logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Knallend spektakel in Overwatch op je PS4, XBOX one of PC


OW_PC

Schietgrage mannen opgelet! Tijd voor Overwatch. Een 12+ shooter waarin je met 21 verschillende helden op pad moet om de strijd aan te gaan met je tegenstanders. Maar voor ik vertel hoe het spel in elkaar steekt (en mijn vingers jeuken om dat te doen!) zal ik eerst een stukje vertellen over het ‘verhaal achter Overwatch’. Want het is een shooter met een hoger doel. Welnu: Overwatch speelt zich af in de toekomst. Inmiddels is de mensheid flink in de weer geweest met robots enzo, en die hebben de macht overgenomen. De Omnic Crisis hebben ze ‘m genoemd. Tja. En dat ondanks al die waarschuwingen in films als Terminator en Matrix… ze hadden beter moeten weten! Anyway: de overheid heeft een geheim project opgestart om de robots te vernietigen. En dat is nu Overwatch!

Een geweldig project, dat er al snel in slaagde om de robots in schroefjes te hakken. Na die crisis bleef de organisatie bestaan als een soort eliteleger, maar door een hoop gedoe over corruptie en criminaliteit binnen Overwatch werd hij uiteindelijk ook opgedoekt. De vechtersbazen echter bleven vechten voor rechtvaardigheid. Mooi, toch?

overwatch fighters

Nou, dat heeft dus stiekem helemaal niets met het spel te maken. Ten eerste: Overwatch is een echte multiplayer game, waarbij je het in een team van zes ex-Overwatch-agenten moet opnemen tegen andere ex-Overwatch-agenten. Je moet gebieden veroveren of verdedigen. De ‘arena’s’ waarin je dat moet doen zijn erg cool en strak vormgegeven overigens! Je reist de hele wereld over op weg naar gave locaties om elkaar aan gort te schieten. Zonder bloed, vandaar 12+. Overwatch heeft echter geen single player optie, je moet echt XBOX live of PSN abonnement hebben.

Er zijn vier verschillende modi die je kunt spelen. Ten eerste heb je Assault. Daarbij krijgt het ene team 2 locaties toebedeeld die het andere team moet veroveren. In Control moeten beide teams strijden om een locatie. Het team dat de locatie het eerst verovert heeft een ronde gewonnen. Bij Escort moet je een vracht vervoeren naar een bepaalde locatie, terwijl je tegenstander ervoor moet zorgen dat die vracht daar nooit aankomt. De laatste spelmogelijkheid is Hybrid, waarbij je eerst een locatie moet veroveren, waarna je een vracht moet vervoeren naar de eindlocatie.

Mei_008

In je multiplayer team moet je er voor zorgen dat je een goede teamsamenstelling hebt. Dat is aan de ene kant heel eenvoudig, want ieder personage is in feite even sterk. Dat klinkt raar, maar je vecht met dezelfde personages, of je nu level 1 hebt of level 34. Toegegeven, in level 34 zul je zelf een stuk beter zijn door de extra ervaring die je hebt, maar je personages evolueren of ontwikkelen zich niet.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Dat maakt de strijd wel een stuk eerlijker! Het komt dus helemaal aan op jouw voorkeur voor een personage. Ben je een schieter die snel en behendig is, of een trage brutekracht die zich het liefst met een hamer in de strijd gooit? Een subtiele sluiper die vanaf daken vecht, of juist iemand die anderen wil genezen? Al deze elementen moeten gecombineerd worden voor een evenwichtig team, hoewel ik ook wel teams ben tegengekomen met alleen krachtpatsers die het er ook erg goed van af brachten … Officieel heten die categoriën trouwens Offence, Defense, Tank en Support. Heel gaaf is de uitwerking van die helden: iedere held is echt uniek, en heeft zijn eigen wapens, maar ook de speciale vaardigheden sluiten mooi op het personage aan. Je kunt zelfs een Ultimate gebruiken, als je genoeg schade hebt aangericht bij je vijanden of gewoon na verloop van tijd. De Ultimate is een supergave die je personage even aanzienlijk verbetert op bepaalde fronten.

overwatch screenshot

Tijdens je level-ups verdien je lootboxen. Schatkisten, zogezegd. Daar zitten echter geen power-ups in, zoals je zou verwachten, maar juist andere skins, strijdkreten of graffiti-tags die je her en der kunt achterlaten. Die lootboxen zijn dus toepasbaar op een van de helden. Hoewel een hoger level dus niets afdoet aan de kracht van je personages is het wel zo dat Overwatch rekening houdt met je niveau bij het samenstellen van teams, zodat de potjes zo eerlijk mogelijk gebeuren. In de Competitive Play kun je strijden om de hoogste eer.

Overwatch is een game met veel mogelijkheden. Aan de ene kant is het een heerlijke shooter en voelt het geweldig om te weten dat jouw personage even sterk is als die van een speler die al een hoger level heeft. Aan de andere kant is het verzamelen van krachten, vaardigheden, wapens en pantsers ook een gave feature bij veel games, denk aan Destiny of Diablo. De vormgeving is geweldig, en nogmaals: de personages waarmee je mag strijden zijn echt te gek. Daar is geen woord aan gelogen. De gameplay is soepel, alles verloopt vlot. En speel je een tijdje niet? Dan is er geen probleem. Je niveau blijft steken, maar je vrienden zijn nog altijd even sterk. Achterlopen zit er dus niet in!

Informatie

Overwatch, XBOX One, PS4, PC
Blizzard. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: vanaf 50 euro

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.