logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kleed je huis aan: schilder het!


Bij ons in de directe omgeving worden een aantal huizen verbouwd. Eentje omdat het ongeveer een jaar nagenoeg tot de grond toe was afgebrand (en dan kan het huis wel een opknapbeurtje gebruiken), het andere omdat het een echt ‘opknappertje’ was. En dan zie je zo’n project ween na week doorgroeien, met één opvallende gelijkenis. Beide huizen zijn van buiten geschilderd. En dat ziet er echt te gek uit!

Unieke uitstraling

Door het baksteen te overschilderen met muurverf, geef je jouw huis een unieke uitstraling. Dat kan recht over het baksteen, maar je kunt je huis ook eerst afsmeren en gladmaken, voor een modernere uitstraling. Dat verven doe je natuurlijk niet met verf uit de koopjesbak, maar met kwaliteitsproducten waar je van op aan kunt (en die prettig zijn om te gebruiken). Als we hier in huis schilderen, gebruiken we eigenlijk altijd Sigma verf. Die is duurzaam, degelijk en is heel fijn in gebruik. Let er daarbij trouwens ook altijd op dat je goede kwasten gebruikt. Het klinkt aanlokkelijk om wegwerpkwasten en -rollers te gebruiken om ze na het verven weg te gooien, maar als je eenmaal investeert in wat duurder gereedschap werk je veel fijner. Het kost misschien wat tijd om ze daarna schoon te maken, maar je zult er geen spijt van krijgen!

Verf voor buiten

Mag je jouw huis gaan schilderen? Zorg dan dat je de juiste verf in huis haalt. Hij moet niet alleen geschikt zijn voor buiten, maar de verf moet ook geschikt zijn voor steen en beton! Bij Sigma kom je daarbij uit bij Sigma Facade Topcoat Matt. Deze matte muurverf hecht heel goed op steen en beton, zorgt voor een beschermlaag om je huis en belooft een verflaag die tien jaar onderhoudsvrij is… mits je hem volgens de instructies hebt aangebracht, natuurlijk. De verf is na een paar uur al droog, na zes uur kun je hem al voor een tweede keer schilderen.

Van huis naar schuur

Achter je huis heb je heel wat meer vrijheden om aan de slag te gaan met verf. Heb je een stenen schuur op jouw perceel staan? Dan mag je die zomaar schilderen. Je zult merken (zeker bij enkelsteense schuurtjes) dat je minder last hebt van vocht in je schuur, hoewel er vaak ook vocht vanuit de vloer optrekt. Je zult merken dat je tuin een heel andere uitstraling krijgt, zodra je het baksteen overschildert. En dat hoeft helemaal geen wit te zijn, je kunt naast een paar tinten wit ook kiezen voor crème en verschillende tinten zwart en grijs. Daarmee maak je jouw tuin of huis juist modern, maar je kunt ‘m ook landelijk maken door de kleur te matchen met die van je kozijnen.

Mag je een huis zomaar schilderen?

Nee, dat mag niet. Iedere wijk voldoet aan een bestemmingsplan. Controleer altijd bij je gemeente of je dergelijke aanpassingen mag maken. Sommige gemeentes zullen er geen probleem mee hebben, andere gemeentes juist weer wel.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.