logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: KlikaanKlikuit stopcontacten en schakelaars

Het is niet altijd makkelijk om goed om te gaan met de energie. En dan bedoel ik niet je lichamelijke energie, maar die in huis. Met de alsmaar stijgende energieprijzen is het verstandig om daar toch eens goed en kritisch naar te kijken. Want besef jij je wel hoeveel sluipverbruik er in huis is? KlikaanKlikuit kan je hiermee helpen, door apparaten makkelijker uit te kunnen zetten.

klikaan klikuit schakelaars 1 van 2

Sluipverbruik telt op

Nu zul je denken: tja, die paar Watt energie die zo’n apparaat verbruikt… dat is toch niet zo erg? Nee, dat klopt. Soms is het zelfs verstandig om sommige apparaten altijd aan te laten staan, zoals je koelkast of diepvries. Wekkerradio’s zijn ook praktisch om altijd aan te laten staan. Maar de meeste mensen laten hun smart-tv ook altijd op stand-by staan. Routers sudderen ook ’s nachts rustig door, waarbij je misschien zelfs door het huis heen wat repeaters hebt staan. En wat dacht je van een gameconsole? Fijn dat hij sneller opstart, maar de rest van de dag verbruikt hij best veel energie… gewoon om er te staan! Daarbij komen ook apparaten als dvd-spelers, home cinema sets, radio’s en heel veel opladers.

Kritisch kijken

Wij dagen jullie uit om eens kritisch te kijken naar al het sluipverbruik in huis. Stiekem zijn dat ontzettend veel apparaten. Soms kun je beter kijken naar welke apparaten altijd aan moeten staan! Om telkens alle stekkers eruit te trekken, dat is natuurlijk geen optie. Met een stekker op afstandsbediening maak je het jezelf een stuk makkelijker. En daar komen merken als KlikaanKlikuit om de hoek kijken. Die zijn namelijk al járen bezig met handige stopcontacten, die je met een afstandsbediening aan of uit kunt schakelen.

Compact

Het voordeel van de stekkers van KlikaanKlikuit is dat je ze makkelijk ergens tussen kunt prikken. Ze zijn smal en compact, waardoor ze in iedere verlengdoos passen. Sterker nog: dankzij deze slimme stekkers lukt het zelfs om meer stekkers te plaatsen: waar je normaliter eigenlijk geen twee gebogen stekkers naast elkaar in een stekkerdoos kunt prikken, lukt dat met zo’n schakelstekker wel! De stekkers hebben eenvoudige bediening. Op de stekker zelf zit een knop waarmee je hem aan of uit kunt drukken. Daarnaast kun je gebruikmaken van het beschikbare schakelmateriaal. Wij probeerden bijvoorbeeld een set uit met drie stekkers en een afstandsbediening, waarmee ze alle drie afzonderlijk ingeschakeld (of uitgeschakeld) kunnen worden.

klikaan klikuit schakelaars 2 van 2

Schakelen maar

Ga je kijken naar mogelijkheden in huis, dan zul je snel groepen ontdekken die je kunt schakelen. Hele verlengdozen misschien zelfs. Dat maakt het natuurlijk wel zo makkelijk. Of groepen apparaten die je tegelijk wilt in- of uitschakelen, zoals je televisiehoek. Je kunt er in zo’n geval voor kiezen om verschillende stekkers te koppelen aan één knop op de afstandsbediening… of een andere schakelaar uit het assortiment van KlikaanKlikuit. Met een eenvoudige drukschakelaar, die je overal op kunt plakken, maak je het jezelf nog wat makkelijker. Daarnaast heb je een keur aan schakelmogelijkheden. Zo kun je ook acties koppelen aan bewegingsmelders, sensoren en andere triggers.

Praktische toepassingen

Hierboven heb ik vooral geschreven over energiebesparing, maar zo’n stekker kan natuurlijk ook gewoon makkelijk zijn. Zo hebben wij een actieve subwoofer aan onze televisie hangen. Iedere keer dat we hem willen gebruiken, moesten we hem uitzetten met een klein knopje, achter op die speaker. Nu staat hij in principe altijd aan, maar schakelen we de stroom in of uit met een KlikaanKlikuit stekker. Of wat dacht je van een extra ventilator in de badkamer, om het stoom af te zuigen? Met een eenvoudige stekker kun je hem op afstand bedienen!

Smart home

Het leuke van de KlikaanKlikuit producten is dat je er ontzettend ver in kunt gaan. Er is bijvoorbeeld ook een smart hub, die mogelijkheden van IoT toevoegt aan je stekkers. Je kunt ze laten schakelen op tijd, zonsopkomst of zonsondergang… of er hele schema’s aan hangen. Dat maakt je huis nog een stuk slimmer en comfortabeler. Laat je televisiehoek automatisch uitschakelen om middernacht en inschakelen in de namiddag. Dan heb je toch weer de helft van je sluipverbruik bespaard, zonder dat je er één vinger naar uit hoeft te steken!


Ga direct naar KlikaanKlikuit schakelaars en stekkers op BOL.com.

Recensie over KlikaanKlikuit schakelaars en stekkers

De producten van KlikaanKlikuit zijn bijna bij iedereen wel bekend. Toch maken veel te weinig mensen gebruik van de handige mogelijkheden van deze slimmer stekkers! En je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt. De basisunits zijn standaard niet ‘connected’, daarvoor heb je de speciale hub nodig. De vraag is ook wat je wil automatiseren en of je zo’n connected systeem nodig hebt. Bewust omgaan met stroom is ook bewust acties uitvoeren. De producten zien er degelijk en solide uit. Ze zijn eenvoudig in te stellen, met een begrijpelijke handleiding en kunnen je heel wat gemak en comfort bieden.

Score: 8


Informatie

KlikaanKlikuit schakelaars en stekkers
Adviesprijs: 29.99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.