logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Klussen? Zorg voor het juiste materiaal voor jouw klus.


Er zijn altijd wel klussen in huis die aangepakt moeten worden, waarbij iedere klus zo zijn eigen materialen en gereedschappen vergen. Maar ben je toe aan een wat grotere klus, zoals het maken van een (tuin)meubel? Dan is het wel slim om de juiste ijzerwaren te kiezen. Met de juiste materialen voor jouw klus maak je het jezelf niet alleen makkelijker, het resultaat zal er ook mooier uitzien en langer fraai ogen. Waar met je op letten bij de juiste ijzerwaren kopen? We zetten een paar overwegingen op een rij.

Buiten of binnen?

Een belangrijke vraag die je moet stellen is: ga je iets maken voor buiten of voor binnen? Maak je iets voor buiten, dan kom je namelijk uit bij RVS schroeven of ijzerwaren, zodat je geen roestvorming krijgt. Je kunt hierbij ook kiezen voor gegalvaniseerd, maar RVS is verreweg het meest duurzaam. Zeker als het de bedoeling is dat je creatie een lange tijd in de buitenlucht moet staan, is het de moeite waard om voor RVS te kiezen. Zorg ook dat je de juiste schroef hebt voor het juiste materiaal. Wil je iets aan de muur bevestigen? Dan heb je andere schroeven nodig dan wanneer je twee planken aan elkaar bevestigt. Denk bij bevestiging aan een muur ook aan het gebruik van de juiste pluggen!

Uiterlijk

Je zou het misschien niet zeggen, maar met een schroef bepaal je ook deels het uiterlijk. Je kunt er voor kiezen om ze zo goed mogelijk weg te werken, maar dat is eigenlijk onbegonnen werk. Meet je boorgaten goed af, zorg voor een regelmaat of patroon in het aanzicht en boor de gaten voor, voordat je er een schroef in draait. Daarmee voorkom je dat het hout gaat splijten! Gebruik je een verzonken schroef? Zorg dan dat je die verzinking een stukje voorboort met een verzinkboor, ook wel soeverinboor. Daarmee makt je alvast het ‘kuiltje’ waar de kop zich in kan nestelen. Ook daarmee voorkom je dat de planken gaan scheuren. Hoewel het merendeel van de schroeven verzonken zijn, kun je er ook voor kiezen om de schroeven juist op het hout te laten rusten. Geen verzonken kop dus, maar een platte kop. Een parker, om precies te zijn. Daarmee geef je jouw creatie meteen een uniek uiterlijk. De kop speelt nu een belangrijke rol mee in de uitstraling van jouw creatie. Let wel dat die koppen uitsteken. Voor de zitting van een bankje is deze oplossing wellicht minder praktisch… Voor een pergola, tafel of overkapping vind ik het juist erg stoer om de schroeven duidelijk te kunnen zien. Dat vind ik mooier dan half weggewerkte verzonken schroeven. Bovendien gebruik je bij voorkeur een parker om bijvoorbeeld een metalen steun te bevestigen op een houten ondergrond. Door de platte kop bieden ze meer grip en stevigheid dan een ronde verzonken kop.

Voorbereiding is belangrijk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Meet uit waar je boorgaten moeten komen, boor ze vast voor (met een kleinere boor dan de schroefdiameter) en zorg dat je verzonken gaten op hun plek zitten. Je maakt eigenlijk je eigen bouwpakket. Maak de planken goed op maat (maak desnoods een mal dat je kunt gebruiken om alle planken even lang te maken. Een zaagtafel doet hier wonderen, maar met een engelengeduld kom je ook heel ver). Houd de planken met lijmklemmen op hun plek als je ze aan elkaar bevestigt, zodat ze niet verschuiven tijdens het werk. Gebruik daarbij liever een klem te veel dan te weinig, zodat de planken strak tegen de constructie aan zitten. Heb je alles voorbereid? Dan kun je jouw project in elkaar gaan zetten en genieten van het resultaat.

Zo weet je hoe lang en dik de schroef moet zijn

Voor de lengte van de schroef is een heel eenvoudige rekenregel. Je neemt het dikte van het materiaal en vermenigvuldigt die met 2,5. Heb je dus een plank van 16mm dik, dan heb je een schroef nodig van 40mm lengte. Dat lijkt ontzettend lang, maar onthoud dat 16mm daarvan al ‘verloren’ gaan door de plank zelf! De dikte is een kwestie van inzicht, vrees ik. De dikte bepaalt de draagkracht van de schroef. Hoef je alleen maar een plank vast te schroeven? Dan kun je met een dunne schroef prima vooruit. De kop zal hier belangrijker zijn om de plank op zijn plek te houden dan de draagkracht van de schroef. Moet je een balk vastzetten? Gebruik dan een dikke schroef!

Geschreven door Gastblogger

Avatar for GastbloggerDit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.