logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Uitgeverij Kluitman en Museum Boijmans Van Beuningen presenteren samen jeugdboek


manon-berns

Het nieuwste boek van Kluitman-auteur Manon Berns De verborgen dromen van Dalí (10+) zal worden uitgegeven in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, speciaal voor de tentoonstelling Gek van surrealisme. In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. Het museum presenteert – in samenwerking met de Scottish National Gallery in Edinburgh en de Hamburger Kunsthalle – van 11 februari tot en met 28 mei 2017 Gek van surrealisme. Tegelijk met die tentoonstelling vol topstukken uit vier privéverzamelingen, zal een jeugdboek van Uitgeverij Kluitman worden gepresenteerd: De verborgen dromen van Dalí van auteur Manon Berns.

Passie
Thema van de tentoonstelling en het boek sluiten nauw bij elkaar aan. In Gek van surrealisme draait het om de passie en belevingswereld van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró. De fantastische manier waarop ze de werkelijkheid verdraaiden, staat in hun werk centraal. Hierbij sluit De verborgen dromen van Dalí perfect aan. In dit boek is namelijk niets wat het lijkt, een thema waarmee ook Salvador Dalí speelde.

Samenwerking
Zowel de uitgever als het museum is verheugd over de samenwerking. Kluitman-uitgever Mariska Budding: ‘Wat is er mooier om samen te mogen werken met een van de beste musea van de wereld? We willen kunst op een nieuwe en interactieve manier in de wereld van jongeren brengen.’ Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen: ‘Wij vinden het geweldig om voor onze jongste bezoekers zo’n mooi surrealistisch boek te kunnen uitgeven.’

Inhoud De verborgen dromen van Dalí
Vriendengroep ‘De Blockbusters’ gaan op vakantie naar Spanje. Jimi en Juul zijn met Storm en zijn ouders mee om de vergunning van een schilderij van Dalí te regelen. Maar ondertussen zit Storm vooral veel op zijn telefoon. Hij is boos en verdrietig vanwege een foto waarop het lijkt dat hij met een meisje zoent. Maar dat is niet waar! Hij heeft verkering met Juul en zij is de enige die hij wel zou willen zoenen (maar hoe pakt hij dat aan?). De Blockbusters bedenken in Spanje een plan om het cyberpesten te stoppen. Ze gaan zelf misleidende foto’s maken, telkens gebaseerd op een werk van Salvador Dalí.

Over Manon Berns
Manon Berns (1969) weet als geen ander kunstonderwerpen op een spannende manier uit te werken tot een goed jeugdboek. Er is altijd een link naar de moderne maatschappij. Door recensenten is ze al de ‘Dan Brown voor de jeugd’ genoemd.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.