hand houdt, wordt het ineens een ander verhaal! Ook is het toestel vrij dik, zeker met de hoes er omheen. Het scherm is helder, scherp en heeft een indrukwekkend contrast. De achtergrondverlichting is instelbaar qua intensiteit en lichtkleur, zodat je makkelijk kunt lezen voor het slapen-gaan. Dankzij het open concept van Kobo kun je bijna alle denkbare bestandsformaten openen, maar je maakt maximaal gebruik van het concept met een abonnement op de Kobo leesdienst, waarbij je toegang hebt tot een gigantische bibliotheek. Soms reageerde de ebookreader niet altijd even responsief, dat vonden we wel opmerkelijk gezien de belofte voor een 20% betere responsiviteit. Pluspunten daarentegen voor het milieuvriendelijke aspect!

Score: 7


Informatie

Kobo Clara 2E
Adviesprijs: 149 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.