logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een kleine gids voor zijden sjaals

Een zijden sjaal kan een fantastisch accessoire zijn om je look compleet te maken. Het zorgt ervoor dat je er modern en verzorgd uitziet. Maar hoe moet je een zijden sjaal uitkiezen, dragen en verzorgen? Vandaag geven we je richtlijnen om je bij deze vragen te helpen.

Een zijden sjaal uitkiezen

Als je op zoek gaat naar een zijden sjaal moet je weten hoe je echt zijde kunt onderscheiden van zijde waar ook andere materialen doorheen zitten. Dit is heel gemakkelijk te testen. Als je een zijden sjaal tussen je vingers wrijft moet hij een beetje warm worden. Is dit niet het geval dan is het geen zuivere zijde. Een andere methode is om je ring even af te doen en de sjaal erdoor heen te trekken. Bij echt zijde zal dit geen probleem zijn. Andere stoffen zijn minder flexibel en zullen daardoor niet (gemakkelijk) door je ring te trekken zijn.

Als je eenmaal hebt bepaald dat het zuivere zijden is zul je een keuze moeten maken in formaat, vorm en kleur. Wellicht heb je voorkeur voor een zijden sjaal in vierkant, of juist een rechthoekig formaat. Kijk wat bij jouw voorkeur en stijl past. Qua kleur is het zaak om na te denken over je garderobe en wat daar goed bij past, maar ook welke kleuren bij je haar- en huidskleur passen. Zo kun je ervoor zorgen dat je sjaal veelzijdig te gebruiken is.

Draagtips

Als je gekozen hebt voor een lange sjaal kun je deze om je nek wikkelen, maar ook als een stropdas knopen of met een knoop op je schouder je outfit een retro-stijl geven. Je kunt een brede zijden sjaal ook als omslagdoek gebruiken of een smalle zijden sjaal gebruiken om deze om je hoofd of in je haar te knopen. Een vierkante zijden sjaal is ook zeer geschikt om als halsdoek of bandana te gebruiken.

Onderhoud

Zo lang er geen vlekken op een zijden sjaal komen hoef je deze niet direct te wassen als je hem gedragen hebt. Meestal is het voldoende om de sjaal uit te hangen na gebruik.

Als er echter een vlek op zit of de sjaal niet fris meer ruikt kan je hem wassen. Afhankelijk van hoe vaak je de sjaal draagt kun je dit bijvoorbeeld eens per maand doen. Dit moet altijd met de hand gebeuren omdat dit soort delicate stoffen niet in de wasmachine mogen worden gewassen, zelfs niet op een programma voor fijne stoffen.

Kijk altijd eerst op het label dat in de sjaal genaaid is. Als er in staat ‘dry cleaning only’ betekent dat dat de sjaal alleen in een stomerij gewassen mag worden. Het is van groot belang om je daaraan te houden als je wilt dat je sjaal net zo mooi blijft als wanneer je hem kocht.

Als er ‘dry clean’ op het label staat betekent dit dat de sjaal ook middels een handwas gereinigd kan worden. Gebruik hiervoor een wasmiddel voor fijne was en volg de instructies die ook gelden voor zijden kussenhoezen.

Doe een zijden sjaal nooit in de droogtrommel maar laat deze rustig aan de lucht drogen. Voor het strijken van zijden sjaals moet je het strijkijzer op een lage stand zetten.

Tenslotte

Een zijden sjaal is een waardevolle aanwinst en een mogelijkheid om stijl en finesse toe te voegen aan je outfits. Zorg ervoor dat je een zuivere zijden sjaal koopt, die qua kleur past bij je garderobe en qua vorm bij je stijl en de manier waarop je de sjaal wilt dragen. Zo kun je elke outfit formeler of juist informeler maken.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.